• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[33] Najslabsze strony

• Autor wątku Autor wątku bassman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Spirit napisał:
Co masz na myśli mówiąc że trzeba nauczyć się zmieniać biegi, i czym grozi zła zmiana biegów??

W 33 bardzo często przy redukcji z 3 na 2 zdarza się że słychac zgrzyt, jak chcesz szybko zmienić bieg z 1 na 2 i z 2 na 3 też czesto zdarzają się zgrzyty, do tej skrzyni trzeba się przyzwyczaić, zamieniać biegi z wyczuciem, nie na siłę :)
Ja jeżdzę swoją od 7 lat i teraz nawet przy jazdach na torze żadko zarza się aby mi zazgrzytała skrzynia :wink:

Spirit napisał:
Przy okazji się zapytam co można użyć do czyszczenia czarnych plastików na zderzakach żeby wyglądały ładnie,

Na początek roponuję dobrze umyć plastik a następnie zastosować jakieś czernidło np. Carplan lub coś podobnego 8)

Spirit napisał:
i jaki olej lać do silnika 1.4 IE który ma przebieg coś koło 170tys rocznik 94.?

Musisz sprawdzić jaki był lany olej do tej pory, czy mineralny czy półsyntetyczny ?
Jak znam życie to zapewne mineralny, tak więc musisz dalej lać mineralny co do firmy to polecam Agipa lub Selenie nie są tanie ale naprawde dobrze sie sprawują w 33.
Oczywiście przy wymianie oleju nie zapomnij o filtrze :wink:

Spirit napisał:
Jeżeli zadaję głupie pytania to sorki ale chcę wiedzieć jak najwięcej o tym aucie i jego budowie!

Właśnie w tym celu jest Nasze forum i jeśli możemy postaramy się odpowiedzieć na każde pytanie :)
Dobrze wiedzieć, że kolejna 33 ma szansę trafić we właściwe ręce :)

No generalnie sprawa wygląda tak że chce położyć nowy lakier, jak by się dało gdzieś załatwić założyć nowe lampy przód i tył itd ... więc chcę doprowadzić ją do stanu jak by wyjechała z fabryki :wink: :P 8)

Spirit napisał:
... więc chcę doprowadzić ją do stanu jak by wyjechała z fabryki

Plan bardzo ambitny, ale kierunek jak najbardziej słuszny.
Życzę powodzenia i mam nadzieję, że nie długo spotkamy się na jakimś spocie :)

Spirit napisał:
I w ogóle co oznacz skrót IE przy pojemności silnika?

Z tego co ja wiem to jest wtrysk elektryczny jak jeszcze jest L przy tym tak jak w mojej to jest to wspomaganie kierownicy.

aż serce się raduje na myśl o kolejnej 33 na forum:) bo tak naprawdę ten model będzie już tylko ubywał niż przybywał.
Powodzenia kolego,życzę dobrego zakupu 33 i żeby cię oczarowała,zaczarowała lub owładnęła tym co kryje ten mały samochód w sobie :twisted:

Póki co szukam w moim mieście warsztatu który by zdemontował wszystkie bebechy ze środka auta i spod maski żeby całe auto zabezpieczyć przed korozją i pomalować na nowo, ale z tego co mówią znajomi to będzie ciężko :cry:, ale co zaszkodzi się dowiedzieć.

Jak wygląda sprawa z felgami tzn chodzi mi o osadzenie co to takiego bo nigdy nie zwracałem na to uwagi. Zamierzam wstawić 15 calowe felgi do 33 jakie osadzenie musi być??

No to może w sprawie felg ja błysnę:) ja ostatnio zmieniałem u siebie felgi na 15 a właściwie ciągle jestem w trakcie zmieniania tych felg gdyż mam już komplecik ale brakuje mi jednego pierścienia centrującego i muszę poczekać do jutra by mieć na dwóch osiach nowe fele. ET jakie mam to 29 ale według producenta max to 30 ale niegdyś widziałem fotki ronal a1 15cali o et25 i wchodziły również do 33. Już po założeniu na jedną oś widzę kolosalną różnice w jeździe pomiedzy moimi ostatnimi oponkami 14 które były przeokropne. Jeśli chodzi o pierścień centrujący to 58.1 jest by idealnie pasowało. A felg wiadomo szukaj z rozstawem 4x98:) Pozdro :D

Powiedz mi o co chodzi z tymi pierścieniami centrującymi czy jest to wymagane??

Pierścień centrujący jest po to by idealnie felga współgrała z piastą na której się znajduje,aby nie miała luzów które mogły by wywołać drgania i jakieś bicia podczas jazdy.
Ja w tym tygodniu polatałem po kilku sklepach i wulkanizatorach i u jednego wulkanizatora dowiedziałem się że skoro zakupiłem felgi 4x98(czyli takie jak potrzeba do 33) to nie potrzebuje pierścieni centrujących,ale dla własnego spokoju wolałem zaopatrzyć się w pierścienie.

DaniioDTB napisał:
Pierścień centrujący jest po to by idealnie felga współgrała z piastą na której się znajduje,aby nie miała luzów które mogły by wywołać drgania i jakieś bicia podczas jazdy.
Ja w tym tygodniu polatałem po kilku sklepach i wulkanizatorach i u jednego wulkanizatora dowiedziałem się że skoro zakupiłem felgi 4x98(czyli takie jak potrzeba do 33) to nie potrzebuje pierścieni centrujących,ale dla własnego spokoju wolałem zaopatrzyć się w pierścienie.

ten co powiedział ze tego nie trzeba to......... otwór centrujący w feldze i piasta muszą idealnie pasować do siebie ponieważ to na piastę działają największe siły, szpilki są dość mocno naprężone wiec w każdej chwili mogą pęknąć gdy felga na wyboju chciała by sie przemieścić i również zawsze będzie problem z idealnym wycentrowaniem koła na piaście:)

P.S DaniioDTB zakupiłeś komplecik i zrobiłeś to co należy i masz teraz komfort jazdy i co ważniejsze bezpieczeństwo i na pewno ci koło nie odpadnie chyba ze nie dokręcisz hehehe

Re: Zakup 33 a możliwość zdobycia części.

Spirit napisał:
...spokoju mi nie daje dostępność części do tego modelu. I tu pytanie kieruje do użytkowników 33, skąd bierzecie części, czy można je dostać w normalnych sklepach motoryzacyjnych, czy tylko ASO albo allegro??

Jeśli wpadła Ci w oko 33-ka to...kupuj. Nie mozna sobie odmawiac przyjemnosci (a jazda 33-ką do takowych zdecydowanie nalezy)
Boisz się o dostępność części- zupełnie niepotrzebnie. Nigdy nie miałem kłopotów z nabyciem (nowych) części. Niektóre dostaniesz od reki, innych musisz poszukać ale są. Zamiast dostepnoscia części martwiłbym się raczej o mechanika który ewentualnie te częsci wymieni. Większość mechaników ma strach w oczach gdy podjeźdza się boxerkiem do warsztatu.
Cóz, na niewiedzę i brak umiejętnosci nie ma rady a szkoda powierzyć samochód w nieodpowiednie rece...
Najlepszym rozwiazaniem jest mieć zaprzyjaźniony sklep z częsciami i zaufanego mechanika

Witam. Więc zakupiłem 33 taką wycyckaną że meksyk, ale jeszcze nic nie mówię póki auta nie zarejestruję i nie popstrykam fotek. Powiem tylko tyle że 5 osób się o nią biło i mi się udało bo pierwszy się nią zainteresowałem.

Fajnie że nie ma problemu z częściami, teraz póki co rozglądam się za felgami tylko nie wiem w końcu co z tym ET tzn jakie musi być, bo wiem że na pewno 15" szukam i rozstaw śrub 4x98.

ET raczej nie większe niz 32 . Z mniejszymi trzeba by przymierzać czy nie wystają zamocno.

ET 30-38 gdzieś kiedyś znalazłem takie dane do 33
ja posiadam et29 i jest ok,także wybór należy do ciebie
im mniejsze et tym podobno lepiej ,a jak większe to koła się chowają i trzeba uważać by od środka nie obcierały

Dobra ludziska 33 kupiona i co dalej, tzn co wymienić na dzień dobry?? No na pewno olej to wiem, w tej chwili jest wlany olej VALVOLINE 10W 40 czy lać ten sam czy coś innego bo z tego co widzę ten olej całkiem przyzwoity jest. Następnie wymieniać rozrząd, najechane na tym co jest w tej chwili 24tys km bo jest pod maską naklejka kiedy był wymieniany i kiedy ma być następny raz, czy lepiej wymienić na nowy??

A tak przy okazji mamy pytanko kto ma może na odsprzedaż tą gumową rurkę która doprowadza powietrze od kokpitu do szczeliny w drzwiach która daje nawiew na szybę pasażera, chodzi mi tą od strony kierowcy gdyż ta co mam jest poprzecierana i puszcza powietrze.

Olej kupiony i będzie wymieniany lada dzień. Tera pojawił mi się kolejny zonk tzn obrotomierz coś nawalił tzn jak auto stoi nie odpalone to wskazówka stoi w połowie między o a 1000 obrotów a jak odpalę i jadę to wkręca się max na 2500tys obrotów, czytałem o tym na forum że trzeba wymienić część która się nazywa impulsator. I teraz mam pytanie gdzie tą część mogę kupić, ile kosztuje, w którym miejscu się znajduje i czy można ją samemu wymienić??

Amortyzatory
Powrót