[159] 250 kucy manego

Nawet nie widać :P poszukaj tej naklejki z lat 90' z gluto-plamą i naklej na szybę :P

Żeby się człowiek dowiedział co ma musi coś spier...lic. okazało się że mam szybkę z grzaniem( czego nie wiedziałem) o czujnikach wiedziałem no i wyjdzie drożej. Dodatkowo zamówiłem sobie żeby szyba była atermiczna zawsze to jakiś komfort wiekszy, co nie zmienia faktu że i tak przewiozłem najdroższe deski w swoim życiu. Gość mnie pocieszył bo powiedział że jeden ich klient załatwił pojechał do Castoramy i wywalił obie szyby jednocześnie

Dodatkowo zamówiłem sobie żeby szyba była atermiczna zawsze to jakiś komfort wiekszy

No nie nastawiałbym się na większy komfort bo z tego co widzę, już wcześniej miałeś atermiczną ;)

W jaki sposób byla podgrzewana?

Źle napisalem ta szyba będzie solarna. Jutro odbieram auto.

A to nie jedno i to samo? W opisach Pilkingtona tych nazw używają zamiennie i oznaczają je ikonką z termometrem (u mnie jest ikonka z uchem, co oznacza szybę "akustyczną").
W każdym razie w obu przypadkach na szybę nakładana jest powłoka odbijająca lub pochłaniająca promienie słoneczne. Szyba atermiczna/solarna stosowana była do wtóry z podgrzewaniem i na pierwszy rzut oka charakteryzowała się chyba przyciemnianym paskiem u górnej krawędzi.

W jaki sposób byla podgrzewana?

W taki sam jak tylna, ale podgrzewane jest tylko to miejsce u dołu, gdzie znajdują się wycieraczki w stanie wyłączonym. Ma to ułatwić odmrożenie wycieraczki od szyby. Szyba nie jest podgrzewana w całości tak jak dzieje się to np. w Fordach. Podgrzewanie przedniej szyby włącza się razem z podgrzewaniem tylnej i lusterek zewnętrznych.

Mimo wszystko to i tak niezła opcja i żałuję, że nie mam tego u siebie.

Dziekuje za wyjaśnienie.

A to nie jedno i to samo? W opisach Pilkingtona tych nazw używają zamiennie i oznaczają je ikonką z termometrem (u mnie jest ikonka z uchem, co oznacza szybę "akustyczną").
W każdym razie w obu przypadkach na szybę nakładana jest powłoka odbijająca lub pochłaniająca promienie słoneczne. Szyba atermiczna/solarna stosowana była do wtóry z podgrzewaniem i na pierwszy rzut oka charakteryzowała się chyba przyciemnianym paskiem u górnej krawędzi.

W taki sam jak tylna, ale podgrzewane jest tylko to miejsce u dołu, gdzie znajdują się wycieraczki w stanie wyłączonym. Ma to ułatwić odmrożenie wycieraczki od szyby. Szyba nie jest podgrzewana w całości tak jak dzieje się to np. w Fordach. Podgrzewanie przedniej szyby włącza się razem z podgrzewaniem tylnej i lusterek zewnętrznych.

Mimo wszystko to i tak niezła opcja i żałuję, że nie mam tego u siebie.
Szyba solarna to krok dalej od atermicznej. Poczytaj na stronie pilnongtona są w tej samej grupie bo redukują nagrzewanie wnętrza przez szybę, ale solar jest wydajniejszy. Tu skopiowane ze stronki.

Właściwości atermiczne można uzyskać na kilka sposobów. Wyraźną redukcję ciepła przedostającego się do wnętrza auta dają szyby wyprodukowane z zielonego szkła. Takich właściwości nie uzyskamy, gdy barwa zielona została uzyskana z folii użytej do laminacj, zamiast zielonego szkła. Jeszcze lepsze właściwości mają modele typu solar lub siglasol. Podczas produkcji nakłada się powłokę lub specjalną, trzywarstwową folię. Dzięki temu produkty te odbijają lub pochłaniają znaczną część promieni słonecznych. Najlepsze rozwiązania Pilkingtona znacznie redukują wielkość szkodliwego promieniowania i zmniejszają temperaturę w aucie o kilka °C.

W każdym razie autko odebrane i czuć że przez szybę nie wali tak ciepłem słonecznym.

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Szyba solarna to krok dalej od atermicznej. Poczytaj na stronie pilnongtona są w tej samej grupie bo redukują nagrzewanie wnętrza przez szybę, ale solar jest wydajniejszy. Tu skopiowane ze stronki.

No ale właśnie z tego tekstu jasno wynika, że każda szyba solarna jest atermiczna, ale nie każda szyba atermiczna jest solarna. "Atermiczność" to właściwość szyby, a typ "solar" wskazuje na zastosowaną technologię.
To tak jak z szybami przyciemnianymi. Można je przyciemnić w procesie produkcji lub poprzez nałożenie folii. Jedna metoda może być lepsza od drugiej, ale obie są przyciemniane.

W tym momencie, masz po prostu szybę atermiczoną wykonaną w lepszej technologii, dzięki której właściwości atermiczne są lepsze niż były poprzednio - przy wykorzystaniu gorszej technologii.

No ale właśnie z tego tekstu jasno wynika, że każda szyba solarna jest atermiczna, ale nie każda szyba atermiczna jest solarna. "Atermiczność" to właściwość szyby, a typ "solar" wskazuje na zastosowaną technologię.
To tak jak z szybami przyciemnianymi. Można je przyciemnić w procesie produkcji lub poprzez nałożenie folii. Jedna metoda może być lepsza od drugiej, ale obie są przyciemniane.

W tym momencie, masz po prostu szybę atermiczoną wykonaną w lepszej technologii, dzięki której właściwości atermiczne są lepsze niż były poprzednio - przy wykorzystaniu gorszej technologii.
Dokładnie to samo napisałem.

Dziś z rana spa dla krówki

551.jpg
552.jpg

2985305cd5f64487fac4908ab0b40b92.jpg
f12c6c489ec088ff76e1ce3c2e70b94d.jpg
c55ffcad35b5bd5159ac4fcf0de37231.jpg

Ostatnia edycja:
Takie małe a tak ważne czas wymienić bo poprzednie robią już co chcą. Mam nadzieję że nie będą zbytnio jęczały [emoji16]
14.jpg

Ciekawe czy są modele które nie pierdzą...zobaczę w praniu ewentualnie przyjdę się sprężynie ramienia wycieraczki.

I ja je posiadam...u mnie z kolei od roku nie do zdarcia,czasami robią za skrobaczke do szyb i też jest ok.
Pozdrawiam.

Założone i jak narazie bez pierdzenia no i wycierają idealnie.
23.jpg

Amortyzatory
Powrót