[166] 166 by mati

Panowie podpowiedzcie coś bo powoli tracę siły. Jak pisałem w wątku ogólnym mam pewne problemy z silnikiem, spadek mocy, powracające błędy. Dodatkowo coś świszczy po stronie skrzyni. Czasem wywala marchewke i samochód ledwo jedzie max 2 tys obrotów,szarpie. Po godzinie odpalam jest normalnie. Czyściłem przepustnice ,dolot sprawdziłem,reset Ecu jazda tylko na Pb, świece ma nowe NGK .Po 25 jestem umówiony do mechanika,człowiek polecany na forum- głownie chodzi mi o rozrząd, i ogólnie kontrola stanu silnika, co trzeba to zrobie. Poradzcie mi Panowie gdzie szukac winy tych błedów, kasuje codziennie i wracaja, raz to raz tamto. Nie zawsze zapali się marchewka ale błedy sa. Ten od ABS i prędkosci obstawiam elektronike przy pompie ABS. Dodatkowo w FES jest komunikat stan adaptacji przepustnicy niewłasciwy. Dodam ,że nagrzewnice mam wymieniona,więc ECU jest suche, przed wymiana też było tam sucho. Chyba diabeł wstapił w ten samochód ....

Bez tytułu (2).jpgbledy (2).jpg

Hej u mnie wczoraj padła przepływka i też mam błąd p0100. Widzę u Ciebie chyba całkiem padła lub brakuje jej napięcia, bo masz 2 błędy z przepływomierza - powietrze oraz temperaturę. U mnie po podpięciu FES temperaturę pokazuje, ale przepływ powietrza jest 0 więc do wymiany. Dodatkowo sprawdziłem napięcie czy dochodzi do przepływomierza, u siebie też sprawdź.

temperature pokzauje bo podłączyłem dzisiaj pod fes, ale czasem błąd wywala więc może to byc wina braku połączenia . Dodam jeszcze logi z FES. Na jałowym jest okj 19 kg przepływ, dziwne wartosci krecąć silnik wyżej, może wiesza sie ta przepływka ...
Bez tytułu 1.jpg

Ostatnia edycja:
Sprawdzałeś kabelki same w sobie?
Czy wszystko łączy?
Bardzo dziwny błąd wtryskiwaczy, nigdy nie widziałem.
Jak odepniesz przepływkę, to poza wolnymi obrotami normalnie jedzie?
Jedź drogą eliminacji... wyciągnij bezpiecznik od ABS, odłącz przepływkę i wtedy sprawdzaj.
Wygląda jak kumulacja kilku problemów.
Aha, zacznij od aku i masy na silniku.

Tomaz, z tymi wtryskiwaczami to sobie przypomniałem ,że odpinałem je kolejno aby zobaczyc reakcje silnika i wykluczyc martwy gar Kablelki kostki sprawdzałem, kontakt spray itd . Akumulator mam nowy ,kilkumiesięczny, jutro sprawdze mase na silniku. jak odłącze przepływke to nie czuje jakos mega róznicy - ale nie jedzie jak powinno . po czyszczeniu przepustnicy i dwukrotnym resecie ecu FES pokazuje adaptacje przepustnicy jako niewłasciwą. No i zastanawia mnie to dlaczego czasem jak odpalam to swieci marchewka i silnik nie wejdzie wiecej niz 2 tys obrotów, w tym czasie jak jest sytuacja odłaczam przepływomierz i jest ok. Sonda tez wywala błąd, bład pokazuje przepustnica i przepływomierz. teza moja jest taka ,że albo padły te trzy rzeczy albo cos z ECU i wywala bład raz tego raz tamtego.

jak swieci konkrolka ABS i wykrzyknik wskazówka predkosci na 0, dodatkowo ICS nie wskazuje spalania, zasiegu Range ,nie liczy km

Ostatnia edycja:
Resetowales ECU, a adaptacje przepustnicy też robiłeś? Tak kontrolnie pytam.
Jeżeli tak to może ECU po prostu umiera?

Tak reset robiłem w zasadzie juz dwa razy, przepustnice czysciłem i robiłem pózniej reset. Dziwi mnie to ze wszystko w jednym praktycznie czasie , przepływka,sonda ,przepustnica, abs, Moze faktycznie ecu kleka. Nie chce w takim stanie oddac do mechanika bo chciałem grzebnąc silnik,rozrząd,jeżeli bedzie potrzeba to uszczelniacze głowice itd. A tak to chłop sie za głowe złapie jak mu przedstawie liste usterek. Jutro jeszcze na spokojnie przpatrze wszystkie masy,połączenia,kostki.

Jak na razie z doświadczenia to kojarzę tylko dwie rzeczy które dają tak szeroko sypiące się i nie połączone ze sobą błędy: padające aku i padające ECU. Nie masz tam kogoś w pobliżu na podmiankę ECU?

Witam wszystkich ,czytałem podobne tematy ale nie znalazłem mojego przypadku wiec do rzeczy. zarwałem dwie śruby koła więc aby nie bawic sie w spawanie kupiłem nowe piasty i łożyska . Miałem jeszcze do wymiany tarcze i klocki więc przy okazji umyłem przeguby ,nowy smar i osłony. Wymieniłem gumki w zaciskach i nowe przewody elastyczne . Chwile stało bez zacisków ,pomimo załozenia gumek na przewody uciekło trochę płynu. Skręciłem wszystko , zalałem płyn i odpowietrzam , Prawy tył pozniej lewy ,prawy przód , wszystko bez problemu . Lewy przód i jest problem, nie leci płyn a tłoczki stoja w miejscu. Pompowałem z bratem dwa popołudnia . Pompuje ,pedal w podłoge odkręcam odpowietrznik a tu zamiast odpowietrzac zasysa płyn ze słoika. Raz zasysa ,czasem wypływa płyn ,coś nie tak . Próbowałem inaczej ,odkręcam odpowietrznik ,wciskam pedał wypływa płyn ,zakrecam odpowietrznik ,pedał w góre , znów odkręcam odpowietrznik a tu znowu zasysa zamiast odpowietrzac. Kupiłem urzadzenie do podcisnieniowego odpowietrzania , wszystkie koła ok ,lewy przód nie zasysa płynu . Podłaczyłem pod FES ,zero błędów układu . Napełniłem strzykawke 100 ml płynem ,odkręciłem przewód przy pompie abs , na odpowietrznik wężyk i słoik , płyn przeleciał do słoika . Przed naprawa było ok pomijajac słabe hamowanie z powodu zużycia tarcz i klocków . wycieków nie stwierdziłem . Panowie jakies pomysły ?

Amortyzatory
Powrót