• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[166] 166 by mati

Tego jestem świadomy :-) Kabel zamówiłem czekam na przesyłkę, zauważyłem ze gdy zimny silnik samochód jest bardziej dynamiczny niż po osiągnięciu 90 stopni.

Witam, zadałem kiedyś pytanie w temacie ogólnym na temat wymiany tarcz z tyłu, zrobiła się głośna dyskusja :-). Tarcze kupiłem , założyłem ale pojawił sie problem. Koło blokuje się, więc muszę jeszcze zrobić regeneracje zacisków. Coś nie moge znależć zestawu naprawczego z tłoczkiem. Mam jeszcze jedno pytanie, po założeniu tarczy wszystko obraca się lekko ale mam wrażenie ze tarcza minimalnie bije, po założeniu klocków czuć to wyraznie bo ocieraja w jednym miejscu. Po założeniu koła nie jestem w stanie tego stwierdzic , czuje tylko ze zaciski nie odbija. Czy tarcza po dokreceniu koła ułoży sie na piascie i bicie powinno zniknać. Stara tarcza wyglądała tak, pekła podczas powrotu do domu.
IMG_20171026_102544.jpg

na razie nie ma co wydawać wyroków, doczyść porządnie piaste i zobaczysz jak będzie. Krzywa, nowa tarcza to nic nadzwyczajnego. Piasty też mogą być lekko przekoszone i nawet prosta tarcza będzie biła.

No w sumie zwróciłem na to uwagę bo robiłem to sam , pierwszy lepszy mechanik wziął by kasę i zostawił jak jest. Dzisiaj już tego nie ogarne bo musze czekać na zest. naprawczy zacisków

Jak Ci blokuje zacisk tarcze to sprawdz stan linek hamulcowych. Jak sie zapiecze któraś to moze Ci jedno koło lekko przyhamowywać.
A reperaturki sa dostępne bez problemu do tylnych zacisków. I same gumki i zestawy z tłoczkami.

Linki zakładałem nowe kilka miesięcy temu więć stawiam ,że to nie one. Po nacisnieciu hamulca koło zostaje zablokowane po czym odpuszcza ale gdy nim obróce nie zrobi nawet pełnego obrotu. Zestaw naprawczy już mam razem z nowym tłoczkiem .

Mam jeszcze jedno pytanie, po założeniu tarczy wszystko obraca się lekko ale mam wrażenie ze tarcza minimalnie bije, po założeniu klocków czuć to wyraznie bo ocieraja w jednym miejscu. Po założeniu koła nie jestem w stanie tego stwierdzic , czuje tylko ze zaciski nie odbija. Czy tarcza po dokreceniu koła ułoży sie na piascie i bicie powinno zniknać.

Nie wiem jak jest w Brembo (ale podejrzewam, że tak samo), ale w zaciskach jednotłoczkowych z przodu jest dokładnie tak jak piszesz. Wynika to z tego, że tarcza jest przykręcana do piasty tylko jedną małą śrubą i w zasadzie nie ma szans żeby tylko tą śrubą docisnąć ją równomiernie do piasty. Dopiero jak założysz koło i dokręcisz śruby tarcza powinna się równo na piaście ułożyć. Mimo wszystko warto piastę dokładnie wyczyścić przed założeniem tarczy.

Zrobione przy okazji wymiany tarcz i klocków, z 1,5 h zrobiło sie dwa dni roboty :-) Rozebrane do najmniejszej śrubki, nowe gumki, tłoczek i nowy kolor. Teraz pora na przód :-P
1.jpg2.jpg3.jpg

Dobra robota. Wyglądają jak nowe

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Panowie dobre rady mile widziane. Jestem na etapie regeneracji reflektorów. Lampy rozklejone, odbłyśniki zregenerowane i mega problem. Pierścienie od soczewek w stanie fatalnym. Nigdzie nie moge tego znależc .Wiem ,że kilka osób regenerowało lampy zapewne mieliscie podobny problem i jak go rozwiązaliscie?

IMG_20171120_125004.jpg

Załączniki

• IMG_20171120_125004.jpg
    IMG_20171120_125004.jpg
    99 KB · Wyświetleń: 0
W końcu zrobione! Lampy po regeneracji , nagrzewnica wymieniona. Mam nadzieje ,że problem parowania szyb rozwiązany skutecznie. Wydech przerobiony, Okazyjnie kupiłem końcowy MTS , pucha wygląda jak seria ale końcówki trochę inne. Wywaliłem też katalizator a w to miejsce strumienica. Rozważam też zakup sportowego filtra powietrza, Nie chodzi mi o przyrosty mocy ale chciałbym wydobyć nieco inne brzmienie z tego silnika. Kusi mnie stożek ITG, trochę kosztuje ale opinie ma dobre. A taki widok w czasie wymiany nagrzewnicy, reklamówka śmieci. Nagrzewnica tak ciekła ,że na 200 km musiałem dolewac ok 0,5 l płynu, co dziwne pod ics sucho ale szyby wszystkie zaparowane na maksa.

IMG_20171201_111523.jpg

Ekstra :)
Pochwal się jak teraz lampy i wydech wyglądają. Więcej fotek ;)

No i pytanie za 100pkt.: nie masz check po wywaleniu kata? Jak dźwięk?

Co do filtra - ja u siebie włożyłem mokry wkład Pipercrossa - delikatny wpływ na dźwięk, ale masz pewność dobrego filtrowania. Stożków się trochę boję...

Mam CF2 więc tylko jedna sonda, błedu nie wywala , spalanie raczej bez zmian. Zdjęcia i film oczywiscie dodam . Odnosnie filtra ITG, jest filtrem suchym zbudowanym z 3 warstw gąbki. cena ok 300 zł.

Pipercross za stówkę masz, tylko trzeba poszukać:
https://www.ceneo.pl/26097776

ITG ma widzę podobny wkład (dedykowany do 156/166) za 220zł. Ale stożka nie mogę namierzyć, masz jakiś link?

Ostatnia edycja:
On też jest mokry, wymaga naoliwiania, tak samo jak pipercross. Myślę, że technologia jest podobna :)

No własnie gdzieś na forum jest temat z tym filtrem i tam ktos pisze. Cóz podoba mi się dzwięk stożka i chyba sie na to szarpnę :-)

Amortyzatory
Powrót