[159] 159 3.2 V6 Nero Oceano

Nie mam dojazdówki ze względu na Q4, bo to podobno niezalecane. Z drugiej strony brak koła dojazdowego skazuje na niesamowite i długotrwałe męczarnie w przypadku uszkodzenia opony... Jest ryzyko, jest zabawa ;)
Ja tam miałem w zestawie dojazdówkę... Ważne żeby średnica zewnętrzna koła się zgadzała dla utrzymania równej prędkości obrotowej (słyszałem że jest nawet dopuszczalne kilkuprocentowa różnica, ale trzeba by to potwierdzić).

Ja tam miałem w zestawie dojazdówkę... Ważne żeby średnica zewnętrzna koła się zgadzała dla utrzymania równej prędkości obrotowej (słyszałem że jest nawet dopuszczalne kilkuprocentowa różnica, ale trzeba by to potwierdzić).

Chodzi tu o centralny dyferencjał. Ma zęby helikalne (spiralne), dlatego jego nadmierna praca może powodować zużycie ze względu na mniejszą sprawność takiej przekładni w porównaniu do kłowej (taki jest zwykły dyferencjał, tyle że kątowy).
Jazda na dojazdówce nie zaszkodzi do najbliższej wulkanizacji i do 80 km/h. Jadąc na wprost przy założonej dojazdówce, na tej osi gdzie jest założona, obudowa dyferencjału będzie się kręcić szybciej od tego drugiego, bo mamy mniejsze koło co oznacza więcej obrotów w tym samym czasie. A różnica w prędkościach dyfra przedniego i tylnego oznacza ruch w dyferencjale centralnym :)
Można to porównać do stałej jazdy po zakręcie - wówczas też pracuje centralny dyferencjał, bo tylne koła zawsze jadą po ciaśniejszym łuku niż przednie, więc tylny dyferencjał kręci się wolniej niż przedni.

A koło zapasowe zawsze dobrze mieć, ale oby nie korzystać ;)

Koło dojazdowe do 159 to 125/80R17. Różnica średnicy względem fabrycznej 18" to ponad 5%. Zależy jak blisko będzie wulkanizacja :D Zawsze można kupić pełnowymiarowe koło 17", ale to z kolei dodatkowa spora masa.

Czy nie trzeba coś z podłogą przerabiać wtedy? Czy tylko w kombiaku takie hece?
Szczerze to pierwsze słyszę o konieczności przeróbki :) Na oko wystarczy wymienić styropianowy wkład i wozić co się podoba.

Miały wpaść też łączniki stabilizatora Meyle HD, ale to taki badziew że nie polecam. Pierścień blokujący śrubę jest tak słabo zaprasowany, że nie stawiał oporu i po prostu się zsunął... Ostatnie zdjęcie przedstawia oryginalny łącznik.
Update - reklamacja uznana :) Mam więc kpl łączników stabilizatora Meyle HD do 159 na przód (wszystkie wersje), ale ich nie chcę. Gdyby ktoś był chętny, odstąpię w bdb cenie.

- - - Updated - - -

Za szpilki też dostałem zwrot, ale sprzedawca nie zmienił aukcji. Średnica końcowa stożka dla oryginalnych śrub to 24 mm i takie kupujcie. Moje miały 20 mm.

- - - Updated - - -

IMG_20191223_110155.jpg

Prezent od św. Mikołaja :D Jest moc. Żarówki, które wyciągałem, z pewnością mają 13 lat. Różnica w jakości oświetlenia baaaardzo wyraźna. Polecam :) (I zaznaczam, że ksenony na długich mają H1, lampy halogenowe mają H7 - odruchowo zamówiłem najpierw H7 i w ten sposób prezent dostała również Astra małżonki :cool: )

- - - Updated - - -

Spotkanie wymierającego gatunku dinozaurów:
PSX_20191231_074512.jpg PSX_20191227_173923.jpg

Gdzie żeś znalazł drugiego takiego desperata z 3.2? [emoji14]
Widze, że moja customowa połamana ramka tablicy wciąż ci się podoba ;p

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Gdzie żeś znalazł drugiego takiego desperata z 3.2? [emoji14]
Widze, że moja customowa połamana ramka tablicy wciąż ci się podoba ;p
A mam niedaleko takiego miłośnika :D
Co do ramki - po co zmieniać coś, co jest dobre :P

Ostatnia edycja:
Zrobiłem to.
Wymieniłem pompę paliwa na nową ori.
Jeszcze są dostępne, ale €...
Niech ma. I jeszcze nowy przekaźnik. A ja mam spokój i nauczkę, że używanych pomp paliwa się nie kupuje.
W końcu nie ma wstydu podczas odpalania silnika :)

IMG_20200120_154111.jpg

Kasa kasą, dobrze że problem rozwiązany... Gorzej jak by wymiana nie pomogła [emoji14]

Może wiocha, ale i szczera prawda. ;)

IMG_20200121_132219.jpg

Haha to prawie jak beemowskie mpower :rock:

Też bym musiał sobie taką nakleić :D Zasadniczo spoko, ale jakoś nie jestem fanem oklejania ;)

Takie tam że 3.2 dużo pali i w ogóle ;)
Jechane poza miastem i zgodnie z przepisami.

20200217_094130.jpg

Przebieg rośnie powoli. W zasadzie w ogóle nie rośnie. Przekręciłem kołami te kilka metrów i w końcu piękna doczekała się zmiany kół na letnie, po czym wróciła do garażu. Jak dobrze pójdzie to niedługo auto będzie znów częściej wyjeżdżać :)

PSX_20200520_212207.jpg

Klucz daje radę?

Amortyzatory
Powrót