Jak wygląda temat z rdzą u ciebie ? Ja już niestety musiałem mieć progi zabezpieczane, nadkola z tyłu czyściłem sam ale niestety już zaczynają pojawiać się wykwity, no i jeszcze sanki musiał być regenerowane...
Przednie sanki oraz tylne wahacze wzdłużne przydałoby się zakonserwować. To mój plan na najbliższe duże wydatki. Progi ładne, podłoga też bez zarzutu - wlałem w te elementy Tectyl ML w tym roku.
czy poleciłbyś mi tego 3.2 JTS, na co muszę szczególnie zwrócić uwagę przy jego zakupie ?
Jak najbardziej polecam

Tylko 159 z tym silnikiem trzeba się po prostu przejechać. Fajne brzmienie, dobra trakcja i bardzo przyjemne prowadzenie (przede wszystkim inne niż 159 w ośce). Z uwagi na "dźwiganie" Q4 trzeba się przywyczaić do spalania. Przy normalnej jeździe u mnie ok 11 w trasie. Można wycisnąć 10, można i 14

Trzeba zwrócić uwagę na odgłosy dobiegające od strony rozrządu - grzechotanie, chrobotanie (również przy uruchamianiu po raz pierwszy zimnego silnika!) może oznaczać zbliżającą się konieczność wymiany rozrządu. Komplet łańcuchów, zębatek z uszczelkami z Australii za ok 1800 zł. Do tego charakterystyczne stuknięcie po zmianie biegu, robiłem dochodzenie i wyszło, że rzeczywiście TTTM - jedyne co wiem, że dochodzi ono z tylnego dyferencjału. Nie jest mocne, ani głośne - po prostu jest. Zwróć jeszcze uwagę na to, co spotkasz pod korkiem wlewu oleju. Substancje typu "żużel", szlam, są mało pożądane, ale niestety częste. Wszystkie 3.2, które widziałem, miały co tam co nieco lub bardzo dużo. Jedynie moja nie ma, ale to zasługa poprzednika i częstych wymian wysokiej jakości oliwy. Poza tym takie standardowe rzeczy. 3.2 to nie jest skomplikowany silnik, jedynie jego obsługa jest utrudniona przez kiepski dostęp do niektórych podzespołów.
PS. Zapomniałem dodać - brak dostępności niektórych części zamiennych, jak choćby zawieszenie silnika. Brak zamienników, oryginały głęboko pochowane i odpowiednio do dostępności wycenione. Z drugiej strony - części do silnika produkcji GM są bardzo tanie. Uszczelka kolektora wydechowego 30 zł, ssącego 45 zł, obie uszczelki pod pokrywami zaworów 120 zł, świece zapłonowe po 20 zł, cewki niecałe 200 zł itd.