[156] Termostat

w 2.4 jtd nie mam proplemow, temperatura 85-90C..
ale w 156 2.0 TS, temperature 90stopni osiagam dopiero po dłuższym postoju
trasa 70-80stopni, czy to dobrze?

czyli jesli vernet zly to jaki zakladac? bo szykuje sie wymiana i mnie

Ciekawe ile razy jeszcze bedzie polecany Behr...
Tak jak kolega pisał Behr... Tylko kurdę z dostępnością jest tragedia.. Szukałem chyba tydzień czasu i 0 ;/
Gosciu w sklepie motoryzacyjnym "szpec" powiedział że BEHR nie robi termostatów :mad: Odpuściłem pojechałem do następnego sklepu a on że nie ma skąd sprowadzić bo ani AutoLand ani InterParts nie mają Behra do 156 2.4 na stanie ;/ więc Valeo wsadziłem :mad:

mam ts wiec moze bedzie inna sytuacja. A do 1.9 JTD dostalem ter,ostat BEHR bez problemow

ale w 156 2.0 TS, temperature 90stopni osiagam dopiero po dłuższym postoju trasa 70-80stopni, czy to dobrze?
Mam to samo. Trasa cały czas 70C, na postoju i czasem w lecie dochodzi na 90C - mówię oczywiście o wskaźniku kabinowym. Byłem z tym w ASO, twierdzą że wszystko ok. Ale ja podejrzewam brak 1 biegu wentylatora.

Wczoraj zakupiłem a dziś była wysyłka - termostat behr z przesyłką za pobraniem kurierem - razem 142zł. (autosklep24: allegro). Do tego jeszcze zamówię jutro na miejscu za 89zł czujnik temp boscha, bo eps jest za niecałe 50zł, no ale wolę kierować się ku oryginałowi, chyba że eps jest ok, więc do jutra popołudnia ktoś mi wyjaśni, dlaczego lepiej brać eps'a skoro nie ma może różnicy...

Wymieniam termostat, bo w osłupienie mnie samochód wprawił w sobotę, gdy przejechałem dwa kilometry i był całkowicie zimny, po kolejnych 2km było już na wskaźniku prawie 120 st. a chłodnica zimna! Więc odpaliłem go jeszcze raz i puścił termostat płyn w obieg i szybko spadła temperatura. Po tym incydencie nie zwlekam ani dnia :)

Witam! Ja męczyłem się z zepsutym termostatem jakieś 4 miesiące. Po 15 km silnik zimny, temperatura na termometrze w zbiorniczku 60 'C, grzał się do 90'C tylko w korkach ( na dłuższym postoju). Kupiłem termostat Verneta w Focie (musiałem szybko załatwić bo mrozy....) Wymiana trwała około godzinki. Po dokładnym odpowietrzeniu inny samochód!! Po przejechaniu około 7 km (temp. na zewnątrz -6'C) silnik w pełni nagrzany (wskazówka milimetr pod 90'C). I tak cały czas, nie ma żadnego problemu, chwila i jest ciepło dla mnie i dla silnika :-).

Ps. Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku). Ale nie przeszkadza, naciąłem w tym miejscu lekko wąż i jest ok.

Ps2. Termostat był razem z uszczelką, ale dodatkowo dałem jeszcze masę uszczelniającą. Wszystko gra!

Ps3. Sprawdziłem stary termostat w garnku. Nie domykał się do końca. Był jakoś w 1/5 otwarty.

Ps4. Nie czekajcie z wymianą termostatu, niewielki koszt a i dla nas lepiej i dla silnika. Jeśli po odpaleniu po około 5 minutach rura idąca do chłodnicy robi się ciepła, TO WYMIENIAĆ!!! Jeśli termostat jest sprawny, ma być zimna do około 80'C.

Uwaga nie wiem jak inne modele verneta, ale u mnie króciec na który nakładamy wąż do chłodnicy miał w innym miejscu wypust ( nie na górze tak jak na wężu, tylko z boku)
Moj tez tak mial ale to maly problem.

koledzy powiedzcie mi czy nastepujacy stan rzeczy mowi o dobrym termostacie :)
auto mi sie wolno nagrzewa ale to diesel, wiec sprawa troszke inaczej wyglada:) po przejechaniu ok 6-7km wskaznik z temperatury zaczyna ruszac, przekroczona jest minimalnie temperatura 50*, sprawdzam weze i ten co idzie do chlodnicy jest zimny, a ten co do zbiorniczka jest wyraznie cieply. Temp na zew. ok -9*. Czy zbiorniczek wyrownawczy nalezy do malego obiegu (i termostat mam sprawny) czy do duzego (termostat niesprawny, a waz idacy do chlodnicy szybko sie chlodzi)??
z gory dzieki za odpowiedzi :)

Kolego jak masz zimna chłodnicę to masz sprawny termostat. Kontrolowanie i sprawdzanie tego ręką to nie najlepszy pomysł. Przy temperaturach "-" to JTDkiem trzeba jeździc tak aby utrzymywać 2-3tys obr/min, a nie turlac się z obrotami biegu jałowego, bo inaczej odma ci zamarznie i najzwyczajniej staniesz....a wcześniej stracisz olej

OK to ja dolączę się z takimi spostrzeżeniami:
dziś rano było -11 C, odpaliłem samochód, odsniezyłem, po przejechaniu spokojnie 2-3km wskazówka ani drgnęła (50 C), po tym odcinku pojechałem dynamiczniej i bardzo szybko zaczęłą się podnośić az do niecałych 90 C, niby ok, (trasa do pracy 7km w mieście)
ale przy postoju na światłach, w korku, z tych 90 C temperatura nagle spada do ok 80 a nawet 70 C. dziwne bo wtedy niby powinna rosnąć. Jak tylko ruszę i silnik kreci się 2-3 tyś obrotów znowu wskazuje ok 90C. Na trasie też jest ok i trzyma 80-90 C.

Nie są to objawy niesprawnego termostatu....tylko czego?:) tak ma być w JTDkach?

Kontrolowanie i sprawdzanie tego ręką to nie najlepszy pomysł.
To jak skontrolowac, ale nie wyciagajac termostatu i nie gotujac go??
Skoro przy -9* waz od chlodnicy jest chlodny to pewnie termostat jest zamkniety, dobrze mowie?? Do komputera podepne auto dopiero po swietach, bo wtedy bede mial kabel
:)

OK to ja dolączę się z takimi spostrzeżeniami:
dziś rano było -11 C, odpaliłem samochód, odsniezyłem, po przejechaniu spokojnie 2-3km wskazówka ani drgnęła (50 C), po tym odcinku pojechałem dynamiczniej i bardzo szybko zaczęłą się podnośić az do niecałych 90 C, niby ok, (trasa do pracy 7km w mieście)
ale przy postoju na światłach, w korku, z tych 90 C temperatura nagle spada do ok 80 a nawet 70 C. dziwne bo wtedy niby powinna rosnąć. Jak tylko ruszę i silnik kreci się 2-3 tyś obrotów znowu wskazuje ok 90C. Na trasie też jest ok i trzyma 80-90 C.
Nie są to objawy niesprawnego termostatu....tylko czego?:) tak ma być w JTDkach?

Nie sa to objawy niesprawnego termostatu, ale sprawnego Diesla :) U mnie w GT jest tak samo, a 147 i GT pod wzgledem elektroniki, wskazników, etc. sa identyczne. Wczoraj wracalem z pracy 70 km i termostat nie otworzyl sie ani razu, nawet przy solidnej, 2 km gorce, pod ktora jechalem 120 km/h na V biegu. To efekt duzego poboru ciepla z nagrzewnicy. gdyby przykrecic ogrzewanie, termostat otworzy sie. Mam tez tak samo jak Ty podczas postoju. Temperatura na wskazniku spada nawet do 60 st. Przyczyna jest to co wyzej - ilosc odebranego ciepla do kabiny jest wieksza od wyprodukowanej przez JTD.

Dodam jeszcze, ze podczas wspomnianej wczorajszej jazdy, temp oleju nie przekroczyla 60 kilku stopni.

A co zrobić, gdy po wymianie na nowy termostat behra i czujnika rura ciągle jest zimna, czasami ledwo ciepła, a auto zaczyna się przegrzewać?

Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???

- - - Updated - - -

Zdarzyło się wam aby temp. utrzymywała się na poziomie 130 st. ???

No tu pole manewru jest duże:
-niesprawna pompa wody
-skorodowana zamulona chłodnica
-zacięty termostat w pozycji zamkniętej
-zapowietrzony układ (babel powietrza blokuje przepływ)
-no i czarny scenatiusz UPG

Pomyliłem się nie 130st. a około 110. Czyli na tej kreseczce miedzy 90 a 130 / niewiem ile może tam być wziołem średnią/ Dodam że termostat miałem padniety czyli nie trzymał temp. Po wymianie dociąga do tych 110st. po przejechaniu około 15-20 km. Ogulnie to plynu nie gotuje , wydaje się działać dosć normalnie poza tym ,że trzyma wyższa temperature. No i nie zauważyłem tego ,,przepuszczenia na duży obieg przy 70 st. ,, Tylko manometr idzie sobie jednostajnie do tych 110st. i tam też oscyluje 110st.-112st. Wiec traz nie wiem o co tu chodzi czy to zegar temperatury sie popsuł czy też termostat wadliwy ??? Dodam, że wymieniony został na nowy verneta który w kpl. byl z czujnikiem. Co o tym sądzicie ???

Amortyzatory
Powrót