• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Soczewki Alfa 156 !!!!! Super

• Autor wątku Autor wątku tomaszo_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przyglądałem się lampom które wykonuje ta firma i według mnie soczewki w nich na 99% są z Punto II, chromowana osłona i czarny pierścień jest identyczny. Sprawdziłem i późniejsze wersje Punto miały soczewki h7

to co widzisz na zdjęciu to tylko szkło soczewki i ozdobna osłonka pochodząca właśnie z punto.
patrząc na obojętnie jaką lampę z soczewką nie da się stwierdzić jaki typ oświetlenia reprezentuje,gdyż wszystkie soczewki wyglądają jednakowo.mogą najwyżej różnić się średnicą.

Witam Panowie
Trzeba uważnie czytać posty.
Lampy od użytkownika Allegro "Darasow" są przerabiane soczewkami od mercedesa E W211. Mają prawie 8cm średnicy i elektromagnes odsłaniającą przesłonę od krótkich. Zestaw odbłysnik-soczewka jest dość długi, odbłyśnik odlewany wraz z mocowaniem żarówki. Żarówka typu d1...
Lampy od uzytkownika allegro "PAAW-dawid" są przerabiane w oparciu o soczewki z fiata punto II. Są to soczewki o średnicy około 5,6cm plus osłona z lampy. Zestaw soczewka-odbłyśnik to bardzo popularny zestaw Valeo, występuje np w wersji halogenowej i ksenonowej nawet w nissanie primera i w wielu innych. Samo mocowanie żarówki jest przygięte trzema wąsami do odbłysnika - można je wymieniać.
Występuje również wersja biksenonowa tego zestawu - z elektromagnesem do odsłaniania przesłony.
Zestaw odbłyśnik-przesłona-soczewka jest łatwo rozbieralny i wymienny między sobą. Więc jak ktoś ma wypalony odbłyśnik albo chce zamienić anglika na europejczyka to nie ma problemu. Odbłysniki do ksenonów sa dokładniej wykonane.

Potrzebuję osłony soczewki o średnicy 60mm, czy ktoś zorientowany w temacie wie, czy podejdą te z punto II, ewentualnie z jakiegoś innego samochodu? I czy jak kupię jedną lampę np: taką to czy będę mógł wykorzystać obie osłony czy będę musiał kupić dwie lampy? Z góry dzięki;) Pozdrawiam:D

Ostatnia edycja:
Potrzebuję osłony soczewki o średnicy 60mm, czy ktoś zorientowany w temacie wie, czy podejdą te z punto II, ewentualnie z jakiegoś innego samochodu? I czy jak kupię jedną lampę np: taką to czy będę mógł wykorzystać obie osłony czy będę musiał kupić dwie lampy? Z góry dzięki;) Pozdrawiam:D

ja wykorzystuję do przeróbek soczewki i chromowane osłonki z lamp PASSATA B6.średnica tej soczewki to 75mm.takie lampy można kupić na allegro już za 50zł szt.

http://moto.allegro.pl/item832969548_lampa_przednia_lewa_vw_passat_b6_silniczek.html

http://moto.allegro.pl/item838803646_reflektor_l_vw_passat_b6.html

http://moto.allegro.pl/item811051172_vw_passat_b6_lewa.html

na pierwszych dwóch aukcjach masz lampy xenonowe,chyba ci ludzie nawet nie wiedzą co sprzedają.

w sumie to nie ma znaczenia czy soczewka pochodzi z lampy prawej czy lewej gdyż są one jednakowe.

Jutro zmierzę ci osłonę z Punto bo będę je przerabiał do swoje lampy;)

ja wykorzystuję do przeróbek soczewki i chromowane osłonki z lamp PASSATA B6.średnica tej soczewki to 75mm.takie lampy można kupić na allegro już za 50zł szt.

http://moto.allegro.pl/item832969548_lampa_przednia_lewa_vw_passat_b6_silniczek.html

http://moto.allegro.pl/item838803646_reflektor_l_vw_passat_b6.html

http://moto.allegro.pl/item811051172_vw_passat_b6_lewa.html

na pierwszych dwóch aukcjach masz lampy xenonowe,chyba ci ludzie nawet nie wiedzą co sprzedają.

w sumie to nie ma znaczenia czy soczewka pochodzi z lampy prawej czy lewej gdyż są one jednakowe.
Wszystko pięknie ładnie tylko, ze ja soczewki mam już zamontowane, brakuje mi tylko maskownic. Nie wiem z jakiego samochodu by podeszły (punto II?), srednica tych soczewek to 60mm wiec te od passata nie podejdą.

---------- Post dodany o godzinie 23:15 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:14 ----------

Jutro zmierzę ci osłonę z Punto bo będę je przerabiał do swoje lampy;)
OK, dzięki bardzo;) Dopiero teraz zauważyłem post:D

czy do soczewek musi byc gladkie szklo reflektora?

to niedobrze. Juz liczylem ze nie bede musial polerowac kloszy patrzac na lampy od bmw e34.

Osłona soczewki z punto ma 5,6cm

Osłona soczewki z punto ma 5,6cm
Chyba trochę za mała:( Średnica zewnętrzna razem z tym co trzyma soczewkę to 68mm, a samo szkło to już tylko 58mm, a nie chcę, żeby było widać ten metal trzymający soczewkę. Może ktoś z Was miał taką soczewkę na przeróbkę, od jakiego auta podeszłaby osłona:confused: Bo już bym chciał to wszystko złożyć i cieszyć się większą ilością i lepszą jakością światła:D

Matti
Możesz rzucić fotkę tej soczewki razem z mocowaniem? Bo może to popularne valeo, a wtedy pasuje osłona od punto albo od mondeo itp.
Punto (valeo) to średnica szkła soczewki (tego co wystaje z mocowania) to 56 mm. Średnica mocowania soczewki (przy soczewce) to 70mm. Osłona od punto ma wewnątrz (na wysokości mocowania soczewki) 73mm średnicy.
Więc do twojej powinno pasować...

Andro34
Mam prośbę - zamieść fotkę zestawu odbłyśnik-soczewka od passata B6 - bo nie wiem czy się przypalać na te lampy....

r-sokol żebyśmy sobie w parade nie wchodzili, z 3 linkow podanych przez Andro, pierwsza lampe pod xenon kupiłem, druga licytuję więc może nie podbijajmy sobie na wzajem ceny.

Matti
Możesz rzucić fotkę tej soczewki razem z mocowaniem? Bo może to popularne valeo, a wtedy pasuje osłona od punto albo od mondeo itp.
Punto (valeo) to średnica szkła soczewki (tego co wystaje z mocowania) to 56 mm. Średnica mocowania soczewki (przy soczewce) to 70mm. Osłona od punto ma wewnątrz (na wysokości mocowania soczewki) 73mm średnicy.
Więc do twojej powinno pasować...
Poniżej jest fotka soczewki z wymiarami (może nie jest to rys. techniczny ale zawsze coś tam widać):D Podejdzie ta osłona od punta:confused:

Ostatnia edycja:
Andro34
Mam prośbę - zamieść fotkę zestawu odbłyśnik-soczewka od passata B6 - bo nie wiem czy się przypalać na te lampy....

witam!!!
poniżej masz zdjęcia soczewek i osłonek ze zwykłej lampy passata B6.jedna osłonka jest nałożona bezpośrednio na soczewkę a drugą sam wyciąłem z tej głównej osłony ozdobnej.

W moim chorym umyśle zrodził się pewien pomysł:crazy_pilot: A jakby zamontować po dwie soczewki, dla świateł mijania i jedną dla drogowych (bez przesłony), mijania na xenonie, a drogowe halogen (ale jakiś lepszy, np. Night Breaker). To dopiero by efektownie wyglądało, a świecilibyśmy jak (ktoś już o tym wspomniał) samolot. Światła w 156 jak wiadomo są słabe, nawet drogowe nie dają za dużo światła, a szczególnie po bokach samochodu. Co wy na to??:neo:

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót