[156] Silniki JTD i JTDM

M@T napisał:
Zawsze możemy to sprawdzić, w końcu mieszkamy niedaleko siebie .
hehe, jasne, ale to nie bedzie uczciwe, bo mam program wgrany i jest "odrobine" szybsza od serii :)

No ja też jestem ciekawy wyniku :)
Ale sam jeżdżę 2,4 - 136 KM i przewiozłem się 1,9 180 KM i nie wydaje mi się że 1,9 idzie lepiej chociaż moge sie mylić.

Ja niedawno miałem okazje spróbować się ze 147 1.9 JTDM, seryjnie 140 ps czyli tyle co moja, lecz 147 była po chipie na 160ps i o dziwo do 180 nie odszedł mi ani metra :roll: przy pogawędce na stacji właściciel srebrnej 147 się ogromnie dziwił ze mimo moich 140ps i o wiele większego auta nie mógł mi odejść :mrgreen: czyli coś w tym musi być.

Silniki 2.4 tak maja, ja chcialem kupic 1.9 JTD 16v ale po poczytaniu postow na Alfa Owners o osiagach tego silnika, bede bral 2.4 JTD 20v.

Pozdr.

M@T napisał:
bosniak_sg napisał:
Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.

Zależy w jakim 1.9 :P Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.
pzdr

No jakoś nie mogłeś mi odjechać na drodze do Ojcowa, powiem wiecej jakby droga była szersza i mniej rozwalona dla moich 18-tek to podejrzewam, że zmuszony byłbyś oglądać od tyłu moją belle :lol: chociaż zacny to widok :wink:

No i inna sprawa że w zwykłej 1.9 16v w budzie 156 patrz Maciek-156 jest troszke inny silniczek niz w Twojej 159 1.9 16v podejrzewam, że w Twojej lepiej pojedzie. Jeżeli się mylę to prosze mnie poprawić, ale na początku tematu pisał ktoś że sie różnia choćby tym, że jeden ma a drugi nie filter cząsteczek stałych.

Konrado napisał:
Rafik napisał:
Silniki 2.4 tak maja, ja chcialem kupic 1.9 JTD 16v ale po poczytaniu postow na Alfa Owners o osiagach tego silnika, bede bral 2.4 JTD 20v.

Pozdr.

tzn co takiego wyczytales?

2.4 jest lepsza do szalenstw, pomimo ciezkiego silnika, lepszy moment, podobne spalanie, a po chipie to juz sie dzieje:))) 1.9 polecaja do bardziej spokojnej i ekonomicznej jazdy. Tu masz link

pozdr.

bosniak_sg napisał:
M@T napisał:
bosniak_sg napisał:
Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.

Zależy w jakim 1.9 :P Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.
pzdr

No jakoś nie mogłeś mi odjechać na drodze do Ojcowa, powiem wiecej jakby droga była szersza i mniej rozwalona dla moich 18-tek to podejrzewam, że zmuszony byłbyś oglądać od tyłu moją belle :lol: chociaż zacny to widok :wink:

No i inna sprawa że w zwykłej 1.9 16v w budzie 156 patrz Maciek-156 jest troszke inny silniczek niz w Twojej 159 1.9 16v podejrzewam, że w Twojej lepiej pojedzie. Jeżeli się mylę to prosze mnie poprawić, ale na początku tematu pisał ktoś że sie różnia choćby tym, że jeden ma a drugi nie filter cząsteczek stałych.

To prawda ja mam niestety filter. Co do Ojcowa to faktycznie nie mogłem Ci uciec, a i pewnie miałes potencjał zeby mnie objechać, ale wszystko się zmienia :) i myśle że teraz bym Ci nie popuścił, chociaż pewnie były by problemy.
pzdr

a ciekawe jakby alfy z 1.9 i 2.4 zachowywaly by sie przy małym sciganku na kretej drodze, bo na prostej to nuuuuddddyyyyyyyyy panowie sie scigac alfą :wink:

bosniak_sg napisał:
No w mojej AR156 mam filtr cząstek stałych, a jeśli chodzi o osiągi to silniczek 1,9 M-jet o wiele lepiej sprawuje się w AR156 niż AR159 - to sprawa masy pojazdu AR159 jest o jakieś 300kg cięższa

Maciek-156 napisał:
No w mojej AR156 mam filtr cząstek stałych, a jeśli chodzi o osiągi to silniczek 1,9 M-jet o wiele lepiej sprawuje się w AR156 niż AR159 - to sprawa masy pojazdu AR159 jest o jakieś 300kg cięższa

Skoro jest tak jak pisze Maciek-156 no to M@T przykro mi :wink: ale mnie nie objedziesz.

Alfista napisał:
a ciekawe jakby alfy z 1.9 i 2.4 zachowywaly by sie przy małym sciganku na kretej drodze, bo na prostej to nuuuuddddyyyyyyyyy panowie sie scigac alfą :wink:

Ścigaliśmy sie po krętej drodze, tylko, że dziurawej, mi szkoda było moich nowych 18-tek, żony i 3 letniego dziecka, ale jak pisał M@T potencjał u mnie był.

Maciek-156 napisał:
bosniak_sg napisał:

nie wiedziałem że 156 mają DPF :?:

Moja jest cięższa o 200kg ja juz. Coś te silniki jednak musi różnić, czy to oprogramowanie czy coś innego, skoro mają np różne momenty obrotowe - 156 305nm, 159 320nm,
pzdr

Zarówno AR156 zkońcówki produkcji czyli z rocznika 2005 jak i AR156 miały zwiększoną moc do 150KM (zmiana oprogramowania sterującego), a co za tym idzie większy moment obrotowy

Amortyzatory
Powrót