[156] Silniki JTD i JTDM

Miałem kupic 1.9 jtdm....miałem...sie przejechałem i nie kupiłem. AR 156 moja trzecia z 2.4 !...only 2.4!

Panowie orjętujecie się od którego roku zaczęły wychodzić silniki 2,4 jtd w najmocniejszej wersji czyli 150 konnej? Chodzi mi o AR 166

b-ski napisał:
Panowie orjętujecie się od którego roku zaczęły wychodzić silniki 2,4 jtd w najmocniejszej wersji czyli 150 konnej? Chodzi mi o AR 166
Najmocniejsze wersje 2,4 to 175, 200 i 210KM

Korczu napisał:
Konrado napisał:
Korczu napisał:
produkcja sie skonczyla w 2006 roku,zas crosswagon w 2007 roku.

Jakies dane potwierdzajace to? Wydawalo mi sie ze w 2006 roku 156 zastapilo 159.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/s...RED&customerIdsAsString=&lang=de&pageNumber=1

na www.mobile.de poszukaj sobie i znajdziesz wiecej dowodow.

No ale chodzi o date produkcji a nie pierwszej rejestracji. Na wikipedii pisze ze zakonczono w 2005 roku. ALe nie wazny w sumie nie o to chodzi w tym topicu. Pozdro

1.9 8v - mniej wysilona jednostka, mniej pali , większa trwałość, słabsze osiągi oczywiście

1.9 16v - wysilona konstrukcja, więcej pali , dobre osiągi

2.4 - ciężar i jeszcze raz ciężar, zawiecha ma co robić, wyższa kultura pracy, duży moment obrotowy

co kto woli

Hmmm.. Ale nie chce np zeby bylo tak jak w silniku 1.4 t.s Wysilona konstrukcja, wiecej pali a osiagi wcale nie rewelacyjne mimo tych stu km. Z 1.9 jtdm jest to samo? Czy wg Was jest to najkorzystniejsze rozwiazanie miedzy ekonomia a moca? Porownojac do 8v i 2.4 jtd?

1,9 JTDM 16v wcale nie jest wysilony, a w stosunku do każdego 2,4 8v jest lżejszy co sprawia że nie ma kłopotów z prowadzeniem i amortyzatorami przedniego zawieszenia - pomijam juz fakt że bije 2,4 8v pod względem osiągów

Powiem tak 1,9 16v ma odpowiednią moc do nadwozia alfy (można ja bez obaw wirusować nawet do 180KM). Nie jest zbyt ciężki co niestety w przypadku 2,4 JTD już się odczuwa. W stosunku do 8v jest mniej kłopotliwy w obsłudze (np. hydrauliczna regulacja luzów zaworów, elektroniczny EGR). Więcej pali - ale moc nie bierze się z powietrza. I jeszcze jedno ciężko znaleźć sprawny technicznie egzemplarz - ludzie niechętnie się ich pozbywają

Maciek-156 napisał:
Więcej pali - ale moc nie bierze się z powietrza. I jeszcze jedno ciężko znaleźć sprawny technicznie egzemplarz - ludzie niechętnie się ich pozbywają

No ale w 1.4 t.s tez wieksza moc niby a pali jak smok, a nie czuc tych 103km. Dlaczego ciezko znalezc sprawny egzemplarz? Pisales zeby zwrac uwage tylko na turbine

Maciek-156 napisał:
1,9 JTDM 16v wcale nie jest wysilony, a w stosunku do każdego 2,4 8v jest lżejszy co sprawia że nie ma kłopotów z prowadzeniem i amortyzatorami przedniego zawieszenia - pomijam juz fakt że bije 2,4 8v pod względem osiągów

ale z pewnością trwalszy jest 8v , zresztą wersja flotowa wyposażana była w ten silnik wg EPERA), choć nie mówię że ten 16v jest nietrwały , ale na pewno mniej wytrzyma niż 8v, choćby z racji innego przeznaczenia

JTDm z tego co wiem charakteryzuję się cichszą pracą niż JTD.
pzdr

M@T napisał:
JTDm z tego co wiem charakteryzuję się cichszą pracą niż JTD.
pzdr

zgadza się , to zasługa wtrysku wielofazowego (dawka pilotażowa i właściwe) , w JTDm -ach wtrysk następuje aż w pięciu fazach, ma to powodować 'miękką' pracę silnika (dlatego tdi tak twardo chodzą bo w pompowtryskiwaczach nie można uzyskać tylu sekwencji wtrysku)

Natomiast w zwykłych JTD paliwo wtryskiwane jest bodajże w 3-4 porcjach - mniej faz wtrysku . Tutaj nie jestem pewien ile dawek występuje ,ale kol. Maciek będzie wiedział.

Maciek-156 napisał:

Pff, wcale się nie zgodzę, po pierwsze to inne generacje silników, 1.9 16v i 2.4 10V 10 Maćku bo ma 5 garów. Ja tam żadnych kłopotów w prowadzeniu nie odczuwam, a już z amortyzatorami przedniego zawieszenia ani tyle (nie wiem kto wymyślił w ogóle tą teorię) jezeli była by to prawda to nie produkowaliby w ogóle wersji 147 GTA też ma ciężki silnik. Jeżeli chodzi o osiągi to ja na Twoim miejscu bym się nie zakładał. Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.

Nie wiem jak 1,9 16V, ja mam 2,4 10V i jazda nią jest naprawdę przyjemna. Od 1500 obrotów czuć już zdecydowany przypływ momentu obrotowego i później od 2000 jest jeszcze mocniej. Nie jeździłem 1,9 16V, ale innymi turbo dieslami typu 1,8- 1,9 i tam jazda zaczynała się praktycznie od 2000. Ja też jak kolega Bosniak.sg nie odczuwam problemów w prowadzeniu, wręcz przeciwnie, nie mam obajwów nurkowania, w zakrętach jest naprawdę bardzo stabilna. W ogóle uważam twierdzenia typu, że 1,9 ze względu na wagę jest zdecydowanie lepsze od 2,4 i bierzcie tylko to, za porównywalne(przynajmniej wagowo :) ) do twierdzenia, że 2,5 V6 to kicha, bo jest ciężki silnik, a przez to nurkuje, wykańcza amrtyzatory itp- lepszy wybór to 2,0 :shock:

bosniak_sg napisał:
Do setki może idą w miarę równo ale w 1.9 po 140 jest już lekka zadyszka a w 2.4 dopiero zaczyna sie zabawa.

Zależy w jakim 1.9 :P Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.
pzdr

Konrado napisał:
No ale w 1.4 t.s tez wieksza moc niby a pali jak smok
to jest silnik benzynowy, wiec nie ma co porównywac

M@T napisał:
eży w jakim 1.9 Ja tam nie mam żadnych problemów powyżej 140.
ale z 2.4jtd miałbyś problem, nawet tym najsłabszym
Maciek-156 napisał:
1,9 JTDM 16v wcale nie jest wysilony, a w stosunku do każdego 2,4 8v jest lżejszy co sprawia że nie ma kłopotów z prowadzeniem i amortyzatorami przedniego zawieszenia
zgadzam sie, mysle ze ewolucja jtd sie jeszcze nie skończyła i zarówno 1.9 jak i 2.4 mają jeszcze potencjał, wiec o wysileniu nie ma co mówić, czy w 2.4jtd sa problemy z amorami?? nie zauwazylem, natomiast 1.9 na pewno lepiej sie prowadzi ze wzgledu na mase, co nie znaczy ze 2.4 zle sie prowadzi :) wystarczy sobie porównać czasy na torze z ostatniego zlotu ;)

Konrado, moim zdaniem nie otrzymasz tu jasnej odpowiedzi: kup ten silnik czy ten, kazdy jest inny i kazdy ma inne zalety, sam sobie musisz odpowiedziec czego oczekujesz od jtd i na co jestes sobie w stanie pozwolić

Amortyzatory
Powrót