• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Silniki JTD i JTDM

Konrado

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.
Czyms sie jeszcze rozni ten 16v silnik od starego 8v?? Slyszalem ze sa podobno 2 generacje tych 16v. Te z poczatku produkcji to byl tam problem z czym? Jesli faktyczenie byly problemy to kiedy to usuneli i zaczeli w ktorym roku montowac poprawiona wersje?? Lepsze 1,9 16v czy zwykle 2.4 ?? Wiadome ze najlepsze 2.4 jtdm ale to juz inna i droga bajka..

M-jet:
-16zaworów
-turbosprężarka o zmiennej geometrii sterowana centralką silnika za pośrednictwem elektrozaworu Pierburg
-chłodnica oleju
-zawór EGR sterowany elektronicznie przez centralkę wtrysku
-filtr cząstek stałych
-chłodnica wody/spalin do chłodzenia spalin poddawanych recyrkulacji za pośrednictwem zaworu EGR
-katalizatory o zwiększonej objętości i o większej zawartości metali szlachetnych
-korpus przepustnicy ze sterowaniem elektropneumatycznym, przepustnica zamyka się w fazie wyłączenia silnika, aby wyeliminować stuki typowe la silników Diesel
-wtryskiwacze z 6-otworowymi rozpylaczami (zamiast 5) dla polepszenia jakości spalania
-modyfikacja obwodu blow-by, uproszczony i wbudowany w pokrywę popychaczy z poliamidu
-czujnik obecności wody w filtrze paliwa, wraz ze stosowaną lampką sygnalizacyjna w zestawie wskaźników
-pojedynczy elektrowentylator do chłodzenia silnika

Tak jest dodatkowa chłodnica oleju - sam mam zawirusowany silnik

Jaka moc mas zz tego silnika przy jakim spalaniu? Czytalem ze psuje sie kolo dwumasowe czy zamachowe czy jakies tam :) Jak to jest z tymi generacjami silnikow 16v?? Ciagle te same czy modyfikowali cos?

Maciek-156 napisał:
M-jet:

-filtr cząstek stałych

-pojedynczy elektrowentylator do chłodzenia silnika

ale dopiero w alfie 159 występuje filtr cząstek stałych DPF, w 156 nie ma takiego filtra

ja mam wersję 140cv i mam 2 elektrowentylatory

z tego co wiem w modelu 159 w drugiej połowie 2006r przeprojektowano kolektor ssący, który zapychał się zanieczyszczeniami z egr

Jam mam jedną z ostatnich AR156 (kupiona w grudniu 2005) - moc nominalna 150KM - auto jest praktycznie od nowości zawirusowane . Koło dwumasowe nie pada w tych silnikach tak jak t ma miejsce w TDI. Zrobiłem 100tys km jestem świeżo po przeglądzie i zacytuję pracownika serwisu po jeździe próbnej:
"Daj Boże żeby tak wszystkie chodziły..."

Maciek-156 napisał:
Jam mam jedną z ostatnich AR156 (kupiona w grudniu 2005) - moc nominalna 150KM - auto jest praktycznie od nowości zawirusowane . Koło dwumasowe nie pada w tych silnikach tak jak t ma miejsce w TDI. Zrobiłem 100tys km jestem świeżo po przeglądzie i zacytuję pracownika serwisu po jeździe próbnej:

to masz szczęście być w tej 1% grupie sprawnych alf - gratuluję :D

1,9 pewnie będzie lżejszy od 2,4

niestety nie miałem okazji jechać jednym i dugim by porównać jakie są w praktyce różnice. Ja mam 2,4 i jestem na razie piekielnie zadowolony jest zawirusowana i mam problem z utrzymaniem na drodze przy ruszaniu (na codzień poruszam się 307 HDI)

Jeżeli natomiast różnica jest taka jak 2,0 HDI 8v a 1,6 HDI 16v to brałbym zdecydowanie 1,6 HDI zbiera się lepiej. Tylko że 2,0 miałem przy peugeot partner a 1,6 przy 307

Pewnie ten 1,9 będzie lżejszy wstawisz wirusa na 170-180km i jazda.

sedicivalv0le napisał:
Maciek-156 napisał:
Jam mam jedną z ostatnich AR156 (kupiona w grudniu 2005) - moc nominalna 150KM - auto jest praktycznie od nowości zawirusowane . Koło dwumasowe nie pada w tych silnikach tak jak to ma miejsce w TDI. Zrobiłem 100tys km jestem świeżo po przeglądzie i zacytuję pracownika serwisu po jeździe próbnej:

to masz szczęście być w tej 1% grupie sprawnych alf - gratuluję :D
Jak się dba tak się ma - to powiedzenie w przypadku wszystkich samochodów nie tylko alf się sprawdza Auto dostaje porządnie w tyłek ale ja też mu coś daję. Olej i filtry częściej niż przewiduje instrukcja bo co 10tys km i normale przeglądy w ASO co każde 20tys km. Poprzednią Alfę jak sprzedawałem z przebiegiem ok.140tys km była również w idealnym stanie technicznym

sedicivalv0le napisał:
Konrado napisał:
No ale dalej nikt nie odpowiedzial na moje pytania :(

już napisałem jeżeli 1.9 16v to po IIpoł. 2006 r - wyeliminowano kilka poważnych błędów

No fajnie ale 156 skonczyli produkowac w 2005 roku. Wiec jak to jest??

Ktory silnik lepszy? 1.9 8v, 1.9 16v czy zwykle 2.4 ?

Konrado napisał:
Jaka moc mas zz tego silnika przy jakim spalaniu? Czytalem ze psuje sie kolo dwumasowe czy zamachowe czy jakies tam :) Jak to jest z tymi generacjami silnikow 16v?? Ciagle te same czy modyfikowali cos?
Podniosłem moc i moment o 15% i dodatkowo tuner wypłaszczył przebieg krzywej momentu obrotowego. Spalanie pozostało na niezmienionym poziomie (miasto 8-9l trasa 6-7l). JTD to praktycznie bezawaryjne silniki, nie biora oleju - więc nie masz czego się obawiać. Modyfikacje silników 16v polegały generalnie na zmianie oprogramowania sterującego.

Konrado napisał:
sedicivalv0le napisał:
Konrado napisał:
No ale dalej nikt nie odpowiedzial na moje pytania :(

już napisałem jeżeli 1.9 16v to po IIpoł. 2006 r - wyeliminowano kilka poważnych błędów

No fajnie ale 156 skonczyli produkowac w 2005 roku. Wiec jak to jest??

Ktory silnik lepszy? 1.9 8v, 1.9 16v czy zwykle 2.4 ?

sam sobie odpowiedziałeś, dopiero w 159 była ulepszona wersja 1.9 16v

1.9 8v - mniej wysilona jednostka, mniej pali , większa trwałość, słabsze osiągi oczywiście

1.9 16v - wysilona konstrukcja, więcej pali , dobre osiągi

2.4 - ciężar i jeszcze raz ciężar, zawiecha ma co robić, wyższa kultura pracy, duży moment obrotowy

co kto woli

Amortyzatory
Powrót