[156] Olej żre

• Autor wątku Autor wątku Mr_Bungle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Mineralny olej do TSa - chcesz dorżnąć sobie silnik? Pewnie przed sprzedażą była zalana jakimś motodoktorem i stad po wymianie takie duże zużycie. W TSie zużycie 0,5l/1000km kwalifikuje silnik do remontu (dla innych silników jest to 0,3l/1000km) i zadna zmiana oleju nie zastąpi remontu....
ciekawe jak to obliczyłes bo zauważyć na bagnecie 100ml to jest nielada sztuka
Bardzo łatwo zaobserwować takie zużycie - miedzy min, a maks na bagnecie jest dokładnie 800ml więc zaobserwowanie ubytku 100ml nie nastrecza problemów

ja wlałem właśnie VALVOLINE MAX LIFE 10/40 Ii tak mi zaczęła brać bo przed wymianą nie brała wcale ,,no prawie wcale"tylko nie wiem jaki był wlany wcześniej olej ale zmienię na jakiś mineralny i zobaczę

Może ci przez korek spustowy ubywa:)tez tak miałem niedawno,byłem załamany,a okazało się że mam nieszczelność przy korku,po wymianie korka zrobiłem ponad 3tyś km i olej na tym samym poziomie.Na dniach jadę do Chorwacji,więc po przyjeździe napisze ile spalił oleju(valvoline max life 10w40).

wydaje mi się ż remont jest tu zbędny ponieważ silniczek chodzi bardzo ładnie cicho nie kopci moc dobra wię szukam przyczyn może rzeczywiście mam gdzieś wyciek muszę pooglądać głebiej bo tak to wygląda na suchy od spodu i u góry nic niewidać

Moja 1.8 TS 140 KM zadowoliła się ok. 500 ml po przejechaniu 4700 km, chyba jest git? Fakt, czasem lubię sobie depnąć, 90% mojej trasy to miasto. Olej to Motul 10W40.

wydaje mi się ż remont jest tu zbędny ponieważ silniczek chodzi bardzo ładnie cicho nie kopci moc dobra wię szukam przyczyn może rzeczywiście mam gdzieś wyciek muszę pooglądać głebiej bo tak to wygląda na suchy od spodu i u góry nic niewidać

Też tak miałem:) I okazało się że silnik po rozebraniu nadaje się tylko do remontu=====ok 4500zł :(

Przy okazji pytanie....jakim olejem zalć mój "nowy" silnik 1.8 TS po remoncie???
Wszystko jest nowe (blok tulejowany)

na dotarcie zalewa się najtańszy minerał, po xxx km nalewa się docelowy, ale niech koledzy to potwierdzą

tyle co wiem, to że po takim remoncie zalewa się byle co bo silnik musi się ułożyć, ale poczekaj, niech ktoś to potwierdzi

Też tak miałem:) I okazało się że silnik po rozebraniu nadaje się tylko do remontu=====ok 4500zł :(

Przy okazji pytanie....jakim olejem zalć mój "nowy" silnik 1.8 TS po remoncie???
Wszystko jest nowe (blok tulejowany)

A po jakim przebiegu 1.8 Ci wykorkował? Masz auto od nowości?

bo kolega Obelix się zna a nie jak wy :
bociek ale jesteś det ja na silniku którym ty sugerujesz że do remontu ja zrobiłem juz ponad 10 000tyś i byłem na ASO nic nie kopci.ma kopa i wszystko jest ok wiec nie wprowadzaj chaosu i niewiedzy taniej od czasu do czasu dolewac olej niż dac za remont 5tyś

---------- Post added at 11:15 ---------- Previous post was at 10:48 ----------

podałes ze mieszkasz w Częstochowie to zorientuj się co to za SERWIS SAMOCHODÓW WŁOSKICH NA UL,OSTERWY4 JAKIE MAJA CENY.POZDRAWIAM MASZ BLIŻEJ NIZ JA.

to serwis Maciek_Czer
za robociznę przy wymianie rozrządu płaciłem mniej niż 2 stówki, to możesz sobie mniej więcej porównać.
jedyny serwis włoszczyzny jaki znam. Maciek zna się na rzeczy a do tego jest spoko :D

Od niedawna mam alfe 156 1.6 *ts. KIedy ja kupiłem lało*się*z uszczelniacza na wale wiec*myślałem*ze to jest przyczyną ubytku oleju,ale niestety po wymianie w dalszym*ciągu*stwierdziłem zużywanie" spalanie" oleju mim o tego ze nie daje sygnałów z wydechu i jestem lekko podłamany.....*miałem*wiele samochodów prawie wszystkie na gazie i*żaden*silnik nie palił tyle oleju.*mowie*tutaj o zużyciu 0,5 litra na*tysiąc*km. według mnie to sporo,zacząłem*zastanawiać*się*nad remontem silnika ale po przeczytaniu całego tematu dokładnie zastanawiam*się*czy*w ogóle*jest sens,czy nie lepiej te 3 tys przeznaczyć na olej.dodam ze założyłem gaz jakie 2 tys km temu i auto jest przywiezione z belgi z przebiegiem 170 tys.*

Swoją drogą, mam pytanie a nowego tematu nie chce zakładać - jaki stan oleju jest najlepszy dla silnika (na bagnecie - 1/2, czy lepiej trochę więcej np. 3/4).

I czy może być tak, że po rozgrzaniu i pojeżdżeniu jak wyjmę szybko bagnet (od razu po zgaszeniu) to się z niego dymi?

Silniki TS lubią/chcą/muszą mieć prawie max na bagnecie.
A dymienie jest złym objawem......

Żeby nowego tematu nie zakładać też zapytam tutaj:

Po rozpieciu dolotu zauważyłem ze jest w nim od groma oleju. Do tego stopnia ze w puszce filtra jest mała kaluza a z puszki za przepustnica zaczyna kapac olej na rozrusznik. Najprawdopodobniej olej dostaje sie tam ta rurką która odpowietrza pokrywę zaworów - nie widze innej możliwości. Jakiś pomysł co może być przyczyną?

a ja wam powiem wróciłem swoją alfą właśnie z urlopu i teraz będzie śmiesznie olej zalałem na max po przejechaniu 350 kilometrów patrzę na miarkę a tam poniżej min. na zdeżaku osad z oleju nad rurą wydechową dodam tylko że silnik śię nie grzał moc dobra i nie zauważyłem żeby zbytnio mi kopcił noto wytarłem osad i se mówię ryzyk kwizyk jadę z powrotem nie dolewam po powrocie350 klocków sprawdzam szok brak osadu na zderzaku a olej nadal poniżej mni i co to może być? nie ten bagnet/ mam nie od tego silnika? ja niewiem może ktoś mi powie oco chodzi?

Żeby nowego tematu nie zakładać też zapytam tutaj:

Po rozpieciu dolotu zauważyłem ze jest w nim od groma oleju. Do tego stopnia ze w puszce filtra jest mała kaluza a z puszki za przepustnica zaczyna kapac olej na rozrusznik. Najprawdopodobniej olej dostaje sie tam ta rurką która odpowietrza pokrywę zaworów - nie widze innej możliwości. Jakiś pomysł co może być przyczyną?
Niestety najprawdopodobniej stopień zużycia silnika. Jak silnik ma już duże przedmuchy to tak się dzieje.

Niestety najprawdopodobniej stopień zużycia silnika. Jak silnik ma już duże przedmuchy to tak się dzieje.

Zgadza Się.Niestety:)
Jak w dolocie masz tyle oleju,to w kolektorze ssącym masz z pół litra.
Tak jak ja miałem.Dół silnika do remontu.

Amortyzatory
Powrót