[156] JAKI WLAĆ OLEJ

• Autor wątku Autor wątku xxx258
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
zor-ro1970 napisał:
Ale Motul 15W50 to półsyntetyk !!!wiec???10W60 czy 15W50???

Motul 4100 15W-50 to półsytentyk. Motul nie oferuje 10W60... Castrol 10W60 to pełny syntetyk, Valvoline 10W60 to półsytnetyk.

Ps. Postaram się nie być śmieszny ;) Gęstość mojego oleju to 0,882 więc chyba górna granica normy, no nie? :DDD

5W30 Motula chyba trochę odstaje od normy podanej przez Ciebie? A są oleje o jeszcze mniejszej gęstości...

Od siebie proponuję TS'owcom spróbować Agipa Eurosports 5W/50, parametry podaje poniżej, bije na głowę Mobila a kosztuje mniej od niego ;] sprawdzone w boju na torze.

Lepkość 40oC [mm/s]: 100,0

Lepkość 100oC [mm/s]: 19,0

Wsk. lepkości: 210

Temp. zapłonu [oC]: 210

Temp. płynięcia[oC]: -45

Liczba zasadowa [mg KOHg]: 9

Gęstość 15oC [kg/m]: 875

pzdr. Grzesiek

Zastanawiam się nad 10W60, ale czy będzie on w czymś gorszy od 10W40 i czy podczas normalnej eksploatacji nie przyniesie odwrotnych skutków niż te które z założenia ma dawać lepszy olej?

Zachęciły mnie mocno te zimne rozruchy i smarowanie na wysokich obrotach o których była wcześniej mowa.

PS. wcale nie uważam, że jeżdżę jak Kubica, i że właśnie dlatego potrzebuje 'super smarowania', jednak chciałbym zatroszczyć się jak najbardziej o hydraulike, wariator i panewki, a tu chyba olej odgrywa kluczową rolę, prawda?

puotek napisał:
Zastanawiam się nad 10W60, ale czy będzie on w czymś gorszy od 10W40 i czy podczas normalnej eksploatacji nie przyniesie odwrotnych skutków niż te które z założenia ma dawać lepszy olej?
Jeśli silnik nie jest mocno piłowany to po co przepłacać za olej który nie jest wymagany do spokojnej jazdy , zostań przy 10W40 to zupełnie wystarczy

puotek napisał:
Przepłacenie nie jest katastrofalne, dlatego pytam.
Katastrofalne napewno nie jest ale skoro pytasz i masz dylemat co zalać to róznica jest raczej w kosztach niż w samym uzytkowaniu

Dzięki :)

Poczekam jeszcze na inna opinie i się zastanowie.
W przyszlym tygodniu wymiana rozrzadu i oleju wiec wiele czasu nie ma

puotek napisał:
Dzięki :)

Poczekam jeszcze na inna opinie i się zastanowie.
W przyszlym tygodniu wymiana rozrzadu i oleju wiec wiele czasu nie ma

Zadaj sobie pytanie jak często kręcisz powyżej 5tys obrotów? Jak często podjeżdżasz pod odcięcie? Ostro jeździsz w trasie?

Jeśli odpowiedzi są: rzadko, lub w ogóle, to wybierz jakiś półsyntetyk 10W40, spokojnie wystarczy.

Jeśli odpowiedzi są: często, bardzo chętnie, to szukaj ??W50.

A jeśli: tylko tak jeżdżę, to koniecznie ??W60.

Przynajmniej ja wedle tej zasady dobierałem :D

10W40 - bez problemu dostępne
10W60 - ciężej, ale również do zdobycia
10W50 - jeszcze nie spotkałem

Pytanie brzmi: Jaki olej wybrałbyś nie biorąc pod uwagę aspektów finansowych?

Zamówiłem i w najbliższym czasie zaleje 10W40 Valvoline MaxLife ;]
Mam nadzieję, że nie będę żałował

Mam już przejechanie ponad 170tys. w tym 70tys. na Castrolu Magnatec 10w40. Mogę zmienić na Motul/Valvoline 10w40?

Alfik84 napisał:
Mam już przejechanie ponad 170tys. w tym 70tys. na Castrolu Magnatec 10w40. Mogę zmienić na Motul/Valvoline 10w40?

a czemu nie ? przecierz generalnie to ta sama klasa oleji. ja zalałem valooline bo jest właśnie do aut z większym przebiegiem ale moze też być inny jak chcesz.

Alfik84 napisał:

Śmiało możesz zmienić.

puotek napisał:
Pytanie brzmi: Jaki olej wybrałbyś nie biorąc pod uwagę aspektów finansowych?

Szczerze mówiąc nie zastanawiam się w ten sposób bo nie mam takiego sponsora :D

Myślałbym nad jakimś Motulem z serii 300V... może Le Mans 20W-60? Choć tą propozycję pewnie zaraz Maciek zmiażdży :D No to w takiej sytuacji pewnie coś 10W-60, nawet Selenia ;)

Tak ogólnie jakbym nie brał pod uwagę aspektów finansowych to jeździł bym V6 i to na benzynie oczywiście ;)

panowie i panie na naszym forum blagam was nie lejcie do swoich belli selenii w zadnym jej istnieniu.pracowalem pare lat we wloszech jako mechanik samochodowy i jestem pewien ze to jest olej ktory nie spelnia zadnych naszych wymagan.jezeli chodzi o olej ktory chcemy wlac do naszych bestii,jezeli chodzi o benzyniaki to mobil1 10W40 moim skromnym zdaniem(przetestowane)nie ma lepszego oleju.jesli chodzi o diesle to tylko castrol magnatec do diesel-i. mam nadzieje ze sie ze mna zgodza bardziej zmotoryzowani(tzn.mechanicy).pozdrowionka

Ja do mojej belli zalałem (przez polecenie mechaniora) Mobil 1 5W40 czyli pełny syntetyk.Mam najechane 120000 oleju nie bierze i wszystko jest git. Do JTD z czystym sumieniem polecam MOBIL 1

Ja do mojej belli zalałem (przez polecenie mechaniora) Mobil 1 5W40 czyli pełny syntetyk.Mam najechane 120000 oleju nie bierze i wszystko jest git. Do JTD z czystym sumieniem polecam MOBIL 1

Jak do diesla to lejesz mobil1 0W40 Diesel API CF (zdaje się że nie ma mobila 5W40 do diesla) - taki polecają serwisy do silników JTD

Amortyzatory
Powrót