[156] JAKI WLAĆ OLEJ

• Autor wątku Autor wątku xxx258
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Maciek-156 napisał:
Ja dwa lata temu byłem świadkiem jak sasisia palił ognisko z gazet pod miska olejowa w audi A4 bo zalał ją olejem 15W40 i rozrusznik nie miał szans zakręcić

co za bzdury.. oj inzynierze inzynierze :P

moze lepiej bylo powiedziec sasiadowi zeby zmienił aku, bez przesady z tymi oporami przy rozruchu :wink:

Gdy kupiłem moje 2,5 V6 zalane było Mobilem 0w40 i przy przebiegu rzedu ~210 000 km miesci sie w 300ml/1000km z braniem oleju [z czego wiekszosc wysacza sie na misce], jako ze niezbyt go lubię i ostatnio dostal mocno po dupie na torze i w oczach zmienil sie w cos "olejopodobnego" poprawilem tą sprawe i wczoraj bella dostala porządnego Agipa Eurosport 5W50 a ile się usmialem jak mechanik meczyl sie z wymiana filtra oleju ;] do konca dnia mialem humor poprawiony ...

Rada ode mnie, kupujac olej nie placmy za reklame w TV ;] Mobil, Castrol mocno przereklamowane i stad ich cena, jest wiele porzadnych olei w lepszej cenie.

Za Agip Eurosport 5w50 placilem 30zl/litr a ile kosztował by tej klasy Castrol lub Mobil??? Duuuuużo więcej ...

pzdr. Grzesiek

Używałem oleju 15W50 Motula w zimę gdzie było grubo więcej niż -20 st . i nic się nie działo . Ta instrukcja wiele zaleca choćby wymianę oleju tylko w serwisach a mało kto je tam wymienia . Ktoś kto ma auto na gwarancji niech zaleceń przestrzega bo nie ma wyjścia

Alfista napisał:
Maciek-156 napisał:
Ja dwa lata temu byłem świadkiem jak sasisia palił ognisko z gazet pod miska olejowa w audi A4 bo zalał ją olejem 15W40 i rozrusznik nie miał szans zakręcić

co za bzdury.. oj inzynierze inzynierze :P

moze lepiej bylo powiedziec sasiadowi zeby zmienił aku, bez przesady z tymi oporami przy rozruchu :wink:
Ja tam się nie wtrącam do tego co sąsiad robi - jego wolna wola, a było wtedy -32C A palenie ogniska pod miską olejową było bardzo popularne zimą w czasach kiedy królowały warszawy i żuki

Maciek-156 napisał:
Ja tam się nie wtrącam do tego co sąsiad robi - jego wolna wola, a było wtedy -32C A palenie ogniska pod miską olejową było bardzo popularne zimą w czasach kiedy królowały warszawy i żuki
Było to tzw. podkładanie "kopca", częściej spotykane w samochodach z motorami diesla, jak np. Star, kiedyś, jednak wiązało się to również z zamarzaniem ON w filtrze itp. Kiedyś w Bochni facet podkładał kopca pod stara i już go nie uratowali, poszedł z dymem (Star, nie człowiek).
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja mam aktualnie 143 tyś km przejechane i zalewam go Mobilem 1 5W-50

witam jestem po wymianie oleju ale jedno mnie zastanawia a mianowicie w instrukcji podane jest że do mojej alfy wchodzi 4.4l a mi wlali całe 5 . Jeszcze nie sprawdzałem poziomu bo jak wróciłem to silnik był gorący - mam nadzieje że panowie nie przesadzili

W instrukcji którą można ściagnąć w dziale pobierz jest napisane, że do mojej AR wchodzi przy okresowej wymianie 5 litrów oleju.. w oryginalnej, włoskiej, którą mam z samochodem napisane jest, że 5.5.

xxx258 napisał:
witam jestem po wymianie oleju ale jedno mnie zastanawia a mianowicie w instrukcji podane jest że do mojej alfy wchodzi 4.4l a mi wlali całe 5 . Jeszcze nie sprawdzałem poziomu bo jak wróciłem to silnik był gorący - mam nadzieje że panowie nie przesadzili

Moim zdaniem za dużo. Sprawdź koniecznie jak przystygnie. Do TSów powinno wchodzić mniej więcej tyle co w instrukcji, czyli ok. 4,4l. Przynajmniej mi tak wchodzi i jest pełny.

prymie napisał:
W instrukcji którą można ściagnąć w dziale pobierz jest napisane, że do mojej AR wchodzi przy okresowej wymianie 5 litrów oleju.. w oryginalnej, włoskiej, którą mam z samochodem napisane jest, że 5.5.

ja miałem tak samo, o 0.5 litra więcej musiałem wlać niż było w instrukcji napisane żeby był prawidłowy poziom

sedicivalv0le napisał:
prymie napisał:

ja miałem tak samo, o 0.5 litra więcej musiałem wlać niż było w instrukcji napisane żeby był prawidłowy poziom

Może włoska instrukcja przeiwduje, że więcej o te 0.5 wchodzi z powodu filtra (uwzględniona jego objętość ), a FAP juz obciął tę informację... Niestety nie znam włoskiego, więc nie mam jak sprawdzić. :wink:

prymie napisał:
Może włoska instrukcja przeiwduje, że więcej o te 0.5 wchodzi z powodu filtra (uwzględniona jego objętość ), a FAP juz obciął tę informację... Niestety nie znam włoskiego, więc nie mam jak sprawdzić. :wink:

Ilość do wymiany zawsze powinno podawać się z filtrem, albo zaznaczyć tyle bez filtra, a tyle z filtrem. Przecież instrukcja przewiduje, że wymiana oleju zawsze odbywa się razem z wymianą filtra ;)

Wesolatempra napisał:
prymie napisał:

Ilość do wymiany zawsze powinno podawać się z filtrem, albo zaznaczyć tyle bez filtra, a tyle z filtrem. Przecież instrukcja przewiduje, że wymiana oleju zawsze odbywa się razem z wymianą filtra ;)

Instrukcja przewiduje też w jednym miejscu, że silnik ciepły wskazuje na zegarze okolice 70st, w innym mówi o środkowych wartościach skali (czyli 90-przynajmniej u mnie). Poza tym jak wytłumaczysz te różnice między wersją polską a włoską? Heh, chyba zrobię skany po powrocie do domu, bo czuję, że ludzie mi nie wierzą :P

jak sprawdziłem na wskaźniku jest troche ponad połowa więc wszystko chyba ok

prymie napisał:
Instrukcja przewiduje też w jednym miejscu, że silnik ciepły wskazuje na zegarze okolice 70st, w innym mówi o środkowych wartościach skali (czyli 90-przynajmniej u mnie).

No wiesz, to zależy czy instrukcja przewiduje sprawny czujnik temp :DDD u mnie ostatnie obserwacje pokazały, że temp na wskaźniku ok. 70'C to ok. 85'C wg ECU ;)

prymie napisał:
Poza tym jak wytłumaczysz te różnice między wersją polską a włoską?
Na razie nie mam pomysłu :DDD

Wesolatempra napisał:
prymie napisał:
Instrukcja przewiduje też w jednym miejscu, że silnik ciepły wskazuje na zegarze okolice 70st, w innym mówi o środkowych wartościach skali (czyli 90-przynajmniej u mnie).

No wiesz, to zależy czy instrukcja przewiduje sprawny czujnik temp :DDD u mnie ostatnie obserwacje pokazały, że temp na wskaźniku ok. 70'C to ok. 85'C wg ECU ;)

prymie napisał:
Poza tym jak wytłumaczysz te różnice między wersją polską a włoską?
Na razie nie mam pomysłu :DDD

ostatnio zmieniałem świeczki i przy okazji sprawdzałem jak się sprawuje wskaźnik temp. wskazywał poniżej 50, ECU - 58(oczywiście bez minusa :lol: ). co do różnic, to ja mam pomysł, w FAPie nie znają włoskiego i nie wiedzieli jak przetłumaczyć. trochę wieje w tym ignorancją... leję na przekór polskiej instrukcji 5.5l, na bagnecie wygląda ok, więc się nie przejmuję.
a co do oleju, to z shell'a wrócę chyba do castrola magnateca dla diesla, tylko że do 5w-40 (do tej pory 10w-40). pomimo, że wiem jaką opinię ma castrol to:
1.mam zaufane źródło
2.jest tylko i wyłącznie dla diesla.
Mógłbym wrzucić Motula 300v Power za 300zł, ale aż tak wyczynowego oleju nie potrzebuję..

kórcze chyba jednak jest za dużo sprawdziłem jeszcze raz i niestety dochodzi do maxa. Odnosnie tego 2 pytania

co moze sie stac jak za duzo mi wlali oleju
jak ewentualnie to naprawic nie spószczajac znowu całego oleju

xxx258 napisał:
co moze sie stac jak za duzo mi wlali oleju

Jak będzie za dużo, to może gdzieś uciec, przy okazji rozszczelniając układ... Grozi naprawą...

xxx258 napisał:
jak ewentualnie to naprawic nie spószczajac znowu całego oleju

Odkręć wlew oleju i odessaj trochę strzykawką ;)

witam dzisiaj byłem u kolesia co mi wymieniał olej . Ja mu mówie że wlał za dużo oleju. On patrzy i mówi że jest przy max i że on wszystkim tak leje, poczym walnął mi 5 minutowy wykład o tym dlaczego tak a nie inaczej. Za moją prośbą ściągneli mi troche oleju. I tak sie zastanawiam jak to w końcu jest bo od dawien dawna słysze że oleju ma byc tyle żeby był pośrodku wskaźnika, a tu koles który x lat pracuje w tym fachu mówi że jest inaczej

Amortyzatory
Powrót