Maciek-156
Aktywny
- Auto
- AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
W TSie to oleju powinno byc do maksimum (ale nie powinno przekraczać).
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
xxx258 napisał:witam dzisiaj byłem u kolesia co mi wymieniał olej . Ja mu mówie że wlał za dużo oleju. On patrzy i mówi że jest przy max i że on wszystkim tak leje, poczym walnął mi 5 minutowy wykład o tym dlaczego tak a nie inaczej. Za moją prośbą ściągneli mi troche oleju. I tak sie zastanawiam jak to w końcu jest bo od dawien dawna słysze że oleju ma byc tyle żeby był pośrodku wskaźnika, a tu koles który x lat pracuje w tym fachu mówi że jest inaczej
Ciekawe jest to, że do tego samego silnika 1.6TS w 145 i 147 Castrol zaleca różne oleje.. :roll:Wesolatempra napisał:Ciekawe...
zor-ro1970 napisał:Motul 4100 15W50 półsyntetyk najlepszy ,mało bierze,super polecam!!
Maciek-156 napisał:producent samochodu dopusza stosowanie w silniku TS oleju o klasie lepkości minimum 10W... Rozumiem że jesteś mądrzejszy niż konstruktorzy Alfy
Maciek-156 napisał:Rozumiem że jesteś mądrzejszy niż konstruktorzy Alfy
Tak się skończy w większości przypadkówpuotek napisał:Ciekaw jestem do jakich konkluzji dojdziecie ;-) A może znowu każdy swoje?
Lepiej wytrzymuje bardzo wysokie temperatury pracy - do jazdy usportowionej.puotek napisał:W czym lepszy jest olej 10W60 od 10W40, że zazwyczaj jest o wiele droższy?
Zbyt rzadki (5W), może w skrajnym wypadku wypłukać wszystkie brudy które zaczną zatykać kanaliki olejowe, i/lub jednostka napędowa zacznie brać więcej oleju, w najgorszym przypadku pojawią się poważniejsze wycieki. Zbyt gęsty (15W) na pewno dużo brutalniejsze dla silnika zimne starty (zwłaszcza zimą!), olej może gorzej krążyć w układzie. To tak orientacyjnie, ale bardziej fachowa rada na pewno też się pojawi w tym temaciepuotek napisał:Jakie są możliwe konsekwencje zalania oleju 5W czy 15W skoro ar zaleca 10W?
Najlepiej jeśli silnik od pierwszego zalania do "końca" jeździ na tym samym oleju.puotek napisał:Jakie znaczenie ma to jaki olej był zalany przy poprzedniej wymianie?
Moim zdaniem mineralny olej nie nadaje się do TSów.puotek napisał:Czy w TS bez względu na przebieg nie powinno sie stosować mineralnych?
Kolego minimalne wymagania zawsze określają najgorszy możliwy olej do stosowania. W tym wypadku mozna stosować oleje o klasie lepkości 10W.., 5W.., 0W.., natomiast olej 15W.. ma gorszą klasę lepkości od oleju 10W..simeone napisał:Skoro piszesz "minimum" 10W to 15W jak najbardziej się mieści w zaleceniach.....
yarecky napisał:proponuje wymiane na poczatku co kilka tysiakow w celu oczyszczenia silnika, a potem juz normalnie.
zor-ro1970 napisał:A co sądziecie o oleju 10W60??Nadmieniam iż moja Alfina na 10W40 bierze olej jak kręce ja na obrotach
majkelalfa1 napisał:Olej :
(...)
Nie badź śmieszny standardowa gęstość każdego oleju to 0,87 +-0,01 g/ccm - olej o innej gęstosci rozwaliłby uszczelnieniaWesolatempra napisał:majkelalfa1 napisał:Olej :
(...)
No i dlatego leję gęsty Motul 4100 15W-50![]()