[156] JAKI WLAĆ OLEJ

• Autor wątku Autor wątku xxx258
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    olej
Możecie wytłumaczyć dlaczego w silniku z dużym przebiegiem należy używać oleju mineralnego?

Mój silnik ma 114 tyś przebiegu i raczej jest to faktyczny przebieg, z faktury z niemiec wynika że olej był wymieniany przy 102 tyś. w lutym tego roku na olej 10W40 ale nie wiem jakiej marki. Czy pozostać na takim? ewentualnie kiedy i czy koniecznie przejść na mineralny?

cin_ek napisał:
Możecie wytłumaczyć dlaczego w silniku z dużym przebiegiem należy używać oleju mineralnego?

...
A kto ci takich głupot naopowiadał? Oleje mineralne to przełomlat70i 80 - we współczesnych silnikach (nie starszych niz 15lat) nie mają prawa być stosowane, bo nie spełniają norm jakościowych

jakoś podczas czytania wątku mi to wyszło ale chyba za szybko czytałem :oops: czyli rozumie że najlepiej zostać przy tym co mam.

Maciek-156 napisał:
Co z tego że motul (moim zdaniem przereklamowany olej) i półsyntetyk jak klasa lepkości jest niewłaściwa 15W... - taki olej najzwyczajniej nie nadaje się do silnika TS
To jest Twoje zdanie , napewno Olej Motul nie jest przereklamowany( pewno nie jezdziłeś na nim bo lejesz do silnika to co jest zalecane w instrukcji ) a 5 czy 15 W równie a nawet lepiej nadaje się także do silnika T.Sa

Maciek-156 a jeżeli ja mam alfę z 2000 i juz ma 190tyś. km to jaki olej proponowałbyś i na dodatek mam już zalany półsyntetykiem Shella 10w40 czy mogę wlać teraz 5w40??? ale pewnie nie...

ja zalalem castrolem magnatekiem polsyntetykiem i jest super :P ... przebieg 146tys km ... namawiali mnie na mineralny ale się nie zgodziłem ... pozdrawiam :)

Re: (156) JAKI WLAĆ OLEJ

xxx258 napisał:
WITAM MAM DYLAMAT TAKI JAK W TEMACIE. DODAM ŻE ZADAJE TO GŁUPIE PYTANIE GDYZ
a) nie wiem co było lane wcześniej
b) auto ma na liczniku 135000 ale tak naprawde to już przekroczyło 200000 (niestety oszustów nie brakuje)

czy może być np taki: MOTUL 6100 SYNERGIE+ 10W40 5L

Alfa romeo 156 1.8 TS z 2000r

Polecam- http://www.allegro.pl/item503998855_motul_6100_synergie_10w_40_5l_mammut.html odbiór osobisty, chociaż mi osobiście dowiózł na grabiszyńską, a hurtownie ma za psim polem...

P.O.Z.D.R.O.

No Maciek, Maciek... surowe masz podejście - tylko tak jak fabryka kazała inaczej musi być źle... ;)

Ale na pewno zgadzam się z Tobą, że nie należy przechodzić na mineralny olej jeśli producent zaleca półsyntetyk, jest to nonsens...
Natomiast nie wydaje mi się by mój semisyntetyk 15W-50 motula robił krzywdę mojemu motorowi...

Ps. Jakby się ktoś pytał fabryka zaleca 10W40 lub 10W60, półsyntetyki, oczywiście Selenia ;)

Ale 15W-50 to się nadaje do jazdy na torze a nie do codziennej eksploatacji. W naszym klimacie 15W... ma zbyt wysoka temperaturę - jednak mróz rzędu -15 to nic nadzwyczajnego

Maciek-156 napisał:
Ale 15W-50 to się nadaje do jazdy na torze a nie do codziennej eksploatacji. W naszym klimacie 15W... ma zbyt wysoka temperaturę - jednak mróz rzędu -15 to nic nadzwyczajnego
Nie tylko do jazdy na torze jakbyś dobrze poczytał i te -15 st mrozu też żle sprawdziłeś :D

Maciek-156 napisał:

Jeździłem moją Alfą już jedną zimę i może raz odpalałem w temp mniejszej niż -5'C... Jak będzie mróz znacząco większy to albo nie będę odpalać, albo rozgrzeję ją jakoś wcześniej ;)

Na tor nalepsze 20W-60 ;)

Ps. Temperatura płynięcia oleju Motul 4100 POWER 15W-50 TECHNOSYNTHESE to -30'C, więc mam trochę zapasu ;)

Ja dwa lata temu byłem świadkiem jak sasisia palił ognisko z gazet pod miska olejowa w audi A4 bo zalał ją olejem 15W40 i rozrusznik nie miał szans zakręcić

Maciek-156 napisał:

Ta instrukcja jest jakaś lewa :P Zalecają sprawdzanie oleju w silniku co 3'000km :D jest to o tyle dziwne, że w tej samej instrukcji znajdziemy normę zużycia oleju 400gram na 1'000km i niektórym podobno w porywach tyle biorą. W mojej instrukcji jest, że sprawdzać co 1kkm :P

To Maćku, mam dylemat - Moja Bella była zalewana Selenią 20K 10W-40 (półsyntetyczną), przez pierwsze 9lat i 80'000km, ja zacząłem lać Motula 4100 15W-50 (półsyntetycznego) już prawie 2lata i 38'000km. A z instrukcji wychodzi mi, że powinienem syntetyczną Selenię Racing 10W60. I co mam teraz zrobić? Przecież nie będę teraz przechodził na syntetyka...

Mi się wydaje, że najlepsze było by pozostanie przy Motulu 4100 z zachowaniem dbałości o zimne starty.

Ps. Jednak muszę przyznać, że ciekawa jest tak instrukcja do wersji po lifcie... więcej stron => więcej informacji ;)

Maciek-156 napisał:
Ja dwa lata temu byłem świadkiem jak sasisia palił ognisko z gazet pod miska olejowa w audi A4 bo zalał ją olejem 15W40 i rozrusznik nie miał szans zakręcić

Jeśli to był tani mineralny 15W-40, o wysokiej temp płynięcia, to faktycznie na większym mrozie mógł mieć problem ;)

Nie ma znaczenia czy mineralny czy syntetyk bo właśnie to 15W wyznacza temperaturę płynięcia

Maciek-156 napisał:
Nie ma znaczenia czy mineralny czy syntetyk bo właśnie to 15W wyznacza temperaturę płynięcia

Tak, ale jak wiesz 15W to norma oznaczająca jakiś przedział ;) I olej może spełniać dowolne wartości z danego przedziału...

Norma mówi tylko tyle, że olej klasy SAE 15W nie może mieć w temp. -15 °C lepkości większej niż 3500 mPa · s, oraz dla oleju SAE 15W temperatura pompowalności to -25C co oznacza, że jego lepkość dynamiczna w tej temp. nie przekracza wartości 60 000 mPa · s

Przyjmuje się że poniżej -15C nie powinno się stosować oleju 15W, a w -25C może on stracić płynność

Maciek-156 napisał:
Norma mówi tylko tyle, że olej klasy SAE 15W nie może mieć w temp. -15 °C lepkości większej niż 3500 mPa · s, oraz dla oleju SAE 15W temperatura pompowalności to -25C co oznacza, że jego lepkość dynamiczna w tej temp. nie przekracza wartości 60 000 mPa · s

Przyjmuje się że poniżej -15C nie powinno się stosować oleju 15W, a w -25C może on stracić płynność

Super! Dzięki za rzeczowe info ;)

W takim razie (poza awaryjnymi sytuacjami) będę unikał rozruchów w temp poniżej -10'C

Amortyzatory
Powrót