Zauwazylem u siebie ze jak zrobie reset parametrow adaptacyjnych ECU i reset silnika krokowego to jak jezdze na benzynie i po zrobieniu ok 100 km obroty faluja w zakresie 400-1900 ale dla doswiadczenia sprawdzilem co bedzie jesli bede jezdzil na LPG a nie na benzynie przez te 100 km i co? Obroty faluja w mniejszym zakresie 800-1700 a nie raz nawet 1000-1700. Zauwazylem tez ze czym szybciej jade i jak wrzuce na luz podczas jazdy to obroty ladnie schodza do 1000 ale czym wolniej jade to obroty znowu zaczynaja falowac.
Mysle ze nie jest to wina stykow dlatego ze podczas jazdy wrzuce na luz to przez 5 s jest dobrze i pozniej znowu hustawka, pozniej znowu przyspiesze wrzuce na luz trzyma 1 tys mija 5 s i znowu hustawka obrotow, ale jak dojezdzam do skrzyzowania to za kazdym razem faluja wiec styki bym wykluczyl ;/ wydaje mi sie ze ma to cos wspolnego z powietrzem, tak jakby lapal lewe powietrze, chociaz sprawdzilem caly dolot i nie ma zadnej nieszczelnosci ;/ albo druga opcja jaka przychodzi mi do glowy jest taka ze ECU mierzy kazdy odcinek naszej jazdy dlatego tez jak dojezdzamy do skrzyzowania obroty faluja, zatrzymamy sie i obroty rowno stoja dlaczego? Moze ECU wie czy stoimy czy jedziemy i do tego probuje dostosowac obroty, tylko jaki czujnik daje sygnal do ECU czy stoimy czy jedziemy? Moze czujnik walu albo ABSu? Czytalem gdzies na forum ze jden kolega mial ten sam problem z obrotami, wymienil czujnik walu i jak reka odjal. Zauwazylem tez ze ECU potrafi sie sam przystosowac do kazdej nowej czesci tak jak kazdy inny samochod. Mialem walnieta sonde, wymienilem na nowa, odpalilem silnik i starsznie chodzil nie rowno az trzas sie caly samochod, po przejechaniu ok 5 km silnik zaczal ladnie chodzic jak wczesniej z tym ze mial odczuwalnie wiecej mocy niz przed wymiana sondy. Dodam ze nie robilem nic unidiagem, zadnych resetow itd. Dopiero na drugi dzien pobawilem sie z laptopem zeby zobaczyc jak pracuje sonda itd i zrobilem reset ECU, ale tak na prawde nic sie nie zmienilo niz po wymianie. Wiec wydaje mi sie ze ECU naszych AR potrafi sie sam nauczyc jak w innych samochodach.