• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Falujące obroty

otóż to, sprawdź wkładkę. poza tym, zrób reset adaptacji oczywiście. objaw jest dość klasyczny dla przepływomierza "rozjeżdżającego się" z lambdą, adaptacja idzie na 2 równorzędne wartości naraz (MAF+lambda) i ECU głupieje.

a zanim pojedziesz na reset, jeszcze przeczyść styki od MAF i przepustnica-->ECU; nie zaszkodzi, a i tak resetujesz.

a jak zrobisz upgrade oprogramowania to daj znać ile z ciebie zdarli, bo sam się do tego zbieram ;)

v4l4r w sprawie upgrade już dzwoniłem. Taka przyjemność kosztuje od 500 zł. A później to w zależności co jeszcze do tego dojdzie.

ciekawe jaką wersję ci zainstalują, jeśli już się zdecydujesz.
- a prace bedą wykonywane w firmie Ko-Car ?
--

Z tego co pisał mi piter_alfa to Ko-Car dał namiary na jakiegoś speca :D Czekam z niecierpliwoscią na efekty

moze to TMW, to ten sam region.
- też czekam na efekty.

Witam. Póki co moje problemy z falowaniem poszły w inną stronę. A dokładniej w stronę serwisu...
Czy ktoś mi może tak po chłopsku powiedzieć co to jest i do czego służy zawór na wężu do odmy??

być może chodzi o to ustrojstwo zapobiegające przedostawaniu się oleju do dolotu?

tak strzelam ;)

o ile mi wiadomo to na wężu odmy z tyłu przy przepustnicy (strasznie paskudne dojście) jest mały zaworek zwrotny zapobiegający cofaniu powietrza z dolotu do silnika. ponoć sama część zapycha się nagarem dość często, kosztuje parę złotych raptem, i wiąże się z falowaniem, ale strasznie ciężko się do tego dobrać bez demontażu przepustnicy, bo ręki nie wsadzisz nijak.

v4l4r Brawo! Strzał za 100%. Dokładnie tak jest i to podobno w co drugim samochodzie na serwisie ten zaworek nie trzyma i powoduje falowanie. Po chwilowym zatkaniu całkowicie tego węża falowanie ustało :-). Największy problem to faktycznie dojście do jego wymiany i oczywiście sam jego zakup. Kosztuje w serwisie około 15 zł, o ile wogóle jest dostępny (a z tym strasznie ciężko).

W każdym serwisie można zamówić i dostawa z Bielska w ciągu 2 dni....

Próbowałem w Katowicach i powiedzieli że nie ma takiej możliwości... Ale prawdy to się raczej nie dowiem. Ale dzięki za info. Spróbuje w Tychach.
Jak by ktoś potrzebował po numerze części: 717 13 715

U mnie pomoglo troche na falowanie obrotow naciagniecie linki gazu przez jej regulacje na przepustnicy. Nie raz obroty sa idealne a nie raz jeszcze faluja ale w mniejszym zakresie niz wczesniej.

Naciągniecie linki to tak jakbyć jeździł non stop z naciśniętym lekkto pedałem gazu, a to nie jest zdrowe dla silnika i kieszeni

Koledzy opisujecie powszechnie znany problem Alfiarzy, ja mam identyczne, obroty 1200-1400 po chwili opadają na 800, ale ja nie jestem kumaty i boję się bawić przy tych rzeczach, czy któryś z kolegów by nie pomógł????? :lol:

Czy ktoś mi może powiedzieć czy zaworek zwrotny odpowietrzenia skrzyni korbowej silnika może powodować takie zachowanie silnika? Tzn. po puszczeniu na luz przy dojeżdżaniu do świateł falują obroty, a po zatrzymaniu stoją równiutko w miejscu.
I jak on tak na prawdę działa? W która stroną puszcza a w którą zatrzymuje?
I jeszcze jak się wymienia ten zaworek zwrotny odpowietrzenia skrzyni korbowej silnika?

Maciek zle mnie zrozumiales. Nie chodzi mi o naciagniecie calej linki tak zeby przepustnica byla otwarta, tylko o naciagniecie tego kawalka linki od jej regulacji na przepustnicy do tego grzybka co porusza linka. Mysle ze wina lezy po stronie przepustnicy tzn wyrobila sie w niej lopatka. Chodzi mi o naciagniecie linki gazu do tego stopnia aby przepustnica byla zamknieta a linka byla naciagnieta, tak ze nacisniemy lekko gaz i przepustnica sie otwiera. U mnie regulacja linki wygladala tak: Naciagalem linke tak aby sruba regulacyjna przy przepustnicy lekko sie poruszyla (otworzyla), pozniej lekko ja popuscilem tak zeby sruba powrocila na swoje miejsce (czytaj dotknela tego ogranicznika inaczej blaszki) i w takim stanie zablokowalem ja zawleczka. Obroty od razu sie poprawily i nie faluja a jak faluja to w mniejszym zakresie.

doldi napisał:
Koledzy opisujecie powszechnie znany problem Alfiarzy, ja mam identyczne, obroty 1200-1400 po chwili opadają na 800, ale ja nie jestem kumaty i boję się bawić przy tych rzeczach, czy któryś z kolegów by nie pomógł????? :lol:
Musisz przyjechac na jakis spocik Warszawski to Ci pokaze o co chodzi z falujacymi obrotami

piter_alfa, generalnie moze powodowac falowanie ale tylko wtedy gdy nie pracuje bo jest zawalony olejem. W alfie ktorą mialem i ktora miala ten problem rowniez wymienilem ten zawor (12 zl w Ganinexie) ale nic to nie zmienilo. Generalnie po odpieciu rurki od strony silnika powinienes móc wciągac powietrze (uwaga bo nie smaczne :P) a nie powinienes moc go wdmuchac .

Zaworek sie wyciąga siłowo :)

Powiedzcie jak to jest. Po wyciągnięciu przewodu odpowietrzania mogę dmuchać w jedną i drugą. ale po zatkaniu tego przewodu jest przez jakiś czas ok a później zaczyna się falowanie. W którą stronę ma dokładnie przechodzić powietrze a w którą nie? W kierunku kolektora czy w kierunku głowicy? Nie ma po prostu czegoś takiego że po puszczeniu na luz auto schodzi do 1000 obrotów a później dalikatnie na dół. Od razu rzuca go na 500 a później na 1500 i tak w kółko. Jak się zatrzymam wszystko równo stoi. Co jest nie tak?

Zawór powinien puszczac powietrze w stronę kolektora . Powinieneś porobić pare prób z tym zafalowaniem obrotów podczas hamowania , próba hamowania silnikiem ze sprzegłem i bez sprzegła po przygazówce i bez przygazówki

Amortyzatory
Powrót