[156] Co dalej modyfikować po chiptuningu ?

• Autor wątku Autor wątku rydza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam IC o wym. 80x10x8cm .Jak myślicie zmieści się na dole zderzaka w 156?? Może jest jakis obszerniejszy temat o IC to był bym wdzięczny za podesłanie linka.....Jaka jest średnica węży do orginalnego IC?? Czy większy IC ma jaki kolwiek sens bez dalszych modów??Czy będe miał tylko fajny bajer na dole zderzaka??:)

Odgrzewam temat, jaką polecacie turbosprężarkę, tylko bez zmiennej geometrii do 1.9 JTD 105 km ? No i jeszcze jakie sprzęgło zamiast ori. Mam wgranego moda w mojej belli ale mi mało i przymierzam się do wymiany coolera, sprężarki, zaslepienia EGR no i oczywiście nowe sprzęgło. I tak się jeszcze zastanawiam na wycięciem kata, najlepiej to bym chciała zostawić tak jak jest bo bez niego będzie głośniej a na tym mi nie zależy,chyba że brzmiałoby to jakoś ciekawe. Może ci co wycieli kata niech się wypowiedzą. Wymiana w/w rzeczy i tak powinna zdecydowanie podnieść moc, więe może kata zostawić w spokoju. Obecnie mam 115 km i 295 Nm, a zależy mi na wartościach w granicach 140-150 km i 350-380 Nm.

Ale tutaj sprężarka też ma zmienną geo tylko inaczej sterowaną chyba(z muszli strony zimnej)? Wymień intercooler na frontowy, zaślep egr wytnij kąta i już odczujesz różnicę. Nie wiem czy taką moc osiągniesz. Zapytaj się Cinka on Ci wszystko wyjaśni dokładnie. A wycięcia konta nawet nie usłyszysz różnicy w poziomi DB tylko spaliny bardziej śmierdzą. Sprzęgło nowe powinno sobie z tą mocą poradzić.

wersja 105KM nie ma zmiennej geo, ten sam silnik był w Bravie, tylko że miał mniejszy moment obrotowy:)

zgadza się, nie ma zmiennej geo i ja również wolałabym wymienić na taką bez zmiennej, tylko wydajniejszą. Jakieś pomysły ?

Zrobić hybrydę na tym co jest i po sprawie. Najmniej przeróbek i grzebania. Koszt 1200-1400zł do tego poprawa softu i będzie lepiej.

ja moze i bym sie skusil na ten intercoolerek od saba (oczywiscie od 9-5 2.2tid)? :D jaki koszt takiej operacji ?

Ostatnia edycja:
Nowy kup i juz a nie jakies uzywki od saaba
No chyba ze miales na mysli nowke org saab
Nowy np ok 550/180/65 dwustronny to chyba cos kolo 3,5 stowki

takie rzeczy jak robić to na porządnie, oszczędzanie lubi się zemścić w najmniej oczekiwanym momencie - szczególnie, że koszty nie są jakieś mega wysokie, bo nie ma potrzeby kupować coolera z rdzeniem z najwyższej półki...

to moze i tak jednak zostane przy tym oryginalnym tylko ze noweczke zapakuje :D

Ostatnia edycja:
ktoś już robił taki przeszczep? dużo przy tym zmian jest?

co Wy wiecznie z tym Saabem ?

jak bocian pisze, wrzucac nowke , nawet chinola, dokladnie wymiarem jaki podal i po temacie

Moze jeszcze z czasow jak nie bylo tyle dostepnych sprawdzonych nowych ickow tylko brali ludzie wieksze z saaba im zostalo ?
Kto to wie

Ja mam u siebie IC od Saaba 9-3 2.0 turbo. Mieści się idealnie. Dolot został poprowadzony najkrótsza możliwą drogą, trochę rzeczy trzeba było przenieść, Wyrzucić zasobnik powietrza, ale halogeny i filtr powietrza zostały na swoim miejscu. Zderzak pozostał nietknięty Koszt używki IC w idealnym stanie to 200zł. Do tego półtora metra kwasówki (60zł) oraz 8 kolanek silikonowych (220zł) i 8 opasek (110zł). Górę też zrobiłem na kwasówce ale to tylko 30cm rury + kolanko oraz redukcja silikonowa. I do tego robocizna rzecz jasna.
Wrażenia z jazdy niesamowite. czuć mega różnicę. Auto się nie dusi i ładnie kręci wyżej niż dotychczas. Upały już mi nie straszne :)
Suma sumarum kosztowało to trochę pieniędzy ale było warto i każdemu polecam.

Na zdjęciu przymierzony IC przed montażem:
attachment.php

Załączniki

• 20140818_193433.jpg
    20140818_193433.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 424
A co myślicie o zastosowaniu sportowego katalizatora z wkładem metalowym o zwiększonym przelocie zamiast oryginalnego ceramika

Mógłbyś podać wymiary tego IC od Saaba? Zwłaszcza chodzi mi o długość

Można gdzieś kupić gotowe zestawy do montażu frontowego intercoolera do AR 156 2.4 jtd 20V? Chodzi mi chociażby o zestaw wszystkich złączek, kolanek itd.

Amortyzatory
Powrót