[156] Co dalej modyfikować po chiptuningu ?

• Autor wątku Autor wątku rydza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wręcz odwrotnie - turbo będzie lepiej wstawać takze wycinaj.
Pozdro
Skąd masz takie informację?? przy silniku turbo raczej nie ma to znaczenia,dynamika spalin jest już mocno wytracona właśnie przez turbinę

Uwolnienie wydechu w autach turbodoładowanych bardzo dobrze wpływa na zwiększenie mocy i momentu.. nie zawsze jednak jest to wskazane, turbina fiata coupe 20VT po usunięciu kata rozszczelnia się z powodu utraty ciśnienia zwrotnego spalin.. a jest to wina łożyskowania zastosowanego w tej konkretnej turbinie.. Na szczęście pojawiła się jedna firma w PL potrafiąca zapiąć lepsze łożyskowanie i wówczas problem znika.. :)

Skąd masz takie informację?? przy silniku turbo raczej nie ma to znaczenia,dynamika spalin jest już mocno wytracona właśnie przez turbinę

Z doświadczenia. W przypadku klekotów o jakich tu mowa wywalać kat od razu.
Są oczywiście rodzynki jak rzeczone powyżej 2l turbo ale generalnie w każdym doładowanym motorze odetkanie wydechu jest in plus.
Pozdro

I co to daje lepsze zakręcenie turbiny(wieksze ładowanie)?przy odcince ładowania. Tylko pytam ja się nie znam

I co to daje lepsze zakręcenie turbiny(wieksze ładowanie)?przy odcince ładowania. Tylko pytam ja się nie znam

Sprężarka lepiej wstaje (szybciej). Układ wydechowy jest mniej restrykcyjny toteż turbo mniej pracy wykonuje na pokonanie oporów (w tym przypadku kat). Innymi słowy zadane ciśnienie doładowania pojawia się szybciej; mniejsze jest również EGT przy pałowaniu auta.

Pozdro

No tak szybsza reakcja turbiny to mnie przekonuje, temperatura spalin raczej nie

Witam. Obserwuje temat i zastanawiam się co wstawić zamiast katalizatora i jak sprawa będzie się miała np. na przeglądzie, czy nie będzie przez to problemów?

Odgrzewam kotleta :)

Pytanie: ma ktoś może przybliżone wymiary miejsca IC w 156 2,4??
Wiem, że pasi od saaba czy ducato ale wymiary będą najlepszym rozwiązaniem dla mnie :)
Chcę zrobić frontowy ale w taka temp. nie chce mi się odkręcać i mierzyć :P
Z góry dzięki za pomoc :)

ja mam zdemontowane halogeny i w te miejsce wstawione czarne siatki

kurde niestety nie mam:(
ale jak sie troszke ociepli to będe ściągał,bo chce owinąć banażem połączenie od turbo do IC a także od turbo do kata
także napewno porobie:)

POzdrawiam KULI

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót