• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Alfa Romeo - lampy stylizowane na 159

• Autor wątku Autor wątku Qki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
FlaY napisał:
Łatwo jest krytykować innych gdy coś zrobią, jednak właścicielowi auto napewno sie podoba i jest takie jak chciał. Włożył dużo $ i pracy w to auto. Większosc z was nie ma odwagi zmienić cos we własnym aucie pewnie i dlatego podoba sie wam seria
Nie, to nie to. To nie kwestia odwagi. Seria 156 jest piękna. Reflektory są idealne. Pięknie pasują do linii zarówno bocznej jak i maski. Nie odważyłbym się poprawiać Waltera de Silva. To tak jakby kupić graniak od Hugo Bossa i coś poskracać. Ale mi się podoba 156 sprzed liftu. Linia jest łagodna i piękna. Po lifcie zrobiła się lekko zadziorna (Giorgetto Giugiaro swoje zrobił) a 159 jest już agresywna. Ja nie lubię agresywnych, takich "napakowanych" aut. Auto nie musi wyglądać jakby warczało na każdego przechodnia aby być sportowe i porywające.

Ale mi nie przeszkadza jak ktoś zmienia wygląd swojego auta. Jestem purystą jeżeli chodzi o design Alfy, ale tylko jeżeli chodzi o mój samochód. Z własnymi róbcie sobie co chcecie :wink:
A potem zaparkuję obok Was i sami zobaczycie, że wkroczyliście na ciemną stronę mocy :>>>

Przerabiać można, tylko trzeba mieć do tego łep. Trzeba umiec dobierać, widzieć całość, umieć sobie wyobrażać samochód z różnymi elementami i dobrać je tak aby zgrywały się w sensowną całość, żeby pasowały do siebie.
Pokazana Alfa w pierwszym setupie jest no nie do końca trafiona, ( w sumie choinka ) ostateczna wersja już się jakoś komponuje, ale to dalej nie jest to co być powinno, auto całościowo zaokrąglane z ostrym przodem, nie zgrywa się, poza tym zderzak, progi i nadkola tworzą nabitą całość a tu malutkie felgi, psują cały efekt.
Pomysł ciekawy, ale nie do końca dopracowany.
Pomysł z przeszczepem świateł ze 159 do 156 nie do końca jest dobrym rozwiązanie, wspominano że lekka obła sylwetka 156 została zastapiona agresywnym (i to bardzo) designem 159 i jak to ma się ze sbą połączyć ?? Dlaczego 156 ma duże zaokrąglane reflektory? Bo cała taka jest. 159 jakie ma? Długie i płaskie, agresywne, takie jak ona cała :)

FlaY napisał:
Łatwo jest krytykować innych gdy coś zrobią, jednak właścicielowi auto napewno sie podoba i jest takie jak chciał. Włożył dużo $ i pracy w to auto. Większosc z was nie ma odwagi zmienić cos we własnym aucie pewnie i dlatego podoba sie wam seria

nie skrytykowałbym kogoś kto poprawi bezpieczeństwo , osiągi... jednak kogoś kto niweczy dzieło wielkiego projektanta ...sorry ale to nie kwestia braku odwagi do zmian i nie dlatego podoba mi się seria a nie tjuny z przeszczepami , wlotami itp bałaganem8)

widzę też że nawet jak się to napisze 100 x to i tak będzie za mało , już kiedyś czytaliśmy tu o cytuję "frajerach których nie stać na tuning" :DDD

Jeżeli chodzi o samą pracę włożoną w wymianę tych reflektorów to trzeba przyznać, że na fotce wygląda to dobrze.
Ale moim zdaniem właściciel zrobił krzywdę swojej belli. Alfie takich rzeczy się nie robi. Teraz ta alfa to ani 159 ani 156 i właściwie nie wiadomo co to za wynalazek. Ta zadziorna linia nie pasuje do 156.
Zresztą z tuningiem tych samochodów trzeba bardzo uważać. To nie jest Golf do którego można wpakować mnóstwo rzeczy i ciężko zrobić wioche, w Alfie tak się nie da i tyle....

Wygląda jak niedorozwinięte 159, z przodu kwadraciak, a cała reszta obła. Nie mam pojecia po co ludzie robią coś takiego, za cenę takiej przeróbki pewnie można by sobie sprawić używane 159 a nie stosować półśrodki, które nie wyglądają. Zawsze jednak powtarzam, że ludzie są różni i trzeba to uszanować.......
pzdr

79.jpg

Akurat to mi bardziej przypomina skrzyżowanie 156 z 159 i SZ, niemniej szacunek dla właściciela, głównie za to, że mu się chciało :) Do mnie takie tuningi raczej nie przemawiają, choć niewątpliwie znajdą się ludzie, których ów przeróbka zachwyci :) Podoba mi się zarówno 156, jak i 159, ale nie przerabiałbym na siłę jednej w drugą - ot moje zdanie :)

Muszę zacytować samego siebie bo piszecie że nie ma po co, nie ma sensu, że brzydko i źle.. Więc założyłem ten temat po to żeby się dowiedzieć jak inni to przerobili a ja mam taki pomysł ponieważ:

"Pewnie zastanawiacie się dlaczego chcę aż tak zrobić z 156 alfe 159? Mianowicie dlatego że 156 jest wg. mnie ładniejsza - ma lepszy, delikatniejszy tyłek, cała wygląda "lżej" i ma zajebistą klamkę drzwi tylnych :)

Jeśli udało by mi się wstawić do niej lampy a'la 159 to już by był mój wymarzony wizualnie samochód. Nic dodać, nic ująć.. "

Czyli uważam 156 za samochód ogólnie ładniejszy tylko światła Alfa 159 ma jednak lepsze.. Nie koniecznie połączenie świateł 159 ze 156 wychodzi dobrze, ale nad tym trzeba się zastanowić, zobaczyć na żywo a nie twardo oceniać że źle, że nie ma sensu, że "to Alfa".

Racja, Alfy to piękne samochody i tuning im szkodzi, od tego są Golfy i BMW ale.. jeśli właścicielowi się zamarzy zmienić jakiś dodatek to ma sobie wmawiać że Alfy nie można?

Moim zdaniem, SERYJNA czarna Alfa 156 rocznik 2004-2005 (czyli oryginalny facelifting ogólny), minimalnie obniżona (tak żeby dało się normalnie jeździć), na dużych ładnych alusach i światłami ze 159 ładnie wkomponowanymi będzie bardzo ładnym samochodem.

Dodawanie listew i tych takich... no co wizualnie obniżają auto - nie wiem jak się zwie bo tunerem nie jestem jest wg. mnie szpecące dla alfy i robi się Golf.. Co do spojlera to też mam mieszane uczucia. Jeśli ktoś mi udowodni że spojler wpływa znacząco na areo przy normalnych prędkościach 100-200km/h a nie powyżej 250 :P, to może bym założył.. tylko też taki "dyskretny" a nie deske na 2 m :).

Ostatnia edycja:
wiem co to za pojęcia, tylko nadal nie rozumiem czym różni się Alfa od innych samochodów, że tamte można modyfikować, a jak właściciel Alfy coś zmieni w SWOIM wozie, to zaraz lecą negatywne komentarze. Żal

a jeśli chodzi Ci o tą harmonię,to myślę, iż jest to kwestia indywidualna. Bo skoro facet chce przerobić przód tego auta, to nie dlatego, żeby ono się Tobie nie podobało, tylko dlatego, że dla niego będzie ono bliższe ideału.

No i dokładnie.. Projektant zrobił tak i jest pięknie, ale skoro to nasz samochód to możemy zrobić wszystko po swojemu - nawet jak zrobimy wioske. Ja nie chcę robić wiochy tylko zmienić lampy, myślę że to nie aż tak wielka ingerencja :).

Ostatnia edycja:
Są lusterka z kierunkami uniwersalne i do nich musisz dokupić adapter pod konkretny samochód. Gdzieś widziałem niedawno adaptery do 147, więc myślę, że do 156 też można znaleźć :)

Siafal89 napisał:
Są lusterka z kierunkami uniwersalne i do nich musisz dokupić adapter pod konkretny samochód. Gdzieś widziałem niedawno adaptery do 147, więc myślę, że do 156 też można znaleźć :)
Hm... kierunki w lusterkach, fajna sprawa, ale lustra ze 156 są piękne i nic, ale to nic bym nie ruszał, no chyba, że skusisz się na polerowane nakładki (MOMO takie serwuje)
Pozdrawiam.
- Rafał

Qki napisał:
A lusterka z kierunkami można gdzieś dokupić? Z innego wozu np.? Bądź dedykowane do Alfy ale chyba takich nie ma.. Czy trzeba samemu coś dłubać? :/

Najlepiej takie superzajebiaszcze z beemwu emtrzy empałer.

"Zagadnienia dotyczące tuningu mechanicznego, czy mającego poprawić właściwości jezdne."
Można by usunąć opis działu, nie pasuje do zawartości.

PietereQ napisał:
"Zagadnienia dotyczące tuningu mechanicznego, czy mającego poprawić właściwości jezdne."
Można by usunąć opis działu, nie pasuje do zawartości.

ale lampy od innego modelu czy dobajerowane lusterka przecież optycznie dodają jakieś 50 koni :DDD :DDD :DDD ...do tego aerodynamika takich lusterek zmniejsza CX :DDD :DDD :DDD ...ja bym zostawił , niech ludzie się dowiedzą z tego forum co zrobić aby ich Alfy były lepsze :DDD :DDD :DDD

obserwator737 napisał:
niech ludzie się dowiedzą z tego forum co zrobić aby ich Alfy były lepsze :DDD :DDD :DDD
sorry marcins ale na prawde ileż mozna ciągle to samo ?
szanuje i nawet jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy ( sam z niej korzystałem )
rozumiem to że coś Ci sie nie podoba a nawet brzydzi Cię
ale ciągłe wyciąganie starych brudów to raczej nic dobrego
rozumiem że wg Ciebie jedyne słuszne i dobre forum to TiAmo ?
mam nadzieję że w żadnym słowie Cię nie uraziłem ale czasem mam wrażenie że piszesz tutaj tylko po to aby pokazać słabe strony tego forum i jego użytkowników -
jeżeli sie myle to chyba dobrze :mrgreen:

każde forum na którym jest choćby jeden Alfista jest dobre , na tym forum jest ich bardzo wielu

forum służy do wyrażania różnych poglądów , także tych niepopularnych

nie uraziłeś mnie

miło mi że w czymś pomogłem , pozwól jednak że nadal będę wyrażał swoje opinie - kiedyś ktoś z tego forum podziękował mi za to że odwiodłem go swoimi postami od tjuningu - robię to własnie po to :D

Tylko że jak ktoś robi cos ze swoim autem to nie robi tego dla ciebie ale dla siebie i tobie może sie ewentualnie nie podobać ale oceny ludzi pozostaw innym którzy ich znają

ja widzę 3 Twoje wypowiedzi jedna pod drugą. Nabijasz posty? Chyba jest na to jakiś paragraf...
no chyba, że nie działa Ci opcja edycji...

Amortyzatory
Powrót