155 2.0 8V - kasztelan

Kolejna 155, gratuluję zakupu :)

Ostatnia edycja:
Trzeba ratować ginący gatunek :) Od spodu wygląda całkiem znośnie jak na swoje lata więc jeśli się okaże że do zrobienia jest tylko z zewnątrz to nie wykluczone że zostanie ze mną na zawsze :)
Ale i tak kiedyś dokupię V6, jest zbyt zajebiste żebym sobie darował :)

Witam kolegę z FKP :)

taki zgryźliwy nawyk z FKP - kolor mogłeś ładniejszy wybrać :D :D

6h z życia wyjęte ale cały przód zwalczony - wahacze, końcówki drążków, łączniki stabilizatora:)

Do zrobienia zostało:
- łożysko - lewy przód
- rozrusznik- na zimno słychać łożyska
- ręczny - wymiana linek
- prawy przegub - chyba wewnętrzny, stuka przy ruszeniu przód/tył i zaczyna rzęzić, na skręconych kołach nic nie słychać dlatego raczej wykluczam zewnętrzny ale to jeszcze się osłucha
- zamek kierowcy - prawdopodobnie czeka mnie wymiana wkładek zamków, wydaje mi się że jest wyrobiony i ma mniejszy zakres pracy
- korek wlewu oleju - pęknięty, wymiana
- guma dolotu - pęknięta, wymiana
- ABS - nie działa, ale to z racji wielu możliwości zostawiam sobie na koniec.
I to chyba wszystko, po tym nic tylko cieszyć się jazdą :) Przy wymianie zawiasu zafundowałem sobie nieplanowaną wymianę oleju w skrzyni - wypadła nam półośka przy odchylaniu kolumny :)

W najbliższy weekend robię:
- łożysko
- rozrusznik
- korek
- alternator - skontroluję jego stan skoro i tak będę ściągał dolot żeby dobrać się do rozrusznika

Zauważyłem też pewną ciekawostkę - jeden kumpel ma 145, drugi 156 i teraz dzwonił do mnie następny zapytać o 145/6, normalnie wszyscy przesiadają się na Alfy :D U mnie Alfa jest już widoczna praktycznie na każdym kroku :)

------------------

Właśnie wróciłem z Carserwisu, za korek dałem prawie 70,- widać wszystkie ASO mają ceny z kosmosu :) Wg ich programu nie jest już dostępna w sprzedaży guma dolotu której szukam i to mnie zmartwiło :(

------------------

Kolejne kroki poczynione, w drodze są filtr oleju, powietrza i kabinowy, do tego Motul 6100 :) Wreszcie też zlokalizowałem ten dziwny dźwięk od ~2 krpm - tak jak ostatnio myślałem nie pochodzi on od silnika a od układu wydechowego więc luzik :) Ale i tak prędzej czy później się tym zajmę bo mnie strasznie irytuje.

Ostatnia edycja:
Kolejna partia leków celem doprowadzenia auta do odpowiedniego stanu:)

Przy okazji pytanie, którędy dostać się do filtra kabinowego, jest pod deską czy od zewnątrz - pod podszybiem??

maszyny007.jpg

Musisz zdjać plastikowe podszybie żeby dostać się do filtra kabinowego, pamietaj jak była zamontowana przykrywka filtra bo z nią często jest problem żeby założyć tak jak była

Ok, będę pamiętał.
BTW, zadzwonię w przyszłym tygodniu to się umówimy któregoś dnia.

Nie mogę się doczekać kiedy zobaczę Twoją Alfinkę :)

Było by to sporo wcześniej ale nie za bardzo miałem czas a od zeszłego weekendu Alfa czeka na "kozłach" na piastę:)

Trafiłeś już na tą piastę?

chłopaki moze wybierzecie sie do łodzi na spocik w niedziele 19 wrzesnia :D bedzie duzo 155 :D

Tak, po numerach z InterCarsa doszedłem do takiej oryginalnej na Allegro, wystawionej jako piasta do Punto II, wszystkie wymiary podane w aukcji się zgadzały więc wziąłem:)
Co do spotu to teraz chyba nie dam rady bo mam już plany, ale następny w dogodnym terminie jak najbardziej:)

a o której bys chciał kolego ten spocik bo ja niestety w ta niedziele pracuje do 19

Amortyzatory
Powrót