• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

155 2.0 8V - kasztelan

O to właśnie chodzi, ma być twardo i głośno, łącznie ze smrodem nie przepalonej wachy w środku:D Żadnych kompromisów;)

Na pewno, muszę poszukać ponownie bo gdzieś widziałem przednie mocowania amorków z regulacją kąta. Później będę celował pewnie w jakiś gwint. Heble na przód 4-tłoczek Brembo ze 166 z tarczą 305mm z FC, tył ostatnio wymyśliłem 2-tłoczek z Mercedesa W201 także zęby z kierownicy będę wyciągał:) Regulator siły hamowania zaaplikuję sobie do środka regulowany ręcznie. Myślę że w 2 lata dam radę się z tym wszystkim uporać i na 2014 auto będzie gotowe tak jak tego chcę. Silnik zostawiam na koniec bo i tak na torze na początek i serii nie ogarnę tak jak trzeba.

A próbowałeś podgrzać?
Kładzie się maty na gorąco bo stają się elastyczne to i po pogrzaniu powinny całkiem przyzwoicie odchodzić. Opalarka w dłoń i przetestować ;)

Nie polecam. Zacznie się to ciągnąć i robić glutowate. Na chłodno się kruszy i można fajnie dłutem/dużym śrobokrętem to odłamywać. :D

Na pewno, muszę poszukać ponownie bo gdzieś widziałem przednie mocowania amorków z regulacją kąta. Później będę celował pewnie w jakiś gwint. Heble na przód 4-tłoczek Brembo ze 166 z tarczą 305mm z FC, tył ostatnio wymyśliłem 2-tłoczek z Mercedesa W201 także zęby z kierownicy będę wyciągał:) Regulator siły hamowania zaaplikuję sobie do środka regulowany ręcznie. Myślę że w 2 lata dam radę się z tym wszystkim uporać i na 2014 auto będzie gotowe tak jak tego chcę. Silnik zostawiam na koniec bo i tak na torze na początek i serii nie ogarnę tak jak trzeba.

Na koniec to pozostanie Ci zakup dobrze trzymającej opony torowej typu slick lub semislick i objeżdżasz dużo mocniejsze fury , takie np. jak moja . Trzymam kciuki

Zobaczymy czy ja sam będę w stanie zdobyć takiego skill'a:) Wiem że przeciętne auto z dobrym kierowcą objeżdża teoretycznie dużo szybsze fury więc jak już będę ogarniał jak trzeba to może uda się Alfie powrócić na szczyty, przynajmniej na trackdayach itp:)

Zobaczymy czy ja sam będę w stanie zdobyć takiego skill'a:) Wiem że przeciętne auto z dobrym kierowcą objeżdża teoretycznie dużo szybsze fury więc jak już będę ogarniał jak trzeba to może uda się Alfie powrócić na szczyty, przynajmniej na trackdayach itp:)

To żeby jeszcze bardziej Cię zmotywować to napiszę , na jednym z Tracków całkowicie wybebeszony Sei ,na pełnym slicku i torowym zawiasie + kierowca profi ( startujący w jakimś cyklu mistrzostw Polski ) uzyskało identyczny czas na TP jak moje 270 KM quattro na komfortowym zawieszeniu i drogowej gumie . Także podnoszenie mocy zostaw sobie na koniec ,tak jak zresztą napisałeś .

Moc na końcu bo:
po 1 - i tak nie ogarnę serii
po 2 - to największe koszta, tym bardziej że chcę pozostać przy N/A.
A sposobów na przyspieszenie auta bez dodatkowych kucy też jest sporo, głowę mam pełną pomysłów byle tylko czasu i chęci starczyło:)
BTW, najlepiej różnice widać na torach kartowych gdzie 68KM Aygo objechało 305KM Focusa:)

BTW, najlepiej różnice widać na torach kartowych gdzie 68KM Aygo objechało 305KM Focusa:)

grzybek, tutaj na pewno duze znaczenie miala zwrotnosc Aygo. Kiedys na KJSach mojemu kumplowi krotkim, lekko zmodyfikowanym kaszlem udawalo sie wygrywac z furami o 5 razy wiekszej mocy.
Twoja 155 ze wzgledu na rozmiary na ciasne, krete odcinki dobra nie bedzie ale po odelzeniu na tradycyjnym torze mozesz sporo zdzialac. Powodzenia! :)

Specjalnie kopałem, żeby znaleźć ten wątek :)
No Grzybek, pełen szacun za to co przy niej robisz.

Masz już pomysł na montaż hamulców ze 166 3.0/FC?

A co do mocy, to Guy Croft napisał mądre słowa, które mogłyby powstrzymać wielu przed zbędnym wydaniem kasy: - Więcej mocy potrzebujesz tylko wtedy kiedy już przez cały tor jedziesz używając wyłącznie "pełnego gazu" i pełnej siły na hamulcach.

Cytat z pamięci, ale jakoś tak to szło :)

maicher jaki obeznany...;)!!:)

Sama prawda:)
Co do hebli to myślę że jak stanie do blacharki kiedy i tak zawias będzie wywalony to po prostu zdejmę zwrotnice i dam komuś razem z tarczami i zaciskami niech na spokojnie dorobi. Myślałem nad zakupem zwrotnic z 2.0 16V/V6 ale w sumie to bez sensu bo do jednych i drugich trzeba dorabiać adapter a tu przynajmniej łożyska tańsze i łatwiej dostępne:) No i będzie wzór dla innych.

O! Za ten wzór będziemy Cię kochać Grzybek :)

Pawlo - się czyta, się wie ;)

no ...;)maicher twojej jeszcze w temacie 8v nie było...;)

- - - Updated - - -

czemu??:P

Amortyzatory
Powrót