• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

155 2.0 8V - kasztelan

Jak chcesz dwutłoczkowe tylne zaciski z merca odezwij się na PRIV, oddam za dobrą flaszkę ;]

Heh, tyle lat latania po różnych forach i setki rozmów z ludźmi ogarniającymi temat dało mi dużo do myślenia:) Teraz już wiem że masa, masa i jeszcze raz masa, no a poza nią zawias:) Reszta to sprawa drugorzędna, nawet seryjny hebel po wybebeszeniu potrafi mnie wyrwać z fotela przy mocniejszym depnięciu...;)

Jesteś w stanie powiedzieć ile kilo ubyło i ile ona teraz waży?
Sprawę sztywności karoserii powinna załatwić klatka :cool:, ona ma duże znaczenie dla prowadzenia auta. Tak mi się zdaje :)

Dużo to mu nie ubyło,w niedzielę się na poboczu wysypanym kamykami zapadł:o,ale może to przez niego?ha,ha:o
Tak,czy siak Alfa z wybebeszonym środkiem nabiera "prawdziwego smaku":P

Grzybku drogi ;] zbierasz już na jakiś SA do 155? Osobiście radzę pójść minimum w Ecumastera DET3, ori sterownik zostawić do sterowania jałowymi plus zapłonem, wtryski przepiąć pod ecumastera w trybie FIT i całość paliwa wystroić na nowo w ecumajstrze i ruszyć zapłonem pokręcić wtedy będzie wesoło,a jeszcze lepiej wywalić ori kolektor ssący, pójść w ITB na przepustnicach z moto co przy R4 bardzo łatwo się robi i wystroić to w DETcie korzystając z algorytmu Aplha-N czyli po TPS/RPM z dodatkową korekcją po MAP.

Pogadaj z Bimskim o ecumajstrze ;] chyba chłopak zadowolony że go namówiłem na DET3 w trybie FIT i EDIS do tego w jego bolidzie zamiast ori osprzętu ;]

Ja to biorę, jak tylko moja 155 zakończy remont silnika nr 2 :cool: Ecumaster i jakiś czujnik podciśnienia w kolektorze na 100% Oryginalny sterownik nie radzi sobie zupełnie z powiększonymi zaworami.
Ale Grzesiekk to zajeżdża takim slangiem, że po dwóch linijkach nadążam z trudem :P

maicher, nie wiem ile ubyło, szkoda że nie zdażyłem jej zważyć wcześniej więc jak już to zrobię to będę się odnosił do danych katalogowych. Na pewno trochę zyskała bo teraz na 5-tym biegu wciskając gaz przy np. 2.5krpm czuć że się zbiera, wcześniej dopiero jak się wkręciła na wyższe to odchodziła, największa różnica jest chyba jednak na 3-ce, bo zbliżyła się zachowaniem do 2-ki a wiadomo że jest sporo dłuższa więc teraz głównie używam 3 i 4 bieg bo dalej już zbyt duże prędkości na normalne drogi:)
Artek, to dlatego że odelżyłem jej dupę a z przodu póki co poza halogenami nic nie ubyło:)
Grzesiek, wiem, pamietam naszą rozmowę o EM ale na razie jeszcze o tym nie myślę. Zanim zrobię blachę to minie lato więc tym zajmę się pewnie na wiosnę bo tak jak pisałem na razie chcę zrobić wszystko 'dookoła' a silnik jako wisienkę zostawiam na koniec;)

Dzisiaj kolejne postępy. Wywaliłem wygłuszenie przegrody i po wadze wiem że całe auto sporo musiało schudnąć - sam ten kawałek za deską ważył na oko koło 5-6kg. Zresztą widać to po zawieszeniu, poszła do góry ze 2cm.
Dziś udało mi się tyle miedzi odzyskać:D

Zdjecie0314.jpgZdjecie0315.jpg

Załączniki

• Zdjecie0314.jpg
    Zdjecie0314.jpg
    97.2 KB · Wyświetleń: 77
  • Zdjecie0315.jpg
    Zdjecie0315.jpg
    87.2 KB · Wyświetleń: 78
Nieźle, nieżle. Coś wiem na ten temat bo sam też rozbieram i po tej kuracji odchudzającej jest dosłowny szatan :P

Swoja 146 rozbierasz?? Remont czy kierunek - upalacz?? Ciekaw jestem jak teraz będzie silnik słychać bez tej osłony:)

będę miał jakieś odniesienie się do zdjęć jak to wyglada...;)W przyszłym roku moja będzie tak wyglądać...;)

Najważniejsze że to wszystko jest banalne. Na początku obawiałem się czy podołam bo to kupa kabli, śrubek, plastików itp. ale ostatecznie nawet jednej fotki nie zrobiłem i bym ją złożył gdybym tego potrzebował:) Np. zdjęcie deski i tego metalu pod nią to raptem garstka śrubek i wkrętów, nawet nie ma co zaznaczać bo nie da się pomylić:)

no ja aż tak nie będę rozbierał jak ty ;)ale fotele boczki z drzwi wykładzina itd. tego nie będzie...;)i jednak doszłem do wniosku że będę robił swoją budę..;)sentyment...:)!!!!

Panowie, ktoś zainteresowany moją kierownicą made by Belfer?? O taką: :)
kiera.jpg

Swoja 146 rozbierasz?? Remont czy kierunek - upalacz?? Ciekaw jestem jak teraz będzie silnik słychać bez tej osłony:)

Tak, właśnie tak. Kilka tematów niżej jest mój update z fotorelacją :). Powiem Ci, że tak do 3 tys. nie ma tragedii, dopiero powyżej 4 trochę łupie w uszy :D

BTW, zapomniałem rozbić szampana o tylny błotnik... Alfa 3 dni temu stała się pełnoletnia:D

Amortyzatory
Powrót