155 & 155

długo przed fascynacją starymi silnikami alfy nr 1 dla mnie był właśnie 2.0 8v fiata. Zgłębiałem jego budowę od 131 aż do cromy, były też różne mody tego silnika łącznie z dokładaniem turbiny, montażem natrysku na tłoki o takich podstawach jak porting głowic już nie ma co wspominać. Forum crofta swojego czasu znałem prawie na pamięć.
W chwili wprowadzenia głowicy 16v dla mnie ten silnik się skończył (ilosć wyciskanych koni nie był dla mnie jedynym kryterium).

Andrzeju to są tylko moje odczucia nikomu nie chcę ich narzucać ale na dzień dzisiejszy nr 1 dla mnie to aluminiowy r4 alfy. Oczywiście nie ma mam zamiaru namawiać do palenia a na stosie jego zwolenników bo do 2.0 8v wrócę gdyż mam piękną skorupę dla tego silnika :)

Tu nie chodzi o szybkość tylko o dostojeństwo a Q4 tego nie posiada, tak uważam

oczywiście, ja nie mowie ze q4 lepsze bo ma wiecej mocy :) Ja też zdecydowanie wolalbym jeździć V6, ten silnik to dla mnie najlepsze wolnossace v6 ze wszystkich. Q4 nadrabia jedynie napedem na 4 koło no i tym że jest to najwyższa wersja 155, do tego, co najlepsze, ilość sztuk jeżdzacych zamyka sie w 1400szt :) Najlepiej mieć oby dwie, bo, tak jak zreszta ktoś napisał, kazda jest stworzona do czegos innego

długo przed fascynacją starymi silnikami alfy nr 1 dla mnie był właśnie 2.0 8v fiata. Zgłębiałem jego budowę od 131 aż do cromy, były też różne mody tego silnika łącznie z dokładaniem turbiny, montażem natrysku na tłoki o takich podstawach jak porting głowic już nie ma co wspominać. Forum crofta swojego czasu znałem prawie na pamięć.
W chwili wprowadzenia głowicy 16v dla mnie ten silnik się skończył (ilosć wyciskanych koni nie był dla mnie jedynym kryterium).

Andrzeju to są tylko moje odczucia nikomu nie chcę ich narzucać ale na dzień dzisiejszy nr 1 dla mnie to aluminiowy r4 alfy. Oczywiście nie ma mam zamiaru namawiać do palenia a na stosie jego zwolenników bo do 2.0 8v wrócę gdyż mam piękną skorupę dla tego silnika :)
Jak możesz pochwal się co to za pudło. Ostatnio kolega zakupił bmw e30 przywiezione z zachodu z silnikiem fiat 8V na 2 weberach, z chłodnicą oleju , aluminiową miską , kolektorem wydechowym od crofta itd. Beta jest rozbita a motor pójdzie do łady. Jakbym liczył od pierwszego 131 to u nas było jakieś 30 fiatów z motorem Lamprediego. Ja zakończyłem w tamtym roku Polonezem 2000. Na razie bo jeszcze wrócę do tego tematu.

Ja zakończyłem w tamtym roku Polonezem 2000.
Poldka takiego to je też miałem dobrze przećwiczonego, sam zmieniałem silnik razem ze skrzynią wałem ale to były początki lat 90
Wracając do V6 żaden Fiatoski silnik nie ciągnie od samego dołu jednostajnie do góry i tak nie brzmi jak Alfoska V6

---------- Post added at 20:07 ---------- Previous post was at 20:05 ----------

Dlatego mam dwie.I taką i taką
Co z tego że masz Q4 jak ona nie jeździ :D

Załączniki

• scannedimage_192.jpg
    scannedimage_192.jpg
    184.2 KB · Wyświetleń: 97
  • scannedimage_4_190.jpg
    scannedimage_4_190.jpg
    194.1 KB · Wyświetleń: 88
Ostatnia edycja:
Mam do sprzedania 2.0 16V fiata!!i powiem wam że silnik jest niesamowity!!:D!!ilu gości w panzerwozach załatwiłem!to tylko ja i on wie!jeżeli chodzi o maszynkę do zabawy to jest wspaniały,ale kultura i dzwięk przemawia za Alfą!;)!!

Jak możesz pochwal się co to za pudło.

w sumie to zwykła przejściówka ale przebieg tylko 50000 km i od początku garażowana więc aż pachnie żeby wrzucić 2.0 :)

Artas mam nadzieję, że nie obrazisz się za zaśmiecanie Twojego wątku takimi paździerzami :D

Ostatnia edycja:
Poldka takiego to je też miałem dobrze przećwiczonego, sam zmieniałem silnik razem ze skrzynią wałem ale to były początki lat 90
Wracając do V6 żaden Fiatoski silnik nie ciągnie od samego dołu jednostajnie do góry i tak nie brzmi jak Alfoska V6

---------- Post added at 20:07 ---------- Previous post was at 20:05 ----------

Co z tego że masz Q4 jak ona nie jeździ :D
Wydaje mi się, czy to to samo miejsce, w które pakowałem skodę mojego taty? :D

Generalnie, żeby nie było syczenia, nasze belle to jeden wielki offtop. :P

w sumie to zwykła przejściówka ale przebieg tylko 50000 km i od początku garażowana więc aż pachnie żeby wrzucić 2.0 :)

Artas mam nadzieję, że nie obrazisz się za zaśmiecanie Twojego wątku takimi paździerzami :D

rafal_155!polska i włoska motoryzacja to jest to ,co kocham!!!:D!!więc żaden problem jeżeli chodzi o Poluna!sam w garażu mam jeszcze Fiata 125p w kolorze rosso monza!!:P!!!

piękna sztuka sam od takiej zaczynałem ;]

Ostatnia edycja:
w sumie to zwykła przejściówka ale przebieg tylko 50000 km i od początku garażowana więc aż pachnie żeby wrzucić 2.0

Artas mam nadzieję, że nie obrazisz się za zaśmiecanie Twojego wątku takimi paździerzami

Załączone obrazy Załączone obrazy 155 & 155-poldi1.jpg 155 & 155-poldi2.jpg

Pięknie utrzymany ten polonez. U mnie w domy był taki jeszcze dwa lata temu, niestety poszedł na żyletki, nadwozie poddało się próbie czasu. Ale trzeba mu oddać - był twardy. Dobrze go wspominam po dziś dzień. Czerwony, przejściówka z noskiem, 1.5 SLE.
Trzymam kciuki za projekt.

Załączniki

• scannedimage_17_814.jpg
    scannedimage_17_814.jpg
    198.7 KB · Wyświetleń: 98
  • scannedimage_2_198.jpg
    scannedimage_2_198.jpg
    245.2 KB · Wyświetleń: 102
  • 155V6 008.jpg
    155V6 008.jpg
    139 KB · Wyświetleń: 102
miałem taką gulliette co na załączonym wyżej obrazku...:)tzn. mój tata posiadał...:)fajne autko było...:)

a ja tam zazdroszcze kazdemu Q4, zawsze chcialem ja miec i wiem ze nigdy juz pewnie jej nie bede mial, bo wydac za samochod min 14 letni ok 20-30 tys to lekka przesada

byc moze ale po tyle stoja jezdzace zadbane egzemplarze za granica i w Polsce

Amortyzatory
Powrót