147 - upgrade hamulców

Możesz albo spróbować wejść w 330mm + 4 tłoczki
Koszta które pamiętam w moim przypadku:
- 500zł zacisk z EVO
- 400zł Adaptery
zostaje 600zł na tarczę i klocki, co jest chyba do zrobienia, ale nie jestem pewien. Klocki są takie same jak w 166 4-tłoczkowym, więc za 80-100zł można wyrwać jakieś zwykłe.

Druga opcja to dobry klocek do seryjnego zacisku - np. DSPF na przód i tył.

Przeznaczając ok 1500 zł za komplet poprawić znacznie (w porównaniu do serii) hamowanie.
Styl jazdy - umiarkowany. Auto jak w profilu.

A co dokładnie w tym hamowaniu chcesz poprawić? Będzie łatwiej doradzić jeśli będzie wiadomo co cię boli

Możesz albo spróbować wejść w 330mm + 4 tłoczki
Koszta które pamiętam w moim przypadku:
- 500zł zacisk z EVO
- 400zł Adaptery
zostaje 600zł na tarczę i klocki, co jest chyba do zrobienia, ale nie jestem pewien. Klocki są takie same jak w 166 4-tłoczkowym, więc za 80-100zł można wyrwać jakieś zwykłe.

Druga opcja to dobry klocek do seryjnego zacisku - np. DSPF na przód i tył.

Odpada, gdyż nie mam 17'' na zimę o czym pisałem kilka postów wyżej.

A co dokładnie w tym hamowaniu chcesz poprawić? Będzie łatwiej doradzić jeśli będzie wiadomo co cię boli
Po prostu będę miał koło wiosny/lata do wymiany zarówno tarcze i klocki i potrzebuję porady w sprawie dobrego zestawu.
Cóż można poprawić w hamowaniu oprócz skrócenia drogi hamowania w linii prostej i na zakrętach? :)
Za 1500 zł fajerwerków się nie spodziewam, aczkolwiek myślę, że za tę cenę można już kupić jakiś porządnie hamujący zestaw.

Czy są może zaciski dwutłoczkowe lub inne tańsze 4 tłoczkowe pasujące do ar, które wejdą pod 15'' felgę?

Stary ale ja poważnie pytałem. A ty mi skrócenie drogi hamowania w zakretach piszesz. Chyba jeszcze nigdy nie hamowales w zakręcie co ;)
Za 1500 nie zrobisz wielotloka. Lepiej załóż tarcze brembo/febi i klocki ferodo ds perf.
Do WT musisz dać 600 min za zregenerowane zaciski. Tarcze po 300 to 1200. Adaptery to już 1500. Przewody i płyn to 2000. Dolicz śruby, transport, urwane przewody metalowe.
Klocki z 500.

Bez 2500 nie podchodz bo będzie rzeźba. No niech będzie 2k

Za 2k ba serii masz dspf/tarcze na obie osie i na płyn jeszcze styknie i na browar i jeszcze zostanie.

Jak masz esp to zwróć uwagę czy płyn sie nadaje. Obniżona gęstość i lepkość. Producenci wyraźnie to zaznaczają na opakowaniach

Czyli lepiej skupić się na porządnych tarczach i klockach - no i tego się spodziewałem. Dzięki wszystkim za porady.

Bo jeśli adapter jest dobrze wykonany to czy mocowany radialnie czy frontalnie jak u Ciebie to prędzej pęknie zwrotnica niż dobrze wykonany adapter.. Jeśli było innaczej to tym co im pękły gratuluje dobrej oszczędności ;)

Prawdą jest ze najpierw peknie zwrotnica, to ona jest najsłabszym ogniwem w połaczeniu zacisk-adapter-zwrotnica, jak wykonasz adapter z słabej stali, jest mozliwosc ze sie wygnie, ale nie peknie.
Bardzo duże znaczenie w tym połaczeniu ma oczywiscie jakosc montazu tarcz, bicie tarczy nawet o 0,02-5mm powoduje ze że podczas hamowania uklad połaczeń zacisk -adapter-zwrotnica zaczyna wibrowac co może spowodowac złamanie połaczenia.

Hej, niestety nie mam żadnej foty adaptera. Natomiast w kształcie jest najprostrzy możliwy, otwory na zacisku są w wystarczającej odległości od otworów na zwrotnicy, po prostu kawałek alu/stali 4 otwory i kilka frezów żeby dopasować osadzenie :)

wydaje mi sie ze to nie jest takie proste.

pzd.

Witam.
Chcę odświeżyć temat. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 147 Jtd 140 km jednak nie jestem zadowolony z hamulców. Zestaw jaki mam to tarcze i klocki brembo (P+T), układ świeżo zalany płynem hamulcowym Textar. Chciałbym założyć tarcze 305mm z GTA i zaciski brembo z BMW e38. Zastanawiam się jednak czy taki zestaw wejdzie pod felgę 16" (http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-5x98-et-41-5-6-5j16-orygina-i3199900282.html i http://allegro.pl/felga-alu-alfa-romeo-5x98-6-5x16-et41-5-2097-i3212276738.html)

wydaje mi sie ze to nie jest takie proste.

Dlaczego nie?
Miałem w rękach, obadałem. Znam też jako-tako techniki wykonywania takich detali, nie widzę tu żadnych skomplikowanych elementów poza wymiarowaniem wszystkiego.

W moim przypadku na torze poszedł zacisk, na 90% był wadliwy już wcześniej, i dużym szczęściem było że poszedł akurat w tych warunkach gdzie jedyne co mi się stało to krótkie zwiedzanie trawnika i dwa dni zmartwienia ...
Prawda jest taka, że używka to zawsze jakieś ryzyko które nalezy brać pod uwagę, szczególnie jeśli mamy napięty budżet - u mnie poza kosztem kompletu zacisków dochodzi regeneracja itd.

Witam.
Chcę odświeżyć temat. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem alfy 147 Jtd 140 km jednak nie jestem zadowolony z hamulców. Zestaw jaki mam to tarcze i klocki brembo (P+T), układ świeżo zalany płynem hamulcowym Textar. Chciałbym założyć tarcze 305mm z GTA i zaciski brembo z BMW e38. Zastanawiam się jednak czy taki zestaw wejdzie pod felgę 16" (http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156-5x98-et-41-5-6-5j16-orygina-i3199900282.html i http://allegro.pl/felga-alu-alfa-romeo-5x98-6-5x16-et41-5-2097-i3212276738.html)
na zacisku od 166 wejdzie 305 i 310 w ta felge. Warunek to obowiązkowy dystans.

Ze na zacisku od 166 wejdzie to wiem bo było o tym już na forum. Tyko mi chodzi o zaciski z e38 bo mogę mieć takie w dobrym stanie za dobrą kasę. Tak na oko to oba zaciski są do siebie podobne ale nie miałem jeszcze żadnych w ręku i to tylko taka opinia na podstawie zdjęć.

Może ktoś ma na zbyciu zaciski od 166 w cenie ok 500zł?

Już nieaktualne.

Ostatnia edycja:
Witam...

Odświeżam temat z racji , że planuje zmienić hamulce przód .
W grę chodzi Brembo ze 166. Doczytałem się też że zaciski od Evo VI -> wchodzą plug & play ale gorzej z dostępnością i ceną....
Teraz moje pytanie : Jakie mam pole do popisu , jeśli chodzi o tarcze ? W sensie wielkość . Rozmiary felgi to 17'' 7J ET 40.5
I co dalej muszę zakupić , zmienić ? Adaptery ? Nie za bardzo ogarniam...
Tarcze , klocki wiem że muszę zakupić nowe ;-) No i przewody , płyn....

Dziękuje i pozdrawiam .

Adaptery i dystanse. Jezeli to szprychy ktore wystepowaly w 147/GT to 5mm wystarczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tarczę do tych zacisków to jak pamiętam 310mm, jeśli chodzi o montaż zacisków to potrzebny będzie adapter (niezależnie od sposobu mocowania: boczny czy od czoła) rozstaw otworów pod zacisk 147,156,GT to 110mm(jeśli inaczej to poprawcie) a w 166 z brembo rozstaw to 130 albo 140mm (nie pamiętam), klocki to wiadomo odpowiednie pod zacisk a jakie to poszperaj na forum (opinii jest sporo), przewody można zostawić te same a płyn, i tak będziesz go uzupełniał bo będziesz układ odpowietrzał, więc sobie wymienisz na nowy w całym układzie.

Felgi - ja w GT montowałem zaciski od GTA pod tarczę 305 i do felg letnich 18 jest wszystko cacy ale do zimowych 17 już musiałem dać dystans 7 mm bo ramiona felgi opierały się o zacisk. Parametr et to nie wszystko, zaciski brembo od czego by nie były są szersze i ramiona felgi muszą zmieścić zacisk.
Jak znajdę chwilę to podeślę zdjęcie jak to wygląda u mnie ile mam miejsca między ramionami felgi a zaciskiem.
Przed montażem zrobiłem pomiary, małe obliczenia i wyszło że zimowe 17 z et45 wejdą jak przyszła zima to na szybko organizowałem dystanse (zrobiłem je ze starych tarcz :) odcinając co nam zbędne)

Dystans raczej szerszy niz 10mm. Ramiona za niestety grube. Najlepiej sprawdzic i dopiero zamawiac.
Jakie tarcze wg chcesz 310? 305? 330?

Również dziękuje Tofik21 za info .
Rozumiem że adaptery muszę wykonać na własną rękę . Jest ktoś na forum , kto się tym zajmuje ?
Może jest jakaś firma którą znacie i się specjalizuje w tym temacie ?

- - - Updated - - -

Dystans raczej szerszy niz 10mm. Ramiona za niestety grube. Najlepiej sprawdzic i dopiero zamawiac.
Jakie tarcze wg chcesz 310? 305? 330?

Przyjmijmy że wybiorę tarczę 305 lub 310 maksymalnie .
Do mojej docelowej mocy wystarczy a i aspekt wizualny będzie fajny .

Ostatnia edycja:
Brembo szykuje na wiosnę , na moje 17'' Na zimę one zostaną . A w planach wiosna lato 18''
Teraz mam 15 cali stal ;-)

Amortyzatory
Powrót