• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia/Stelvio] ACC, manetki Apple Car Play, Race Mode, kamera cofania Retrofit etc.

to jeszcze dopytam, jaki masz interfejs - jeśli bez muxa to skanowałeś z adapterami wszystkie CANy? w ABSie po dołożeniu zrobiłeś na nowo kalibracje? jakieś błędy wracają za chwilę? jakie? rozumiem że podczas jazdy próbujesz SET?

Cześć, znacie kogoś w Łodzi lub okolicach kto podjąłby się dołożenia ACC?

Szukaj na grupach FB Giulii / Stelvio Michał Marcin Warszawa albo Mariano Italiano Kielce - obaj też często jeżdżą po sąsiednich województwach

Problem rozwiązany :) Wystarczyło zapiąć pasy 😂 i działa widać że w autach do 2021 info jest poprostu ACC chwilowo niedostępne a w poliftach bo tak mam w Giulii jest info że pasy są nie zapięte

nie wpadłbym na to że można jeździć bez pasów po drogach, ani na to że tempomat jest niedostępny bez ich zapięcia.

nie wpadłbym na to że można jeździć bez pasów po drogach, ani na to że tempomat jest niedostępny bez ich zapięcia.
Z pasami to indywidualna sprawa ( ale tak wiem prawo mówi jasno :) ) - co do braku działania tempomatu , racja ciekawe rozwiązanie ale tak jak pisałem polifty informują " brak zapiętych pasów " a przed lift " chwilowo niedostępne" - ale problem rozwiązany :)

Panowie, czy ktoś wie czy jest szansa zrobić aktualizację softu w EPS (mam A410) czy konieczna jest wymiana silniczka na poliftowy, żeby uruchomić w przedlifcie HAS (pozostałe potrzebne graty już mam zamontowane z polifta)? Z tego co widzę, wszystkie silniki mają ten sam numer seryjny (7806 277 500) więc wygląda na to, że tylko soft się różni...

Panowie, czy ktoś wie czy jest szansa zrobić aktualizację softu w EPS (mam A410) czy konieczna jest wymiana silniczka na poliftowy, żeby uruchomić w przedlifcie HAS (pozostałe potrzebne graty już mam zamontowane z polifta)? Z tego co widzę, wszystkie silniki mają ten sam numer seryjny (7806 277 500) więc wygląda na to, że tylko soft się różni...
Soft jest w silniku i jak masz inny numer to nie zakodujesz do bcm.

Ale to masz na myśli, że nie da się wgrać nowszego softu bo bcm będzie odrzucał czy że jeśli wymienia się silnik to musi pasować wariantem żeby bcm go przyjął?

bcm musi miec taki soft jaki ma magiel kupisz magiel inny numer nie zakodujesz nawet nowy. Bcm bedzie widzial ze to nie ten.

No dobra, ale przecież BCM da się też przekodować? U siebie mam wsadzony BCM z 2024 do auta 2018... To skoro da się robić retrofit BCMa to zakładam, że da się w nim i zmienić i soft magla? Nawet w tym temacie chyba epsonix pisał, że wymieniał u siebie EPS na polift, więc wygląda na to że się da...

Kurcze, ciężko się rozczytuje te Twoje wiadomości :) Jeśli chodzi Ci o to, że sam tego nie zrobię, to nie ma to znaczenia. Owszem, pewnie dam to komuś do zakodowania, są na forum osoby, które z tego żyją. Ale żeby kogoś znaleźć, to najpierw muszę zrozumieć, jakie są opcje i co jest możliwe a co nie. Podobnie było z retrofitem infotainment MY2020. Możesz wymienić HVAC na przejściówkę, ale są też osoby, które mają soft od epsonix'a i są w stanie sflashować HVAC i wtedy nie ma potrzeby jego fizycznej wymiany.
Tutaj sprawdzam, czy da się podobnie, bo może nie trzeba wymieniać silnika EPS, bo taka wymiana to nie jest 5 min.

Cześć,

Mam Stelvio MY22 z USA i mam pewien problem z PROXI. Generalnie procedura wywala się na Telematic Box Node (TBM), efektem jest oczywiście migający przebieg.
Zaraz po sprowadzeniu auta zmieniłem ustawienia świateł w PROXI i wtedy pierwszy raz nie udało mi się zrobić PROXI. Oddałem auto do firmy na wgranie map, przestawienie radia na parzyste fale i zrobienie PROXI. Efekt był taki, że wszystko działało, a jak zapytałem o PROXI, gość powiedział, że po prostu przeszło.
Generalnie zachciało mi się teraz pobawić 😅 Dołożyłem łopatki, miałem podstawowe ACC, włączyłem ACC+ (zmieniłem przyciski na te z dodatkowym przyciskiem), a dodatkowo tryb RACE. Łopatki i RACE działają. Z tego, co czytałem, żeby działało HAS/TJA, trzeba jeszcze zmienić odpowiednie bity w MES — jeśli ktoś pamięta, które, byłbym wdzięczny.
I to jest jedna strona medalu. Druga jest taka, że mój problem z PROXI dalej występuje. Wczoraj PROXI znowu przeszło z błędem TBM. Dodatkowo zniknęły mapy z nawigacji, a radio przestało szukać parzystych stacji, czyli wygląda na to, że przestało działać to, za co zapłaciłem na początku roku :(
Znalazłem na innym forum sytuację identyczną do mojej — MES 5.4 + vLinker FS + bypass na stałe. Gość również dostawał przy PROXI błąd TBM, a rozwiązaniem w jego przypadku było wypięcie bypassu.
I tutaj trochę się pogubiłem — czy da się zrobić PROXI bez bypassu? Myślałem, że właśnie po to go zakładam, żeby móc grzebać. Z drugiej strony sprawdzenie tego oznaczałoby ponowne wyciąganie bypassu ze Stelvio, a przyjemne to nie było. 😅 Tym bardziej że jak oddałem auto na początku roku, PROXI przecież przeszło.
Dodatkowo gdzieś czytałem, że w aucie z USA TBM najlepiej wykodować albo wyjąć, bo i tak nie działa, może rozładowywać baterię i generować błędy. Z drugiej strony przez pół roku jeździłem i nie miałem żadnego błędu.

Jak by ktoś był w stanie pomóc? I przy okazji — pamięta ktoś, które bity odpowiadają za HAS/TJA?

TBM trzeba usunąć bo nie jest twój opłacony na EU tylko NAFTA - nic tu nie ma bypass do tego a bez bypassa nie przeprogramujesz ani nie skasujesz błędów czy nie porobisz potrzbnych aktywacji.
ACC+ jest radar? wyłączyłeś CC (piszesz ACC).
Normalne że po zmianie regionu znikają mapy USA wiec i ogólna że coś wyświetal (niby światowa ) - trzeba mapę EU wgrać
DO TJA/HAS potrzeba i mapy EU(HAS z daną drogą oznaczona jako A lub S) i kamery w szybie i radaru, do tego kierę z czujnikiem rąk, no i jeszcze inne przyciski kiery.

skoro zniknęły Ci parzyste dziesiętne FM to znaczy ze wróciłeś do USA.

Nikt nie ma czasu prowadzić za rękę (przynajmniej ja), bo nie mam czasu na przyjemności ani na rodzinę, więc albo szukasz po forach bo było i sam pisałem wszystko wiele razy (również fora zagraniczne), albo jedziesz do gościa który wie co robi z odpowiednią renomą, a nie pierwszego lepszego co ma taniej. Jakby co ja już nie robię od lat (choć dzić akurat wyjątek, właśnie wyjechało stelvio na bypass SGW + przedłużacze, S&S, dodanie ACC+, AA/ACP, AHB, skasowanie wymiany oleju/przeglądu.

Powodzenia

Dzięki za odpowiedź, naprawdę dużo szukałem po forach, zanim zdecydowałem się na post. Z forami zawsze jest jeden problem, pojawia się dużo sprzecznych informacji co do tego samego tematu. Twoja odpowiedź pomogła mi sobie to poukładać.

Dla potomnych na innym forum znalazłem bardzo fajną informację co do zmiany bitów w PROXI, w moim MY22 działa to idealnie (w załączniku). Udało mi się wczoraj pozmieniać w zasadzie wszystko co chciałem i +/- działa. Muszę jeszcze wgrać mapy, bo np. rozpoznawanie znaków wyrzuca błędy, ale podejrzewam, że to kwestia braku map oraz tego, że region mam źle ustawiony.

Co do TBM, to tak jak pisałem wcześniej, początkiem roku oddałem auto na konwersję i wgranie MAP do dużej firmy w Krakowie, która się tym zajmuje, i po prostu wychodzi na to, że zrobili to po łebkach, dlatego zrobię to sam.

Jakby tylko ktoś mógł potwierdzić, że informacje, które znalazłem, są prawidłowe:

W Stelvio TBM siedzi na kolumnie kierowniczej gdzieś w okolicach SGW, najlepiej dostać się od spodu i przez wyjęte zegary, wypinamy wszystkie kable i wyciągamy moduł. Jednocześnie kupujemy kabelek Fakra C męski-męski i łączymy kable antenowe niebieski i brązowy. Po tym PROXI mi już przejdzie?

Dzięki

Załączniki

Cieszę się że skrótowe info było wystarczająco pomocne i zmotywowało Cię tez do poszukania więcej.
Dałeś pewnie do firmy która nie specjalizuje się w Alfach?
PDFa to mi się nie chce sprawdzać (znów obowiązuje druga część mojego ostatniego posta), wiem że tam na zagranicznym forum ktoś zaczął zbierać do kupy info min. które ja wrzucałem i budował taką właśnie tabelkę, więc bardzo możliwe że jest dobra. Zawsze można z AlfaOBD po prostu zmieniać ustawienia wg gotowych.
Tak do znaków ma być mapa więc i region.

Z tego pliku część ustawień nie działa w wersjach EU a niektóre są zakodowane w BCM na stałe (np. coś działa nawet jak wyłączone w proxi).
Lepsze niż nic ale nie można traktować jako na 100% pewne.

Cześć, Panowie, proszę o rade odnośnie ADAS. Po setkach przeczytanych postów jednak utknąłem.
Po krótce, Stelvio TI z USA My 21. Kamera była, radar przód był, radary w tylnym zderzaku były. Modyfikując sukcesywnie proxi, dostosowując auto do eu nie mogę uruchomić TJA,LKA,HAS. Aktywny tempomat działa, ostrzeżenie wibracyjne przy zbliżaniu się do pasa działa, TSR działa. Mapa EU zainstalowana, radio zaktualizowane, TBM usunięte GPS zmostkowany, zwijacz kierownicy z kompletem pinów tak jak instalacja wchodząca od strony BCM.
Brakowało kierownicy z czujnikiem HOD.
Nowa Kierownica z czujnikiem trafiła na pokład, instalacja nowej kierownicy różni się od starej. Przeszczepiłem instalacje pomiędzy kierownicami, dołożyłem moduł hod, brakujący pin w niebieskiej kostce do + czujnika, LIN do magistrali, - do pinu 1
Pozostałe przyciski na kierownicy działają.

Oto moje proxi bez zmian
30 34 36 33 31 30 33 33 31 36
33 4F 55 54 50 55 54 2D 53 49
54 20 21 07 15 49 08 00 00 18
40 01 20 22 08 00 00 80 00 00
00 49 08 00 00 18 40 01 20 02
00 00 00 80 00 00 00 41 7F EF
01 8A 8B 08 D4 54 37 A8 07 40
20 10 0A AE 20 04 72 41 FE 63
28 00 43 C2 B8 1D 8B F4 48 22
43 05 00 80 00 0E 92 00 00 19
04 01 09 00 5E FA 9D 07 F5 01
31 20 09 77 1D 59 81 10 79 00
EF 00 BB 10 16 E0 3D 49 03 03
3A FF 5F 21 00 01 D1 00 28 82
20 08 18 12 0A 00 00 A0 00 00
0E 56 00 00 00 50 B1 00 00 00
03 00 18 00 00 10 05 00 00 58
01 00 00 00 00 00 00 00 00 00
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Wprowadziłem zmiany:
Bajt 146 z 00 na 20
Bajt 159 z 00 na C0, TSR
Bajt 166 z 10 na AF, Asystenty
Bajt 177 z 00 na 04, int speed ctr menu

Po tych zmianach, po naciśnięciu przycisku kierownicy asystent jest załączony ale nie świeci na zielono i nie działa.

Czytając dziesiątki stron forów wyczytałem że należy jeszcze zmienić:
Bajt 167 na 0D, hod .
Po zmianie, mam błąd na liczniku TJA niedostępny zleć kontrole. A w BCM, u1461-87 passenger mirror control module pmcm

Czy bajty 159, 166, 177 są dobrze ustawione ?
Czy instalacja czujnika wymaga zmiany proxi ?
Czy bcm nie obsługuje czujnika hod ?
Czy inne bajty wymagają zmiany ?

Oczywiście po zmianach w proxi, osiowanie kończy się prawidłowo, cała operacja na bypassie SGW

Załączniki

• IMG_0305.JPG
    IMG_0305.JPG
    1.1 MB · Wyświetleń: 18
  • IMG_0307.JPG
    IMG_0307.JPG
    852.7 KB · Wyświetleń: 19
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót