Cześć,
Mam Stelvio MY22 z USA i mam pewien problem z PROXI. Generalnie procedura wywala się na
Telematic Box Node (TBM), efektem jest oczywiście migający przebieg.
Zaraz po sprowadzeniu auta zmieniłem ustawienia świateł w PROXI i wtedy pierwszy raz nie udało mi się zrobić PROXI. Oddałem auto do firmy na wgranie map, przestawienie radia na parzyste fale i zrobienie PROXI. Efekt był taki, że wszystko działało, a jak zapytałem o PROXI, gość powiedział, że po prostu przeszło.
Generalnie zachciało mi się teraz pobawić

Dołożyłem łopatki, miałem podstawowe ACC, włączyłem ACC+ (zmieniłem przyciski na te z dodatkowym przyciskiem), a dodatkowo tryb RACE. Łopatki i RACE działają. Z tego, co czytałem, żeby działało HAS/TJA, trzeba jeszcze zmienić odpowiednie bity w MES — jeśli ktoś pamięta, które, byłbym wdzięczny.
I to jest jedna strona medalu. Druga jest taka, że mój problem z PROXI dalej występuje. Wczoraj PROXI znowu przeszło z błędem TBM. Dodatkowo zniknęły mapy z nawigacji, a radio przestało szukać parzystych stacji, czyli wygląda na to, że przestało działać to, za co zapłaciłem na początku roku

Znalazłem na innym forum sytuację identyczną do mojej —
MES 5.4 + vLinker FS + bypass na stałe. Gość również dostawał przy PROXI błąd TBM, a rozwiązaniem w jego przypadku było wypięcie bypassu.
I tutaj trochę się pogubiłem —
czy da się zrobić PROXI bez bypassu? Myślałem, że właśnie po to go zakładam, żeby móc grzebać. Z drugiej strony sprawdzenie tego oznaczałoby ponowne wyciąganie bypassu ze Stelvio, a przyjemne to nie było.

Tym bardziej że jak oddałem auto na początku roku, PROXI przecież przeszło.
Dodatkowo gdzieś czytałem, że w aucie z USA TBM najlepiej wykodować albo wyjąć, bo i tak nie działa, może rozładowywać baterię i generować błędy. Z drugiej strony przez pół roku jeździłem i nie miałem żadnego błędu.
Jak by ktoś był w stanie pomóc? I przy okazji — pamięta ktoś, które bity odpowiadają za HAS/TJA?