• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Rozrząd 1.5MHEV - problem i rozwiązanie?

Wykonałem telefon do ASO we Wrocławiu. Na moją Tonalke też nie ma akcji serwisowej.
Przy okazji dowiedziałem się, że wykonują dużo napraw rozrządów w silniku 1.5. Naprawa, czyli wymiana całego kompletnego rozrządu ale nie wie czy z tym nowym "ślizgiem". Raczej w tym przypadku nie będzie kampanii. Traktowane jest to jako usterka i podlega wymianie podczas awarii.

myślę że jakby poszło zgłoszenie od prywatnych właścicieli do odpowiedniego urzędu (UOKIK) podpisane przez wielu (ja nie, bo leasinguję tylko), to może oni wystąpić by mogli do Stellantis o informację albo do jakiegoś odpowiednika nadrzędnego w UE a Ci by wymusili zrobienie kampani (pod groźbą kary jeśli nie). Dziś poszkodowani będą Ci co mają auta po gwarancji - Ci co zawalili przeglądy żeby utrzymać 5 lat a nawet 2 lata (jak Ci którym błędnie ASO skasowało przegląd przy wydaniu auta bez przebiegu ale wcześniej rejestrowanego na salon (stąd infotainment, alfa connect, emaile od Stellantisa - wszystko był że przeglad jest później) - znam takie przypadki i nawet jeden z rozrządem padnietym przed 2 latami właśnie), jak i auta 2024+ które już są lub zaraz będą po gwarancji (bo mają podstawową 2 lata chyba ze ktoś wykupił rozszerzoną osobno).

Problem nie dotyczy samego łańcucha, ale raczej sposobu działania całego układu.
Wygląda na to, że problem leży zasadniczo w układzie hybrydowym samochodu.
Podczas jazdy miejskiej układ wyłącza i włącza silnik, a przy każdym ponownym uruchomieniu, przeniesienie momentu obrotowego z silnika elektrycznego wywierało dość dużą siłę na łańcuch rozrządu.

Napinacz łańcucha, jak wszyscy wiemy, jest hydrauliczny, co oznacza, że do utrzymania napięcia łańcucha potrzebuje ciśnienia oleju silnikowego. W początkowych momentach każdego ponownego uruchomienia olej nie był napięty, w wyniku czego napinacz łańcucha nie spełniał swojej funkcji, przez co łańcuch był napięty i narażony na odbicia. Powtarzające się odbicia z czasem deformowały sworznie łączące.

Dobra wiadomość jest taka, że Stellantis próbował naprawić wszystko.

1. „Nowy” łańcuch, identyczny pod względem rozmiaru i liczby ogniw, został zmodyfikowany konstrukcyjnie, na polecenie Stellantis, przez oryginalnego dostawcę sprzętu, najwyraźniej firmę BorgWarner.

2. Hydrauliczny napinacz łańcucha został przeprojektowany wewnętrznie, aby zapewnić minimalne napięcie mechaniczne nawet przy wyłączonym silniku, zapobiegając „uderzeniom” łańcucha podczas ponownego uruchamiania.

3. Górny ślizg został zmodyfikowany w celu wyeliminowania drgań, a tym samym wstrząsów, tak aby w razie ich wystąpienia nie doszło do żadnych poważnych uszkodzeń.

4. Zmodyfikowano elektroniczne sterowanie jednostką sterującą silnikiem; jednostka sterująca teraz steruje natychmiastowym wzrostem ciśnienia oleju, co powoduje natychmiastową aktywację napinacza łańcucha.

Zaskoczyłeś mnie info o nowym łańcuchu - numer części dla Tonale z tego co sprawdzałem w ePer nie zmieniał się. Numer napinacza tak, w 2023r. Software zmieniali w 3.2026 - tu czekam na kampanię - ciągle się nie pojawia dl amojego auta, mimo że kampania (dokument) powstał ok 6 tyg temu (data publikacji) a i ponad 4 tyg temu też pojawił się na jakiś oficjalnych stronach instytucji UE zgłoszony do nich. Może leca jakimiś pakietami VINów żeby się nie zajechać - bo problem dotyczy kilkudziesięciu tysięcy aut, więc akcję maja już obciążającą ich zasoby serwisowe. Górny ślizg, póki jest gwarancja to się nie przejmuję, może nawet lepiej jakby przeskoczył bo dostałbym cały rozrząd nowy i też ślizg. Po gwarancji to inna sprawa - na swój koszt wymienię na nowy typ jeśli wcześniej nie dopadnie mnie przeskok

Ostatnia edycja:
Problem nie dotyczy samego łańcucha, ale raczej sposobu działania całego układu.
Wygląda na to, że problem leży zasadniczo w układzie hybrydowym samochodu.
Podczas jazdy miejskiej układ wyłącza i włącza silnik, a przy każdym ponownym uruchomieniu, przeniesienie momentu obrotowego z silnika elektrycznego wywierało dość dużą siłę na łańcuch rozrządu.

Napinacz łańcucha, jak wszyscy wiemy, jest hydrauliczny, co oznacza, że do utrzymania napięcia łańcucha potrzebuje ciśnienia oleju silnikowego. W początkowych momentach każdego ponownego uruchomienia olej nie był napięty, w wyniku czego napinacz łańcucha nie spełniał swojej funkcji, przez co łańcuch był napięty i narażony na odbicia. Powtarzające się odbicia z czasem deformowały sworznie łączące.

Dobra wiadomość jest taka, że Stellantis próbował naprawić wszystko.

1. „Nowy” łańcuch, identyczny pod względem rozmiaru i liczby ogniw, został zmodyfikowany konstrukcyjnie, na polecenie Stellantis, przez oryginalnego dostawcę sprzętu, najwyraźniej firmę BorgWarner.

2. Hydrauliczny napinacz łańcucha został przeprojektowany wewnętrznie, aby zapewnić minimalne napięcie mechaniczne nawet przy wyłączonym silniku, zapobiegając „uderzeniom” łańcucha podczas ponownego uruchamiania.

3. Górny ślizg został zmodyfikowany w celu wyeliminowania drgań, a tym samym wstrząsów, tak aby w razie ich wystąpienia nie doszło do żadnych poważnych uszkodzeń.

4. Zmodyfikowano elektroniczne sterowanie jednostką sterującą silnikiem; jednostka sterująca teraz steruje natychmiastowym wzrostem ciśnienia oleju, co powoduje natychmiastową aktywację napinacza łańcucha.
Ta sama wiadomość (tylko po włosku) pojawiła się kilka dni temu na forum alfaromeoclub.it.

Ty byłeś jej autorem (tam autor pisał, że rozmawiał z kimś w serwisie), czy wkleiłeś tu po prostu tłumaczenie?

Zastanawiam się nad źródłem i wiarygodnością tej informacji, bo to dobre wiadomości dla posiadaczy 1.5 MHEV, a więc i mnie 🙂

Ta sama wiadomość (tylko po włosku) pojawiła się kilka dni temu na forum alfaromeoclub.it.

Ty byłeś jej autorem (tam autor pisał, że rozmawiał z kimś w serwisie), czy wkleiłeś tu po prostu tłumaczenie?

Zastanawiam się nad źródłem i wiarygodnością tej informacji, bo to dobre wiadomości dla posiadaczy 1.5 MHEV, a więc i mnie 🙂
wystarczy przejrzeć serwis news i wszystko sie potwierdza.

Ja dostępu do service newsa nie mam, więc pytam. Tym bardziej, że ten wątek na alfaromeoclub.it ma ponad 200 stron i trafiały się tam różne „dziwne” informacje.

Informacyjnie, no, po 2.5 mcach od pokazania się service newsa na upadte softu PCM w końcu dla VINu mojej wyskoczyła kwalifikacja:
1783697538722.png

To jeszcze dolecieć do PL w IT i umawiam się na serwis. Dam znać jak odczucia z przełączania elektryk-spalinowy po aktu.

Informacyjnie, no, po 2.5 mcach od pokazania się service newsa na upadte softu PCM w końcu dla VINu mojej wyskoczyła kwalifikacja:
Pokaż załącznik 292433

To jeszcze dolecieć do PL w IT i umawiam się na serwis. Dam znać jak odczucia z przełączania elektryk-spalinowy po aktu.
Z czystej ciekawości, pojawiło Ci się to też w aplikacji na telefon - My Alfa Connect?

Pokaż załącznik 292433

Sorry za glupie pytanie , ale co to za strona internetowa , mozna gdzies w necie wpisac vin i sprawdzic czy sa jakies akcje
Serwisowe

No i mnie tez dopadła akcja serwisowa aktualizacja sterownika PCM. Jadę w tym tygodniu to dam znać czy coś się zmieniło.
PS. Dzwonili do mnie z ASO. W aplikacji brak komunikatu.

Z czystej ciekawości, pojawiło Ci się to też w aplikacji na telefon - My Alfa Connect?
Nie, ani apka ani auto nie wypluło komunikatu - co ciekawe w zeszłym roku wypluło na akcję która nie dotyczyła mojego auta (mocowanie pedału hamulca ale dla aut z początku produkcji, ja miałem inną kampanię(numer) w 2024r już na to i zrobioną).
Sorry za glupie pytanie , ale co to za strona internetowa , mozna gdzies w necie wpisac vin i sprawdzic czy sa jakies akcje
Serwisowe
nie masz dostępu - ASO tylko. ja mam czasem okazję grzecznościowo sobie coś posprawdzać przez kontakt nie z mojego ASO dzięki znajomościom

Akcja serwisowa wykonana. Jeśli chodzi o jazdę na "D" to nic się nie zmieniło. "N" nie jestem w stanie porównać bo tego nie używam.

Dodatkowo po rozmowie w kuluarach zostałem oświecony, że akcji serwisowej na rozrząd u nas raczej nie będzie.
I problemem nie jest łańcuch i koła zębate tylko problem przy rozruchu. Czyli stosowanie innych "ślizgów" jest tylko zapobieganiem przeskoczenia łańcucha a nie szukaniem przyczyny. Dobra rada zaufanego serwisanta. Jazda w trybie "D".

Tak, oczywiscie, ślizg inny to zabezpiecznie przed przeskoczeniem - to oczywiste i było dyskutowane. Sam łańcuch to też łańcuszek - z netu wiem że w tych silnikach przy przeskoczeniu jak robiły niezależne warsztaty przy tych ok 40tys km to jeden pisał że łańcuch spoko niewyciągnięty a ktoś inny że już wyciągnięty jak porównał z nowym.
Co do trybu D tak - właśnie dla uniknięcia ryzyka awarii na urlopie każda jazda była w D - nie uśmiechałoby mi się wracanie transportem z assistance do Polski z Włoch, tym bardziej trudniejsze że mieliśmy ze sobą 3 rowery a to już trochę mniej standardowa procedura dla assistance.

Moja dzisiaj zostawiona w ASO na kampanię. Jasno im zwróciłem uwagę pokazując TSB z września 2025 o spójności wersji firmwarów, że po updcie PCM moga wyskoczyć im aktualizacje innych (hybryda, skrzynia itp) i powinni sprawdzić z dokumentem (trochę stary, nowszego nie ma niestety) ale wgrać wszystko co pokaże im nowe Witech2.
Tym razem też uparłem się (bo już im to zgłaszałem kiedyś i wskazywałem że jest TSB) że mają w końcu zastosować service newsa dla BCMa działanie kierunkowskazów (TSB 55.022.2 z lipca 2024, update BCM na rev 620), oraz zgłosiłem im że tempomat ACC po wyhamowaniu auta w korku na autostradzie nie mogłem ruszyc raz ostatnio - hamulce zablokowane i żadne dodawanie gazu nie zwalniało choć obroty szły do góry i budą ruszało (Sytuacje gdy przy skręconych kołach w jedną stronę próbuje się włączyć kierunkwoskaz w drugą stronę - niektóre wyjazdy gdy droga jest równolegle obok tej na którą się wyjeżdża i jest krótki łącznik albo niektóre ronda, albo niektóre skrzyżowania gdzie zmienia się pas np skręt w prawo a za chwilę w lewo pas się rozpoczyna).
Powiedzieli, że może być potrzebny support przez PAMIR z centralą/zdalne podłączenie do auta, a to nie dostaje się od razu z marszu - powiedziałem że moga trzymać auto ile chcą (4 auta w domu na 2 osoby). Dam znać co tam porobią i jaki skutek update PCM dał dla pracy N/EV i przełączania i co jeszcze zaktualizują (zrobiłem sobie skan wczoraj wszystkich ECU porównam z tym po odbiorze).

Jstem po wgraniu updatu softu MHEVa. Auto przełacza EV na spalinówkę znacznie kulturalniej - często praktycznie nie czuje się, na kilkanaście razy jakie zrobiłem testowo po okolicy, raz przy dodaniu gazu akurat trochę szarpnął. Wydaje sie to dużą poprawą. Natomiast to tylko myślę znacznie zmniejszy ryzyko przeskoczenia. Nawet gość w serwisie powiedział że napinacz jest za mały w jego odczuci i że brakuje tam jakiejś dodatkowej sprężyny a przede wszystkim co już któryś kolega sugerował, że olej 0W20 jest dla hydraulicznego napinacza za rzadki, wg niego byłby 5W30 odopowiedni.

I ciekawostka. Powiedział że po przeskoczeniu rozrządu już teraz nie wymienia się rozrządu tylko zakłada na nowo... Chyba że ewidentnie widać jakies uszkodzenia kół/łańcucha.

Powiedział też, że nowy/pozmianowy/dłuższy ślizg górny z początku roku wg niego uniemożliwi całkowicie przeskoczenie łańcucha (oczywiście jest to zapobieganie skutkom fatalnym a nie leczenie przyczyny)

Zastanawiam się nad wymianą tego slizgu profilaktycznie, bo mój samochód jest już po gwarancji (finalnie to on tej gwarancji nie za wiele miał, bo poprzedni właściciel mylił datę rejestracji z rocznicą leasingu - mniejsza z tym). O ile jego numer jest na początku wątku, to gdzieś mi się obiła o oczy informacja o nowym napinaczu, którego numeru nie widziałem - gdyby ktoś miał jakieś dokładniejsze info to będę wdzięczny. Na update softu jestem umówiony na początek sierpnia, to zamienię słowo z menadżerem serwisu, ale pewnie taką podmiankę zlecę swojemu mechanikowi.

napinacz był zmieniany kiedyś w 2023r. Aso CI powie jak robisz u nich i taki nich ci zamówią jakby co. Ale. O ile pewnie wymiana ślizgu to prosta w miarę szybka robota, o tyle ruszanie napinacza to już pewnie robisz cały rozrząd, wszystko odkręcasz itp, wiec wtedy to i może profilaktycznie i łańcuch wymienić jeszcze a i tak przez robotę zrobi się koszt (szczególnie w ASO).

Pytanie do osób które miały zmianę softu w mhev w pcm. Czy nie macie wrażenia ze samochód po aktualizacji pcm więcej pali. To znaczy więcej pokazuje komputer pokładowy. Ale z drugiej strony wskazania komputera zgadzają się z rzeczywistym spalaniem mierzonym pod dystrybutorem. Wcześniej wynik był zaniżony.

Amortyzatory
Powrót