Rozrząd 1.5MHEV - problem i rozwiązanie?

Jakie wrażenia z skrzynią?
Wiem ze juz jest nowy soft do tych skrzyń na MY26 na wieszanie obr.
Nie zauwazylem nic niepokojacego nie szarpala ,nie zawieszala sie ,chociaz wydaje mi sie ze zmienia biegi wolniej niz 8 hp w Giulli,jezdzilem tylko w trybie N i D w D nie wylacza sie w ogole silnik spalinowy podczas jazdy ,nie wiem czy w przedlifcie tez tak bylo

Co do łańcuszka najwiecej przypadków to rok 2023.
Tak twierdza po obserwacjach Włosi

Co do łańcuszka najwiecej przypadków to rok 2023.
Tak twierdza po obserwacjach Włosi
Ciekawe czy to tylko kwestia statystyki, czy też faktycznie czymś się jeszcze różni ten rocznik.
Moja z 2022 już ma 88000 przebiegu i nie ma śladu tej usterki, chociaż ostatnio przy przeglądzie celowo to sprawdzałem.

Ostatnia edycja:
w 2023 zmienili napinacz łańcucha - może trochę poprawił sprawy?

W zimie jeździłem w D żeby nie męczyć silnika ciągłymi zmianami, ale w lecie jeżdżę normalnie w N.

Czyli jazda w trybie D ma tylko zalety, nawet jeśli o ten łańcuch chodzi.

Moim zdaniem tak, podkreślam moim zdaniem. Fizyki i tarcia się nie oszuka. A życie zweryfikuje i pokaże. Ja użytkuje tylko w trybie D.

tyle że w ASO leją 0W20 - ja akurat zmienić będę mógł dopiero za niecałe 3 lata (5 lat gwarancji + kontrakt na przeglądy). po gwarancji do rozważenia - pytanie czy to powinno być 0W cyz 5W?

tyle że w ASO leją 0W20 - ja akurat zmienić będę mógł dopiero za niecałe 3 lata (5 lat gwarancji + kontrakt na przeglądy). po gwarancji do rozważenia - pytanie czy to powinno być 0W cyz 5W?
Trzeba zagadać w ASO jeśli ma się zaprzyjaźnionego. Niech wleja Total ineco first 0W30 to co wlewaja do 1.6 PureTech.
Ja tak na marginesie czekam na veloce 1.5 175Hp MY26 prawie na pełnej opcji tylko bez dziury w dachu bo w Tonale panorama tego bym nie nazwał.

Też mam wykupiona GB 5 l
at 75
Ma też zamówiona GW 5 lat 75 tys wraz pakietem przeglądów w cenie cena okey 6600zl

w 99% przypadków nie przejdzie : brak znajomości + takich które pozwolą wpisać do systemu 0W20 zamiast żeby w razie jakiej większej usterki, szczególnie już na rozszerzonej gwarancji dostali autoryzację na naprawę.

W watku kampanie wrzucalem opis, alr yo nie na rozrzad choc moze przy okazji ogolnie dostanirmy kulturalniejszy w zachowaniu soft bo my26 podobno bardziej glafko przełączaly elektryka na spalinowke

Ale z tego co tu widać to jest leczenie trypla pudrem. Bo do końca to nie ten ślizg ma zabezpieczać łańcuch przed przeskoczeniem. Tu jest ewidentna wada fabryczna łańcucha który się wyciaga albo kół zębatych. I tak na prawdę to nie jest ślizg tylko jakieś "zabezpieczenie". Dla mnie wymiana tego czegoś to tylko przedłużenie użytkowania smachodu a nie naprawa i przybycie się problemu.

zgadza się, to zapobiega konsekwencjom a nie leczy, no ale może dzięki temu zamiast miec przeskok łańcucha gdzies pomiędzy 20 a 100tys, będzie po prostu łańcuch do wymiany po 100-200tys km? w 2023 poprawiali już napinacz, ale sam chyba wiele nie dał bo dalej przeskakiwały. tam pewnie powinni koła zębate dać inne oraz łańcuch solidniejszy ale pytanie czy wystarczyłoby tylko obudowę przeprojektować, czy trzebaby robić większe zmiany projektowe. więc tak, pudrowanie tylko, ale może good enough efekt?

Może i ten nowy soft kampani F60W coś też wygładzi pracę przełączania elektryk-spalinówka oraz może zmniejszy ilość przełączeń, co też mogłoby pomóc. O ile słyszałem to przy przeskoku czasem dochodzi do właśnie tego uszkodzenia silnika i stąd w ogóle ta kampania (tylko czemu nie zawiera wymiany ślizgu oprócz softwaru - za duży koszt? Połowę ryzyk softem można wyeliminować i zmniejszyć koszt wtop gwarancyjnych przy minimalizowanych kosztach kampani?). Sprawdzam co parę dni i po 4 tygodniach dalej nie mam w systemie przydzielenia na kampanię dla swojej Tonalki - dziwne to - czy jeszcze się coś wstrzymali mimio że ją ogłosili ledwo co i dalej kombinują z softem albo decyzją czy jednak ślizgu nie trzeba od razu wymieniać? Dam znać tu jak już będzie przydział na kampanię i potem co zrobią w mojej.
1779260722682.png

Amortyzatory
Powrót