Rozrząd 1.5MHEV - problem i rozwiązanie?

epsonix

Quadrifoglio Verde
Auto
Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
Nie mamy dedykowanego tematu chyba o tym , więc takie małe info żeby był wątek.
Jak wiemy, te silniki w Tonale (+Tip, 2xJeep i Fiat 500X bodajże) mają problem z przeskakującym łańcuchem. Nie wiem czy on tylko potrafi przeskoczyć bo jest łańcuszkiem na małych zębach, czy dlatego że przełączanie z trybu tylko elektrycznego na spalinowy może powoduje potencjalne warunki do przeskoczenia (reakcja napinacza), w każdym razie nie brakuje przypadków przy 30-40tys km takiego przeskoku.
Były kontakty z Alfa Customer Care ze 2 mce temu z mojej strony, i oni nic się nie dowiedzieli w sprawie rozwiązania oraz jak po gwarancji na to ASO będą patrzyły. Bo naprawa w ASO to ok 9tys z tego co ktoś pisał (niezależni deklarowali się ok 4 tys koszt).

Ale, pojawiła się jakaś nadzieja - w lutym zmieniony został jeden ze ślizgów/prowadnic nad kołami zębatymi wałków rozrządu. Część wygląda totalnie inaczej - dużo dłuższa, zakrzywione końce itp. Jest więc nadzieja że jest jakieś rozwiązanie - nie wiem czy to jest docelowe rozwiązanie 100% czy tylko częściowe, ale przynajmniej coś sie ruszyło. Ciągle nie wiem jak w tych autach sam łańcuch się zachowuje po czasie - czy on się rozciąga i jest to część problemu, czy to nie następuje - jak coś się kiedys dowiem to wrzuce info.

Fotka ślizgów poniżej : na górze jest nowa część , na dole stara dla porównania- fotki któreś ASO zrobiło przy okazji wymiany i ktoś wrzucił na grupie Tonale na facebooku. Nowy numer ślizgu to 46362268

1774433752080.png

Dzięki "epsonix" za konkrety. Czyli zmiana ślizgu potwierdza tylko że jakiś problem jest. Teraz ciekawe czy ASO w ramach gwarancji będzie wymieniać, czy wszystko dalej będzie owiane tajemnicą :).

Napisałem właśnie do Alfa Customer Care kilka pytań do korespondencji którą prowadziłem z nimi nie tak dawno temu - jak coś odpiszą/oddzwonią to zdam relację.
Tak, ten ślizg na chłopski rozum wygląda jakby miał "otulać" koła zębate wałków i zapobigać przeskokowi łańcucha - no ale to tylko takie moje i kogoś z facebooka zgadywanki. Oficjalnego info nie ma, przy samej części nie ma adnotacji w ePerze (czasem jest taka i czasem nawet użyteczna, nie tu).

Dostałem dziś telefon z Customer Care. Panie mówi że wypytywała w jedynym kontakcie technicznym do jakiego ma namiar, i tam jej powiedzieli że jak okaże się że części są wadliwe to będzie kampania... Czyli jak zwykle nic, a biorąc pod uwagę sposób podjęcia rozwiazania problemu (brak kampanii) na choćby 1.2Puretech poprzedniej generacji czy uszczelki miski/smoka w 2.0/2.2JTDm i koszty takiej akcji które szły by w setki milionów, to na pewno nie bedzie. Pani to wszystko powiedziałem, i stanowczo wielokrotnie powtarzając powiedziałem że chciałbym wiedzieć czy ta częsć rozwiązuje problem przeskakujacego rozrządu czy nie, a nie to czy będzie kampania czy nie - że jak trafi mi się problem czy to na gwrancji czy po to jak raz się naprawi to będzie spokój na wieki z tym, oraz że nie dojdzie do sytuacji że krąży opinia o silniku i za X lat auto za grosze będzie do sprzedaży bo nikt nie wezmie auta z silnikiem z miną rozrządową. Pani zaczęła odsyłać mnie do ASO żebym tam wypytał, odpowiedziałem że ASO wiedzą tyle co ja - mam dostęp do tych samych dokumentów kampanie/service news i builetyny Te.Se.O grzecznościowo. Powiedziałem że jest jeden jedyny dział do którego powinna konkretnie napisać - Te.Se.O i tylko stamtąd w Polsce można wyciągnąć tego typu informację (bo oni kontaktują się z odpowienimi jednostkami we Włoszech czy innych fabrykach). Czekamy....

Czyli polifty wyprodukowane po lutym 2026 powinny miec juz zmieniony slizg lancucha

Olej 0W30 z klasą Fiat 9.55535-S1/GS1
po części pomaga napinaczowi trzymać olej w sobie.
No chyba ze sam napinacz nie ma blokady i na tyle potrafi sie cofać do tyłu choć tutaj nie był bym tego taki pewnien.
I uważam ze eko woda jako olej pogłębia ta sprawę

Czyli polifty wyprodukowane po lutym 2026 powinny miec juz zmieniony slizg lancucha
tak, zmiana części jakość w połowie lutego była
Olej 0W30 z klasą Fiat 9.55535-S1/GS1
po części pomaga napinaczowi trzymać olej w sobie.
No chyba ze sam napinacz nie ma blokady i na tyle potrafi sie cofać do tyłu choć tutaj nie był bym tego taki pewnien.
I uważam ze eko woda jako olej pogłębia ta sprawę
Niestety na gwarancji masz lać to co książka każe. U nas jeszcze 3 lata gwarancji, więc póki co lejemy wodę, potem zobaczy się

Zastanawia mnie zasada dzialania tego nowego slizgu ,przeciez gdy lancuch bedzie chcial przeskoczyc to bedzie walil o metalowa obudowe slizgu ,chyba ze sie myle

Zgadza się, ale może to jest tak dobrane, że uderzenie występuje raz na setki najbardziej szariących przełączeń z elektryka na spalinówkę, wiec tych uderzeń np na 100tys km będzie kilkadziesiąt i nic się nie stanie a uratuje cię przed kilkoma takimi które doprowadziłyby do przeskoku łańcucha. Oczywiście sobie tylko gdybam. Zwróć uwagę też na profil tej części bez plastikowego ślizgu - nie tylko jest łuk, ale jest zaraz za plastikiem podgięcie żeby było bliżej kół/łańcucha.
I tak pewnie część problemu wynika z samego napinacza i tam może też powinni coś jeszcze zmienić - ewidentnie nie radzi sobie gdy nie ma ciśnienia oleju gdy przełącza się z elektryka na spalinówkę.

No niestety te ciągłe rozruchy nie wydłużają żywotności łańcucha.

Dzisiaj podpytałem się w serwisie o wymianę na nowy ślizg. Niestety nie ma żadnej kampanii, a w przypadku gdy wystąpi przeskok łańcucha to zamawiają części po numerze VIN. I nikt się nie zastanawia czy będzie starego typu ślizg czy nowego.
I przypadków przeskoku łańcucha mieli kilkadziesiąt. Ale na szczęście usterka bezkolizyjna więc nie ma dużych uszkodzeń

A mnie ciekawi dlaczego w 1.3 nie występuje ten problem. Nie ma też tego szarpania.
Czy 1.5 ma moduł Multiair?

Dzisiaj podpytałem się w serwisie o wymianę na nowy ślizg. Niestety nie ma żadnej kampanii, a w przypadku gdy wystąpi przeskok łańcucha to zamawiają części po numerze VIN. I nikt się nie zastanawia czy będzie starego typu ślizg czy nowego.
I przypadków przeskoku łańcucha mieli kilkadziesiąt. Ale na szczęście usterka bezkolizyjna więc nie ma dużych uszkodzeń
tak, nie ma kampani ani service newsów ani nawet builetynów teseo o tyn. na szczęście jeśli zamawiają części w tym ślizg (pytanie czy go zamawiają do takiej roboty?) to będzie już nowy numer

Ciekawe czy po vinie mozna zobaczyc ,czy auto ma zmieniony slizg ,dzisiaj bylem na jezdzie probnej autem z konca stycznia 2026 ,zastanawiam sie czy ma juz nowy slizg

Ciekawe czy po vinie mozna zobaczyc ,czy auto ma zmieniony slizg ,dzisiaj bylem na jezdzie probnej autem z konca stycznia 2026 ,zastanawiam sie czy ma juz nowy slizg
niby można, ale praktyka działania ePera może być taka jak w mojej 159 pierwszej z początku grudnia 2005 - mechanikowi powiedziałem że drążek zmiany biegów ma za duży luz - tak podkręcił linki że po paru tysiącach km urwała się i zostałem na 4ce na trasie... No to dawaj do ASO po linkę nową - wg VIN wyszedł numer jakiś który nie ma zamiennika i zmieniony był od stycznia opis typu inna grodź, inne mocowanie. numer dla mojego auta niedostępny, nie da sie zamówić. przekopałem internet, znalazłem na niemieckim ebayu wyprzedaż, super, zamówiłem, przyszła, do mechanika. i co? i nie pasuje - pewnie już parę tyg temu zmienili grodźie używane na produkcji i u mnie pewnie nowa część by pasowała. Mechanik robił rzeźbę i swoją blachę/uszczelnienie. W moim przypadku zatem dostałem wcześniej zmianę, tylko jak widzisz ePer się nie zgadza.
Kiedyś do Giulii Q zamawiałem wg VINu pokrętło DNA - przyszło bez Race.... Sprawdzałem sam też ePer, pokazywało złe - z przyciskiem amorków ale bez race... Myślę że bez ściągnięcia obudowy rozrządu się nie obejdzie...

Amortyzatory
Powrót