Zawór GFB DV+

Jakim cudem wysze ciśnienie? Bajki opowiadasz. Ori zawór trzyma do ok 1.8b , później potrafi się otwierać i masz niedoladowanie. Ale nie w seryjnym aucie.
On ma za zadanie upuszczać nadmiar doładowania , jak cie limiter trzyma na 1.6b to ni chusteczkę ten zawór ci nie da więcej.
Jedyne co to może się szybciej otwierać zamykać i to tyle. Ale ciśnienia to on ci nie zwiększy.
T9354 jest w pełni recyrkulacją bezpośrednią zastępczą w fabryce pneumatycznego typu membranowego BPV (Bypass Valve) stosowanego w Ford, Volvo, Porsche i Borg Warner Turbos - jeśli chcesz wydajność BEZ hałasu!

Dzięki technologii TMS firmy GFB T9354 może pomóc w osiągnięciu szczytowego doładowania silnika nawet o 30% szybciej niż fabryczny zawór rozdzielczy podczas zmiany biegów

Fabryka BPV (zawór obejściowy) ma kilka kluczowych niedociągnięć w budowie i eksploatacji.

Przede wszystkim dostrojone silniki o wysokim doładowaniu wytwarzają również dużo ciepła w powietrzu doładowym. Ponieważ BPV znajduje się bezpośrednio na sprężarce, jest poddawana najgorętszej części ładunku wlotowego, a ciepło z samej pokrywy sprężarki. Może to spowodować pęknięcie fabrycznej membrany, a jeśli tak się stanie i pozostanie niezauważone przez jakiś czas, może to spowodować uszkodzenie turbo, ponieważ ECU spróbuje zrekompensować utracone ciśnienie doładowania poprzez zwiększenie prędkości turbo.

Po drugie, działanie fabryki BPV nie ma na celu reakcji przepustnicy. Ze względu na miękką sprężynę i zawór elektromagnetyczny, który jest zgodny z wężem próżniowym, może pracować tylko w dwóch stanach - całkowicie otwarty lub całkowicie zamknięty.

Fabryka BPV nie ma możliwości stopniowego otwierania i zamykania w odpowiedzi na istniejące ciśnienie doładowania, a reakcja przepustnicy cierpi, gdy zawór odpowietrza więcej niż powinien w sytuacjach, gdy nie jesteś w pełni podnosząc przepustnicę. T9354 rozwiązuje te problemy za pomocą sprawdzonej metalowej i silikonowej konstrukcji elementów zaworu, co oznacza, że DV+ będzie trwał przez cały czas pracy, niezależnie od trudnych warunków.

Jeśli chodzi o wydajność, ponieważ DV + posiada starannie dobraną szybkość sprężyny i sprężyny wstępnej regulacji obciążenia, może działać stopniowo, aby pomóc wyostrzyć reakcję przepustnicy. Jest to podstawa zasady TMS GFB, która została wykazana, aby skrócić czas do szczytowego zwiększenia na zmiany biegów o 30%. Korzyść ta jest również szczególnie zauważalna w sytuacjach, gdy modulujesz przepustnicę, aby zrównoważyć samochód w kącie.
Cyt. ze strony sprzedawcy.
Dlatego kolega ma takie odczucia

Nowy Wrangler dostał silnik z giuli. O tyle fajne że należy się spodziewać wysypu fjanych gratów pod duże moce dzięki temu

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Nowy Wrangler dostał silnik z giuli. O tyle fajne że należy się spodziewać wysypu fjanych gratów pod duże moce dzięki temu

Tam ponoć jest dohc, a nie multiair.. [emoji17]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Zgadza się. Jednak dół i głowica jest nadal ta sama jak tjetach pewnie jakieś drobne różnice będą ale i tak rodzi nadzieję na fajne Boltony z USA :)

Zgadza się. Jednak dół i głowica jest nadal ta sama jak tjetach pewnie jakieś drobne różnice będą ale i tak rodzi nadzieję na fajne Boltony z USA :)

No ale multiair u nas blokuje wyższe moce niestety.

Sprawdź co z multiaitem robią grecy MTD odgrażali się ze za dużego MA też się biora

Mało jest opinii na giuliaforums, w większości to są relacje od majsterkowiczów, jak długo kto montował i co zepsuł. Jest jedna wzmianka o check engine, a poza tym to kilka osób napisało o swoich wrażeniach z jazdy, ale bez konkretów - bardziej na zasadzie "każda sroczka swój ogonek chwali".

Mało jest opinii na giuliaforums, w większości to są relacje od majsterkowiczów, jak długo kto montował i co zepsuł. Jest jedna wzmianka o check engine, a poza tym to kilka osób napisało o swoich wrażeniach z jazdy, ale bez konkretów - bardziej na zasadzie "każda sroczka swój ogonek chwali".

Generalnie - upgrade seryjnych DV przy podnoszeniu mocy to norma, rzadko który DV spisuję się przy nie seryjnym doładowaniu. Czy ten w giulii nie trzyma ?? Ciężko powiedzieć bo ciezko o mocno zmodyfikowane wozy :) Napewno taki zaworek jest dlugowieczny a seryjny plastikowy nie.
Zapisy na zakupy grupowe wystartowaly
https://www.forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio/172962-gfb_dv_zakup_grupowy.html

Zamocowany jest w turbosprężarce.

W turbosprężarce jest zawór wastegate, który upuszcza nadmiar spalin napędzających (po stronie turbiny).

Zaworek z tematu jest pomiędzy turbiną (kołem kompresji) a kolektorem dolotowym/intercoolerem, zawraca nadmiar powietrza przed turbinę (w 2.0 jest obieg zamknięty) przy gwałtownym zamknięciu przepustnicy.
W Giulii/Stelvio jest bezpośrednio pod osłoną silnika (oczywiście tą pod maską :)), w okolicy sondy lambda.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
To nie Giulia.

77.jpg

O fakt :D przepraszam :)

Amortyzatory
Powrót