• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zawór GFB DV+

Czy często pokazuje się Check engine po montażu tego zworka? Co zrobić jeśli się pokaże? Planuję to zamontować i chcę być przygotowany na różne scenariusze.

W ogóle się nie pokazuje.. Ktoś pisał chyba na giuliaforums że w jeździe torowej sprawia problemy. W ulicznej nie zaobserwowałem żadnych.

Zamontowane, zero problemów, ale jeśli chodzi o zmiany w jeździe to raczej dla mnie są nieodczuwalne.

a ja mam pytanie.. wiem że spory czas ale występują 2 takie zaworki - różnią się cena 220 zł do 660 zł ten droższy ma napis GFB a tańszy nie ma - czy jest różnica?

GFB to jest marka która ma jakąś renomę, a jeśli znalazłeś coś bez to może jakaś China odpowiednik?

Założyłem i odczucia pozytywne. Samochód inaczej reaguje na pedał przyspieszenia - brak zadławienia chwilowego. Szczególnie daje się odczuć przy przyspieszaniu po wcześniejszym toczeniu.

A jak dźwięk co to na którymś forum psioczyli?

Nie ma żadnego wpływu na dźwięk, to nie zawór blow off.

Sam zawór rzekomo jakieś pierdzące dźwięki wydawał i nawet były porady żeby wywalić jedną ze sprężynek żeby się go pozbyć (ale kosztem części funkcjonalności upgradu). Nie sądzę żebym mówił o innym zaworze.
No ale skoro mówisz że cisza to to najważniejsze w sumie :⁠-⁠).

Jeśli ktoś źle go zamontował i "zapomniał o oringu uszczelniającym to może i "pierdział" przez nieszczelności. Bonusik dodatkowy jest w postaci zauważalnie mniejszego spalania w jeździe miejskiej

Zdaje się podobno to pierdziało w tym zakresie pracy "pośredniej", kiedy nie był całkiem otwarty ani całkiem zamknięty. Może faktycznie zły montaż, a może coś ulepszyli?
Gdzie kupowałeś jeśli nie tajemnica?

No to się akurat zwróci jak mniejsze spalanie :-)

Allegro ale i tak pewnie od Kamila QVStore (ShopEFI)? Najlepiej u niego bezpośrednio - przekonany jestem że zrobi lepszą cenę niż na allegro - czasem robił akcje grupowe - zbierał chętnych i robił lepszą cenę. Warto zapytać na QVStore

Jego oferta na Alegro jest najtańsza. Sam zawór nieco taniej z Niemiec ale koszt transportu i finalnie już lipa.
Co ciekawe na jego QVstore nie znalazłem ich wogole w ofercie, pewnie by trzeba do niego zadzwonić.

i nadal bez negatywnych skutków? ;) kusi mnie, żeby spróbować (ale trochę się boję;P)

Skąd mają być negatywne skutki? To poprawienie fabryki, zastąpienie plastiku metalem i polepszenie czasu reakcji

Amortyzatory
Powrót