infotainment update

Mam wszystkie zezwolenia, usunąłem i sparowałem ponownie - tak samo (wszystko działa, ale brak ulubionych i możliwości ich wgrywania itp). Po wejściu w zakładkę przywracania oprogramowania wyświetlone (ale nie podświetlone) są dwie możliwości: 1) przywróć poprzednią wersję oraz 2) przywróć wersję podstawową - oczywiście obie nieaktywne. Lol! Zastanawiam się, czy próbować instalować tę wersję MV002.010.041, skoro w razie problemów z nią przy próbie przywracania pojawi się identyczny brak możliwości.

Tak tylko zapytam, czy coś się zmieniło dla 1 generacji w kwestii pojawienia się opcji "ułatwonego wsiadania on/off" (czyli możliwości p$%#@#$go automatycznego odsuwania się fotela kierowcy)?

nawet jak masz najnowsze radio 2 gen w starszym aucie, zmienisz proxi, w menu Ci się pojawi ustawienie w menu to dotychczas to nie działało (radio nie zapamiętywało ustawienia) w takich autach. u mnie zadziałało ale ja miałem auto wyprodukowane na 3 dni przed wprowadzeniem tej funkcji na produkcji wiec pewnie byłem bardzo blisko (10.4.2018 a w prowadzili 13.4.2018, do tego poupdatowane potem mocno); co do starszych albo jest coś więcej do zmiany w proxi, albo firmwary/hardwary. ale jak pisałem kiedyś, coś wymyślę plug&play na to za jakiś czas (jak tylko zamknę 2 inne projekty).

Tak tylko zapytam, czy coś się zmieniło dla 1 generacji w kwestii pojawienia się opcji "ułatwonego wsiadania on/off" (czyli możliwości p$%#@#$go automatycznego odsuwania się fotela kierowcy)?

nic nie zmieniło się. opcja nie pojawia się. nawet aktywowania tego meniu przez proxi nie daje deaktywowacz fotel.

po czym po wgraniu nowszego firmwaru czy po zabawach w proxi? jeśli to drugie to proxi przeszło OK, bez timeoutu? który MES? który moduł w proxi pokazuje błąd? co w logach w katalogu MESa z tego proxi?

po czym po wgraniu nowszego firmwaru czy po zabawach w proxi? jeśli to drugie to proxi przeszło OK, bez timeoutu? który MES? który moduł w proxi pokazuje błąd? co w logach w katalogu MESa z tego proxi?
Po zabawach z odjezdzaniem fotela wg opisu z twojej strony. Proxi o ile pamiętam chyba przeszło, a może wywaliło się na niebieskim adapterze, nie pamietam. opcja w radio się pojawiła, ale jej zmiana nic nie powodowała. Dodatkowo mrugał licznik.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

OK, czyli nie w temacie updatu infotainmentu tak do końca. To jeszcze podpowiem że w katalogu MESa są logi z każdego połączenia - tam widać czy przeszło czy nie. Z resztą zdaża się (szczególnie często na tanich ELMach), że proxi trzeba robić parę razy bo zawsze coś się wywali i mruga. Inne bardziej dziwne przypadki też się zdażają - im więcej aut zrobię tym coraz mniejszą mam ochotę grzebać w czyiś autach bo potem ja się babram z bałaganem a klient czeka na auto, cena umówiona więc robię już za free overtime.

Byłem w czwartek w serwisie w BB i czekając na samochód bawiłem się tam infotainment jeepa compass z 18 roku. Bardzo intuicyjny, szybki i czytelny ekran. Później przeszedłem do salonu i wszedłem do nowej giuli i u niej ekran również czytelny ale łapał co najmniej mikroprzyciecia. Nie wiem o co chodzi z tym systemem, chyba szybciej chodził przed fl. W każdym razie infotainment jeepa moim zdaniem na duży plus, dziwne jest to że to ten sam koncern a takie różnice w obsłudze.

odbierając auto z ASO (2 przegląd) wszedłem na chwilę do salonu, poliftowa Veloce Ti, wsiadłem, włączyłem radio, parę ruchów palcem - przycinała jak tel za 600zł na nowym androidzie. nie zdążyłem się pobawić bo gość przyszedł z fakturą do zapłaty, a jak tylko wysiadłem z auta to gość z salonu (chyba mnie nie kojaży - jakiś nowy) od razu zamknął samochód kluczykiem (trochę niegrzecznie wyszło z jego strony - tak jakby mi powiedział jesteś intruzem - może wygląd mój - szopa na głowie (3mce od ostatniej wizytu u fryzjera) i trampki brudne od ganiania z synkiem po ogrodzie).

Hehe no on jest nowy i ma te auta pozamykane. Jeepy były normalnie otwarte. Pierwszy raz się spotkałem z tym że są pozamykane. To w ogóle nie zachęca do ogladania. Wcześniej jacyś bardziej kompetentni byli Ci ludzie tam.

Dziś wgraliśmy update 002-010-041 do modelu z 2016 roku z ekranem 6,5". Obraz z kamery większy i kolory w nawigacji według nas bardziej przyjazne.

tak, na pewno na 8.8 tak jest - widziałem fotki z forum Alfaowner - jest tak duży jak w nowszych wersjach firmwarów dla radia 2 generacji.
Czyli można w ciemno jechać zaktualizować najstarszy soft (Stelvio FE)?
Jeśli tak, szkoda, że nie informują o takiej możliwości, tym bardziej że ja tam w marcu byłem i cisza. Ja pierdolę, co za obsługa.

Jeśli tak, szkoda, że nie informują o takiej możliwości, tym bardziej że ja tam w marcu byłem i cisza. Ja pierdolę, co za obsługa.

To by bylo super! Moje Stelvio FE czeka na potwierdzenie....

to nie jest obowiązkowa aktualizacja i bez marudzenia z Twojej strony Ci tego nie wgrają za darmo raczej - to ich czas a FCA im nie odda za robotę. Musisz przyjechać do nich i im powiedzieć że masz problemy że Ci się restartuje radio i czasem z blutoothem a z forum wiesz że wyszła poprawka w marcu, wtedy będą mieli podstawę do zrobienia tego gwarancyjnie.
Z drugiej strony to Twój czas, chce Ci się. Weź ściągnij, pendrive sformatowany na NTFS pełnym formatem (nie liczę czasu zrobisz sobie w tle pracując na kompie) wgrasz sobie w 20 minut sam.

Czy po wgraniu nowego softu radia, mapy nawigacji są kasowane i trzeba je też od nowa wgrywać?

nie jeśli obecnie masz wersję jakąkolwiek zaczynającą się na MV002. Jeśli masz MV001 jeszcze to mapy i instrukcję trzeba wgrać co nie jest chyba też problemem bo wszystko jest udostępnione w wątku na alfaowner do którego linkowałem Wam jakieś 2 mce temu.

Epsonix, ja mam w 2017 Stelvio FE z dużym ekranem:
MV-002.009.061
TV-002.009.061

Aktualizowane we wrześniu 2019 na drugim przeglądzie.

Czy jest tu jaka mozliwosc udoskonalenia?

Dla potomnych - Update 002-010-041 dla wersji USA łyka bez problemu- większy szerokokątny obraz z kamerki oraz brak kłopotu z pobieraniem nazw z książki adresowej telefonu.
Dzieki [MENTION=20089]epsonix[/MENTION]

Epsonix, ja mam w 2017 Stelvio FE z dużym ekranem:
MV-002.009.061
TV-002.009.061

Aktualizowane we wrześniu 2019 na drugim przeglądzie.

Czy jest tu jaka mozliwosc udoskonalenia?
tak.

Amortyzatory
Powrót