infotainment update

• Autor wątku Autor wątku bob@
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
tak, pocieszające. co do listy poprawek, to weź pod uwagę że to zwyczajowo lista skompilowana (podobnie było jak patrzyliśmy na firmwary MV085 i MV090), zawiera również poprawki które wprowadzały poprzednie wersje, tu będą 061. .059 .055 i 053, 043 co najmniej o ile w ogóle i nie wcześniejsze które wychodziły (MV001.xxx.xxx).

Nie wiem czy zauważyliście:
• Numbers are larger on the touch screen when dialing.

w ePerze starym z 2017r też mi się kojarzy że były opcje wylistowane z touchscreen.

Pocieszające jest to, że taki update do 1 generacji w ogóle się pojawił, bo do tej pory oficjalne stanowisko było takie, że 002.009.055 to ostatnia wersja dla EU i nowszych już nie będzie. Jednak w Service Bulletin jest informacja, że ten update dotyczy tylko rynku North America i może nie być odpowiedni dla rynków Europe, choć podawane numery poprzednich wersji, na których można go instalować, zgadzają się z numerami w EU. Poniżej załączam listę problemów, przy których należy go instalować. Jest tam również sporo ulepszeń przy obsłudze nawigacji, ale czy to również rozwiązuje problem braku map do navi 6,5"?

In addition, the following improvements are included:
• **Stability improvements, to help prevent the radios from rebooting and freezing.
• Preset management improvements, for better usability.
• Additional phone compatibility improvements on phones not tested in the past.**
• Radio station preset bar updated to include seven presets and a shortcut to the rest of the presets.
• Radio menu updated to show frequency, station names, and favorite numbers.
• Remove kilohertz (KHz) and megahertz (MHz) and show frequency in figures.
• Show three alternative navigation routes, instead of just one.
• Reduce Point Of Interest (POI) categories and show address, phone number, and direction.
• Improve location input for navigation routing.
• The zoom feature on navigation map can be accessed without changing menus.
• When using navigation guidance, more details will be given on the next turn, exit number, street name, and complete address.
• Improved speech for navigation.
• Maps update.
• Update to BluetoothT device compatibility.
• On Menu, the 9Apps9 icon will be changed to “Car9 icon.
• Show phone info instead of phone repetition.
• Show navigation info instead of navigation repetition.
• Show audio info instead of audio repetition.
• Optional routes like GoogleT maps.
• When changing tracks, the album art does not change to match the current song/track.

Rozumiem ze to opis do softu tego najnowszego 002.010.041

Nie wiem czy zauważyliście:

w ePerze starym z 2017r też mi się kojarzy że były opcje wylistowane z touchscreen.
Dla mnie najbardziej tajemniczy jest ten punkt:
• Maps update.

- - - Updated - - -

Rozumiem ze to opis do softu tego najnowszego 002.010.041
Tak - to cytat z Service Bulletin do 002.010.041 - poniżej załączam plik w całości.

Załączniki

Ostatnia edycja:
• Maps update.
to ogólnie improvement wersji MV002.xxx.xxx - w wersjach MV001.xxx.xxx do 1 gen update map trzeba było robić w ASO nie z pendrive-a tylko wgrywali czymś innym (może witechem?). to tylko dowodzi że lista zawiera wszystkie poprawki wersji MV002.xxx.xxx, a ze względu na problemy które jeden z użytkowników raportował z najnowszą, byłbym ostrożny i został na MV002.009.055 które raczej u wszystkich działa dobrze.

Aktualizacja zainstalowana (MV 002.010.041). Obraz z kamery wydaje się większy, kolory w mapach minimalnie różnią się (więcej szarości) to tak na cito. Aktualizacja wgrała się bez jakichkolwiek problemów.

może na tej aktualizacji w końcu zacznie działać synchronizacja kontaktów z iOS.

Cześć, chcę zmienić język w mojej Giulii z USA na Polski i mam pytanie jak to zrobić? Wystarczy pobrać i zainstalować aktualizację? Moja aktualna wersja to MV-081.000.003
TV-081.000.004
90477098_200883537839757_3558311522050506752_n.jpg

Cześć, chcę zmienić język w mojej Giulii z USA na Polski i mam pytanie jak to zrobić? Wystarczy pobrać i zainstalować aktualizację? Moja aktualna wersja to MV-081.000.003
TV-081.000.004
Pokaż załącznik 267036

Aktualizacja nie zmienia języka, ani kraju, to musisz zrobić za pomocą MES, tylko pamiętaj o przerobieniu zamków bo po zmianie kraju przestaną się otwierać lewe przednie drzwi i klapka wlewu paliwa.

Aktualizacja zainstalowana (MV 002.010.041). Obraz z kamery wydaje się większy, kolory w mapach minimalnie różnią się (więcej szarości) to tak na cito. Aktualizacja wgrała się bez jakichkolwiek problemów.
tak, na pewno na 8.8 tak jest - widziałem fotki z forum Alfaowner - jest tak duży jak w nowszych wersjach firmwarów dla radia 2 generacji.

002.010,041 kolory nawigacji dla mnie przyjaźniejsze, bardziej stonowane.

Ja po wgraniu MV002.009.055 w ubiegłym roku nadal nie mogę zobaczyć ulubionych kontaktów z iPhone'a. Czy po wgraniu MV002.010.041 nie ma z tym problemu? Wg biuletynu wersja ma rozwiązać problem utraconych kontaktów, co mnie by interesowało. Czy zaznaczenie w biuletynie, że dotyczy on Ameryki Północnej, jest przeciwwskazaniem do zastosowania tej wersji w moim, europejskiego pochodzenia, aucie? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

1.na amerykę robią osobne builetyny, inny wygląd, osobna numeracja itp, to niczego nie dowodzi. pierwszy przypadek wgrania tego jaki znam był akurat w Irlandii przez ASO, wątpię żeby korzystali z builetynów z USA, chyba nawet nie mają do nich dostępu.
2.ulubione z tego co wiem tworzysz osobno, ręcznie, ja mam np 2 generacji radio i nigdy, na żadnym firmwarze nie kopiowały mi sie z telefonu (Android), ręcznie wybierasz z listy kontaktów. do tego chyba się kasują przy updatach firmwarów - przynajmniej mam takie wrażenie bo znikały, ale w ostatnim roku dwukronie updatowałem firmware (najpierw MV085 potem MV090) - na 100% nie powiem - na pewno na pierwszym radiu (MV059) znikały same conajmniej dwukrotnie, potem miałem nowe radio założone (różne inne problemy, głównie z AA i kamerą cofania), na nowym (ori był MV080) na pewno dodałem żonę i brata do ulubionych, ale potem jak chciałem skorzystać to nie było. to piszę o przypadku jak nie korzystam z AA (najczęściej korzystam i tam wybieram głosowo) tylko ze zwykłego sparowania z autem (nie pamiętam komęd głosowych dla nie AA, nie używałem, więc na szybko wolę wybrać z menu radia).

Ostatnia edycja:
Przed chwilą upewniłem się, że ręcznie nie da się wprowadzać ulubionych - w ogóle nie ma takiej zakładki ani przy wyświetlanym numerze z książki ani w menu. Nie jest podświetlona ikonka SMS, choć w menu jest włączone. Albo spróbuję najpierw przywrócić starą wersję, gdzie ulubione mogłem dodawać (wcześniej kolega epsonix wspominał, że nie wie, czy to przywracanie zadziałało już komuś) - albo wgram tę najnowszą. Chyba to pierwsze rozwiązanie, bo nie wiem, czy po wgraniu najnowszej wersji w razie problemu powrót nastąpi do tej poprzedzającej czyli MV002.009.055 czy do posiadanej pierwotnie jeszcze starszej. Ale dzięki za podpowiedź, że wgranie w europejskim aucie jest możliwe.

masz wszystkie zezwolenia przydzielone na profilu bt w telefonie? moze skasuj sparowanie z radia i tel i zrob na nowo? jakbys przywracal stary firmware daj znac czy dzialalo i jaki przywrocilo, ciekaw jestem, moze komus sie przyda

Amortyzatory
Powrót