• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[147] Bella Śląsk ( Cień )

Trochę szybkich fotek :) szkoda że z kompresji z RAW'u do JPG takie szumowisko wyszło

192.jpg

193.jpg

194.jpg

195.jpg

Ok, ponieważ mam sporo zapytań na pw i fejsie o chyba najbardziej rozpoznawalne światłowody led w moich modach postaram się opisać w tym poście jak to jest dokładnie ogarnięte i jak to wygląda po zmroku :)

Jeżeli chodzi o drzwi przednie:
Zasilanie jest pociągnięte z pilotów do sterowania szyb, od strony kierowcy za pomocą miernika szukamy 12V tak aby zasilanie pokazało się po przekręceniu zapłonu.
Dokładne piny podrzucę w temat jak będę mieć okazję coś tam grzebać ale dla chcącego nic trudnego, ja poświęciłem na to parę minut bez żadnych podpowiedzi bo sam sobie ten pomysł ubzdurałem :P

203.jpg

Drzwi pasażera przód: To samo, zasilanie podłączone pod sterowanie szyby.

204.jpg

205.jpg

Sytuacja komplikuje się przy podłączeniu światłowodów na drzwiach tylnych, ja mam 147 w wersji 5d więc chciałem mieć komplet :)
Po podłączeniu do sterowania szybami i chcący " podkraść " zasilanie 12v okazuje się że szyby zaczynają wariować, same się opuszczają itp, dzieje się tak ponieważ w zasilaniu tylnych pilotów idzie także sygnał z pilota głównego z drzwi kierowcy. W tej sytuacji i tak nie odpuściłem i powiedziałem sobie że tył i tak będzie w światłowodach... Zasilanie do tylnych skrzydeł drzwi przeciągałem przewodami od samej zapalniczki ( też ma zasilanie po przekręceniu zapłonu ) pod dywanikami, osłonami progów itp do drzwi przewody przeciągałem w tych tunelach gumowych gdzie przewody od sterowania szybami i przewody głośników.

206.jpg

Wskazówki żeby nie rozbierać boczków po 5x :
Przetwornice do światłowodów owinąłem w tzw watolinę bo przy niższych temperaturach specyficznie piszczą ;) uciszyłem je takim wygłuszeniem jak tylko się zorientowałem. Przetwornice są wielkości połowy pudełka od zapałek.
Kołnierz na którym osadzony jest światłowód i dzięki któremu można go fajnie wcisnąć w szczelinę warto punktowo podkleić taśmą dwustronną dzięki czemu sam światłowód nie będzie wypadać przy mocniejszym zamykaniu drzwi, pasażerowie są różni :/

To chyba tyle jeśli chodzi o światłowody :) efekt jest kapitalny, interesuje wszystkich tych co widzą je pierwszy raz w mojej 147 :) podczas jazdy nie rozpraszają, nie odbijają się w szybach itp, przyjemnie się zrobiło we wnętrzu od kiedy je mam :)

Ostatnia edycja:
To zapodam jeszcze takie z ostatniego włoskiego spotkania :)

94.jpg

95.jpg

Niestety trzeba już autko przygotować na zimę. Także czeka mnie dodatkowa konserwacja i zmiana kół, a szkoda bo na alu z zestawu zimowego będzie wyglądał jak kapeć ^^ za cholerę nie podoba mi się wzór tamtych felg :]

Zastanawiam się też powoli nad sprzedażą... I zmianą na coś większego, bardziej rodzinnego ale w tym momencie brak pomysłu no i też nie wiem ile mógłbym wołać za swój egzemplarz.

Ostatnia edycja:
Dziś w belli zabezpieczyłem skóry preparatem SAPHIR, już nie raz używałem tego preparatu i polecam Wam wszystkim :) zabrałem się za kierownice i fotele.
Wnętrze zyskało przyjemną czerń i zapach :)

Nie umiem natomiast zabrać się za zmianę kół na zimki ^^ a na poniedziałek zapowiadają już śnieżynki.
Wymieniłem już gumy wycieraczek przód i tył na nowe bo będą teraz w częstszym użytku.

Czyściłeś fotele przed zabezpieczeniem? Masz fotki?

Jak tam dzieje się coś.
Sporo smaczków masz ;)
Kiedyś miałem kierownice drewno w Rover 45 tamta była super taka malutka ;)
Żarówki LED w drogowych i mijania kuszą lecz kwestia homologacji.
Ciekawe jak sprawa w 147 po FL jak bym dał tylko na drogowe ,obok mam zwykle H7 mijania i nie nagrzeją one tych LED w jednym kloszu ?
Nie oddzielone są jak u was bo jest oddzielnie przed FL
Złącze USB zamiast zapalniczki ma 2.1 A więc nie jest szybkie tylko ma większy amperarz .
Ja używam 2usb stale tel + kamera + 1usb gdy pasażer potrzebuje.
+ Stale 2 złącza zapalniczki standard cb-radio i GPS lubię śmigać na AutoMapa
Quick charge podnosi napięcie wtedy jest szybkie .z ładnie wygląda myślałem kiedyś nad nim do motocykla ;)
Szacun , że sporo tematu ogarniasz samemu :)
49.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Widziałem że była na sprzedaż i się nawet zastanawiałem dlaczego tak tanio wystawiłeś. Co następne?

Długo nie pojezdziles...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Długo nie pojezdziles...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Taka kolej rzeczy, nauczyłem się już nie trzymać samochodu dłużej jak 3 lata. Mam chęć zmiany na większe bardziej rodzinne, póki co śmigam moim drugim autkiem a międzyczasie rozglądam się za czymś ciekawym :)

Wysłane z mojego G3212 przy użyciu Tapatalka

Widziałem że była na sprzedaż i się nawet zastanawiałem dlaczego tak tanio wystawiłeś. Co następne?
Czy ja wiem czy mało, polifty niekiedy latają w podobnych cenach choć na plus w moim przypadku było wyposażenie i ilość rzeczy która została zrobiona.

Wysłane z mojego G3212 przy użyciu Tapatalka

Szukałem długo godnego następcy wśród AR, uparłem się na 159 ale te które oglądałem ładne były tylko na fotografiach...

Postanowiłem że zaryzykuję i póki co pobawię się czymś innym więc następcą mojej 147 został francuz...
Mianowicie Peugeot 407 sw 1.6 hdi z 2006r.
Sam jestem ciekaw co to będzie :D

Mam nadzieję że do AR jeszcze wrócę ale to już bardziej bym celował w nowsze modele :)
z Włoską motoryzacją się jednak do końca nie rozstałem bo moim drugim autkiem jest niepozorne Seicento z silnikiem Sportinga 1.1 :D

ef5f74ac950fc.jpg

Mialem przez chwile tego krola lwa... Ehh dobrze, ze to przeszlosc [emoji14]

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót