[Stelvio] Stelvio Quadrifoglio.

Kap

Nowy
Auto
Stelvio Q + Fiesta ST
Witam jeszcze raz,

Nie wyszukalem na forum zadnego oddzielnego watku tylko o modelu QUADRIFOGLIO a taki mnie interesuje.

Czas na zamiany i jako jedna z opcji na kolejne auto to Stelvio QUADRIFOGLIO....

Prosba o opinie wlascicieli, uzytkownikow, mechanikow odnosnie eksploatacji, awaryjnosci i serwisu silnika V6 -2.9l - 510KM

Testy, recenzje prasowe, artykuly mam juz za soba .... wiec prosze o praktyczne wlasne doswiadzczenia itp...

Z gory dziekuje, moze bedzie to moje pierwsze AR.

Ostatnia edycja:
Zanim jakiś bardziej purystyczny kolega zwróci Ci w niewybredny sposób uwagę, że nie ma Stelvio QV jedynie Q, może zmień w porę nazwę tematu ;)

OK niech bedzie pelna nazwa - QUADRIFOGLIO

Już zmieniłem...:)

Wracając do tematu, ja niestety nie mam tej wersji, ale jest kilku kolegów na forum, którzy posiadają w autach ten silnik:
koledzy [MENTION=80009]Kolpak[/MENTION] [MENTION=6482]krawat[/MENTION]
jeszcze na bank kilku, ale tych tak kojarzę, mam nadzieję, że koledzy się nie obrażą

Nieobrażony kolega z tej strony ;)
Ja jeżdżę od marca GQ - ogólnie polecam, a jak masz konkret pytania, to pytaj :)

Tez pisałem QV i nikt mnie nie zj... tzn nie zwrócił uwagi ;) jeżdżę Q od 2.5 miesiąca + od czasu do czasu cywilna wersja żony tj z 280KM. O mechanice nie mam pojęcia, ale jak będę mógł to z chęcią odpowiem/pomogę.

Macie Q od niedawna ale pewnie przeglądliście jakies fora, moje pytanie do Was jaką opinie ma ten silnik, czy uchodzi za udaną kontrukcję ? ja się nie natknąłem na jkies skrajnie negatywne opinie oczywiście poza pojedynczymi egzemlarzami, głównie z poczatku produkcji ? Ja sie tez zastanawiam chociaż bardziej podoboba mi się zdecydowanie Gulia to ze względu że ma to być mój głowny samochód to AWD oraz większy bagażnik by się przydały ..tak czy inaczej silnik ten sam wiec może coś podpowiecie...

Jeśli się wahasz to bierz Giulie, moja Giulia Veloce jeździ znacznie lepiej od Stelvio Q pomimo mniejszej mocy.

To skrócona wersja silnika Ferrari v8. Silnik wielokrotnie nagradzany i jakiś słabych opinii nie czytałem. Jak będzie z trwaloscia nie mam pojęcia i generalnie nie myśle o tym. Mam Q w wynajmie na 2 lata. Radość z jazdy ogromna, przez 2.5 mies przejechałem 6,5 tys km, głównie dla samej przyjemności z jazdy :)

Ostatnia edycja:
Jeśli się wahasz to bierz Giulie, moja Giulia Veloce jeździ znacznie lepiej od Stelvio Q pomimo mniejszej mocy.

co chcesz przez to powiedzieć, rozumiem że lepiej się prowadzi ze względu an środek ciężkości niżej i pewnie niższą mase oraz mniejsza podatność na wiatry boczne ? ale 510 km vs 280 no i zawieszenie, hamulec też inne to chyba lekko przsadziłeś z tym lepiej .. przynajmniej w teorii bo ja nie jeździłem ani tym ani tym.

- - - Updated - - -

To skrócona wersja silnika Ferrari v8. Silnik wielokrotnie nagradzany i jakiś słabych opinii nie czytałem. Jak będzie z trwaloscia nie mam pojęcia i generalnie nie myśle o tym. Mam Q w wynajmie na 2 lata. Radość z jazdy ogromna, przez 2.5 mies przejechałem 6,5 tys km, głównie dla samej przyjemności z jazdy :)

no taki wynajem jest pewną opcją, muszę się wgryźć w temat

TO TYLKO twoja jeździ lepiej wiec kolega kupi inną i będzie gorzej jeździć.

Jeździłeś Giulią Veloce i Stelvio jakimkolwiek?

Blady1:
Tak, lepiej się prowadzi właśnie z tych powodów, różnica jest naprawdę spora na korzyść Giulii. Stelvio, którym jeździłem miało również usztywnione zawieszenie, a mimo wszystko bardziej "pływało" na zakrętach niż Giulia. Hamulce owszem lepsze, ale masa większa, więc dużej różnicy to nie robi. Moc oczywiście przemawia za Stelvio Q, ale ja piszę o jeździe i prowadzeniu samochodu na zakrętach, a nie po prostej. Zresztą moc jest w tym porównaniu bez znaczenia, bo ja nie proponuję Giulii Veloce zamiast Stelvio Q, tylko Giulie Q.

EDIT:
Na pewno Stelvio wygrywa codzienną praktycznością, większym bagażnikiem itp., ale niestety czuć, że jest to SUV (chociaż mniej niż u konkurencji).

Ostatnia edycja:
Może zaczną koledzy sensownie dyskutować, czy tylko zaczepki w modzie na forum?

To co mnie jedynie wkurza w codziennej jeździe, to hamulce (bez ceramiki)... Zrobiłem prawie 10 tys. i nadal nie umiem płynnie hamować mimo, że obchodzę się jak z jajkiem.
I szczerze, to wydaje mi się, że w tym aucie nie ma możliwości się "ich nauczyć". Nigdy wcześniej w żadnym aucie tak nie miałem...5 hamowań i temat opanowany.

W Stelvio Q nie miałem takiego wrażenia, hamulce też zwykłe, porównywałeś z inną Giulią Q?

Najbardziej interesuje mnie zywotnosc i eksploatacja silnika+ osprzet, czy nie wychodza jakies problemy konstrukcyjne i czy ASO Alfy ogrania temet.
Hamulce ceramiczne mnie nie interesuja bo ma byc do codziennej jazdy, za to zawieszenie - Active..
Jakie sa opony run-flat czy zwykle...

Mam przykre doswiadczenia z silnikiem w bmw 4.4l N63 V8 i chcialbym tego uniknac w kolejnym aucie.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chodzi o kwestie serwisu, nie jestem pewien, w razie czego koledzy poprawią, ale wydaje mi się że nie wszystkie serwisy Alfy mogą pełnoprawnie naprawiać Q

Amortyzatory
Powrót