• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulia] Giulia- felgi, opony

do tego dochodzi bardziej sportowe ustawienie zawieszenia, nizszy profil opony, a efekt piteguje sie prz6 nizszych temperaturach gdy guma opony twardnieje. normalka w giulii i nie tylko -na forach bmw czy audi takie same pytania.
w 159 tez sie to dzialo jak mialem letnie opony a temperatury spadly do ok 0st C. w giulietcie przy pelnym skrecie tez sie to dzieje (225/40r18)

Cześć,
mam do Was takie pytanie. Zamówiłem auto na turbinach z myślą o zostawianiu ich jako drugi komplet na zimę, a na lato kupienia "koniczynek". Miałem na oku jeden komplet na alledrogo, niestety ktoś mnie ubiegł. Sprzedawca powiedział, że jedzie w przyszłym tyg do Włoch po nowe koła i zadzwoni jak będzie na miejscu. Dostałem telefon, że mają nówki ściągnięte z Veloce na salonie. Zamówiłem je od razu. Koła przyszły, są faktycznie nowe, ale wszystkie 4 są 19"x9 z oponami 255/35. Czy takie coś przejdzie w w aucie czy muszę je wymieniać?

Czytałem o Q z 255/30 ale na 8,5” z przodu. Sprzedano Ci 4 szt tył od veloce...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Jak będziesz miał 2x8” i 2x9”, to będzie po fabrycznemu.
Tyle czasu próbowałem pomienić dwie 8” na 9” aż w końcu dokupiłem 2 10”...
294.jpg

To juz wiem :( Pytanie czy tak można jeździć czy mam je wymienić przynajmniej te 2.
reklamuj u goscia niech ci wymieni 2szt na 8" z oponami 225. 255 z przodu masakra, w quadrifoglio jest 245 nominalnie

Jak będziesz miał 2x8” i 2x9”, to będzie po fabrycznemu.
Tyle czasu próbowałem pomienić dwie 8” na 9” aż w końcu dokupiłem 2 10”...
294.jpg

A masz jeszcze stare felgi?

- - - Updated - - -

reklamuj u goscia niech ci wymieni 2szt na 8" z oponami 225. 255 z przodu masakra, w quadrifoglio jest 245 nominalnie

A w napędzie na 4 koła nie powinny być wszystkie koła takie same?

Średnice kół muszą być takie same. Fabryczny setup dla veloce na 19” wygląda tak: 4x 8j i 4x 225/40 19 lub 2x 8j i 2x 9j; 2x 225/40 19 i 2x 255/35 19.
Felgi mam, ale zostawiam je do zimówek. Po ptakach już bo zimówki kupiłem 4 szt. w jednakowym rozmiarze.

A w napędzie na 4 koła nie powinny być wszystkie koła takie same?
Mogą ale nie muszą, tył w 4x4 też lepiej zbiera niż przód. Być może, przy szerszym tyle auto nabierze jeszcze więcej tylnej charakterystyki, bo będzie dłużej trzymać.

Chciałbym dokupić tylko tylnie opony, z przodu mam standard rf czyli bridgestone 225/40/19, myślicie ze na tył na felgi 8j mogę wrzucić 245/40/19 rf ale z innym bieżnikiem? Jeśli nie to zmienię 4 opony. Dlaczego kupujecie na tył inny profil opony, tzn 35 a nie 40? Nie robi to za dużej różnicy dla napędu? Myślę tez czy nie wyrzucić tych rf, są faktycznie twarde. Na zakrętach i w trasie super ale dziury w mieście i boczne drogi masakra. Wtedy myslalem na przód dać 235/40/19 a na tył 245/40/19. Czy to dobra konfiguracja?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Chciałbym dokupić tylko tylnie opony, z przodu mam standard rf czyli bridgestone 225/40/19, myślicie ze na tył na felgi 8j mogę wrzucić 245/40/19 rf ale z innym bieżnikiem? Jeśli nie to zmienię 4 opony. Dlaczego kupujecie na tył inny profil opony, tzn 35 a nie 40? Nie robi to za dużej różnicy dla napędu? Myślę tez czy nie wyrzucić tych rf, są faktycznie twarde. Na zakrętach i w trasie super ale dziury w mieście i boczne drogi masakra. Wtedy myslalem na przód dać 235/40/19 a na tył 245/40/19. Czy to dobra konfiguracja?

A nie chcesz się zamienić za moje 9"?

Wtedy myslalem na przód dać 235/40/19 a na tył 245/40/19. Czy to dobra konfiguracja?
Wszystko na 8 calach?
Wg mnie, lepiej tył będzie wyglądał na 9, bardziej rasowo, poszerzy ci jeszcze wizualnie.
Bo 245 na 8 to taka sztuka dla sztuki (szersza opona, która będzie "zawężana" przez felgę), ja w drugim aucie na 8 calach mam założone nawet 225 i jest ok.
Już pominę fakt, że 245/40/19 to prawie +3% więcej obwodu, bo z tym to da się jeszcze jakoś żyć.

Wszystko na 8 calach?
Wg mnie, lepiej tył będzie wyglądał na 9, bardziej rasowo, poszerzy ci jeszcze wizualnie.
Bo 245 na 8 to taka sztuka dla sztuki (szersza opona, która będzie "zawężana" przez felgę), ja w drugim aucie na 8 calach mam założone nawet 225 i jest ok.
Już pominę fakt, że 245/40/19 to prawie +3% więcej obwodu, bo z tym to da się jeszcze jakoś żyć.

Inny obwód? Przy tym samym profilu i średnicy?

Profil to jest procent z szerokości. Czyli 40 z 225 nie jest równa 40 z 255. Będzie około 80 mm wyższa.

Profil to jest procent z szerokości. Czyli 40 z 225 nie jest równa 40 z 255. Będzie około 80 mm wyższa.

A mnie wychodzi, że 40% z 255 to 102, natomiast z 225 to 90. Czyli różnica w profilu to 12 mm czyli 24 na całej średnicy. Poprawcie mnie jeżeli źle liczę.

Amortyzatory
Powrót