• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] TPMS problem po zmianie kół

Ustalili tyle ze jeden z czterech nadajników jest akceptowany przez centralkę. Trochę dziwne bo system działa jeden do dwóch dni. Po tym czasie informuje o awarii centralki. W Sobotę montowałem do giuli klienta zamienniki Cube jako klon oryginalnego i wszystko działa poprawnie.

Czyli klonowanie ID poszczególnych czujników z koł, na których auto przyjechało z fabryki zdaje egzamin?

Dzisiaj odbieram auto i sam się zajmę kołami, dam znać jak to wygląda w moim przypadku.

Sprawa wygląda następująco. Serwis twierdzi ze centralka nie akceptuje trzech czujników, podłączyłem własny sprzęt, oczywiście centrala widzi wszystkie czujniki i odbiera poprawne wartości.

Błąd jaki odczytałem to komunikacja CAN, błąd odbioru sygnału, Centralka ESP - błąd komunikacji CAN. Moduł ABS - problem z komunikacją CAN. Generalnie wszytko kręci się wokół modułu ABS.
dla św. spokoju zamienię czujniki z fabrycznych kół. Być może nadajniki w kołach wprowadzają jakieś zakłócenia.

Z ciekawości - centralka widzi wszystkie czujniki w pozycji "nieruchome koła", a sprawdzałeś w czasie jazdy czy także widzi wszystkie czujniki. Znam taki przypadek, ponowny montaż czujników pomógł choć wizualnie zmian nie było.

Ostatnia edycja:
Problem rozwiązany. Wziąłem pod lube czujniki które sprawiały problem ( oryginalne z Giuli 2016) Jeden z czujników pokazywał temperaturę o 10 stopni wyższą od pozostałych np 7,7,7,17.
Zamontowałem zamiennik Cub z klonem numeru i wszystko działa.

Problem rozwiązany. Wziąłem pod lube czujniki które sprawiały problem ( oryginalne z Giuli 2016) Jeden z czujników pokazywał temperaturę o 10 stopni wyższą od pozostałych np 7,7,7,17.

U mnie problem ciągle nie rozwiązany - czy wspomaniane parametry (błąd komunikacji oraz nieprawidłową temp.) można odczytać Multiecuscan'em? Czy coś innego jest wymagane?
Ewentualnie - czy miałbyś kilka minut w tym tyg. na diagnozę?

Czy dobrze rozumiem, że ADF nie potrafił rozwiązać problemu? ;)

Czy dobrze rozumiem, że ADF nie potrafił rozwiązać problemu? ;)

Powiedzieli ze jeden z czujników jest podejrzany, zaproponowali bym przywiózł oryginalne koła. Z uwagi ze zimówki i czujniki to osobny zakup i nie podlega gwarancji stwierdziłem ze sam uporam się z problemem.

U mnie problem ciągle nie rozwiązany - czy wspomaniane parametry (błąd komunikacji oraz nieprawidłową temp.) można odczytać Multiecuscan'em? Czy coś innego jest wymagane?
Ewentualnie - czy miałbyś kilka minut w tym tyg. na diagnozę?

Jeżeli muliscan obsługuje centralkę tpms to skasuj błąd ( jaki błąd?) i sprawdz jakie parametry widzi.
Możesz przyjechać ale dopiero po 4 styczni 2018 tak na szybko w tygodniu mogę odczytać parametry czujników i porównamy z tym co masz w muliscanie.

Ostatnia edycja:
Jeżeli muliscan obsługuje centralkę tpms to skasuj błąd ( jaki błąd?) i sprawdz jakie parametry widzi.
Możesz przyjechać ale dopiero po 4 styczni 2018 tak na szybko w tygodniu mogę odczytać parametry czujników i porównamy z tym co masz w muliscanie.

Dzięki. W święta będę miał dostęp do interfejsu - zobaczę co można wyczytać. Jeśli nic nie znajdę to z chęcią wpadnę w styczniu na konsultacje. Czy dobrze widzę na zdjęciach (stary stadion w tle): gdzieś na Oporowie ?

Tak dla potomnych. Czujniki TPMS firmy Cub aktywuję się nadając numer czujnika oryginalnego koła (czujnika)

Tak dla potomnych. Czujniki TPMS firmy Cub aktywuję się nadając numer czujnika oryginalnego koła (czujnika)

Czy dobrze rozumiem, że:
- przy drugim komplecie kół czujnikom zamiennym należy nadać numer zczytany z czujników oryginalnych
- nie jest wtedy potrzebna żadna ingerencja w aucie tzn samochód nadal widzi czujniki jak te oryginalne

?

Wczoraj po odpaleniu auta, wyświetliło mi komunikat o zbyt niskim ciś. pow. w tylnym prawym kole w/g komp.1,8 bar, pozostałe koła- 2,4 bar. Faktycznie w kole było 2.1 bar. Dopompowałem koło do ciś. do 2,4, przejechałem z 30km i komunikat dalej świeci tyle, że zamiast pokazywać ciś. 2,4 jak jest fakt. pokazuje 2,1 bar. Czy te czujniki jakoś się resetuje, bo w instr. tego nie znalazłem.

Według mnie się nie resetuje tak mi się wydaje jak się mylę niech mnie ktoś w razie czego poprawi. Moim zdaniem powinieneś sprawdzić jakie jest rzeczywiście ciśnienie, jak pompowaleś do 2,4 a jest 2,1 może masz gdzieś gwóźdź w oponie. Ja tak miałem komunikat, dopompowalem to sam zgasł, ale system dobrze zadziałał bo okazało się że był właśnie w kole gwóźdź.

2,4 jest w tym kole faktycznie po dopompowaniu ( mam sprawdzony, dobry ciśnieniomierz) 2,1 pokazuje na wyświetlaczu. Jak skasować komunikat o niskim cisnieniu?. Spróbuję napompować 2,6 - 2,7 może go oszukam i pózniej upuszczę na 2,4.

mam sprawdzony, dobry ciśnieniomierz

Możesz mieć ale ten w systemie Alfy nie jest chyba zbyt dokładny. W serwisie mamy też kilka certyfikowanych, wszystkie pokazują jednakowo, a jak wg nich sprawdzę Alfę to system pokazuje mi za dużo.

U mnie po zmianie felg i przełożeniu czujników w kołach mam odpowiednio 2.2 przód 2.4 tył , a czujniki upierają się na 2.5/2.6. Myślałem, że się to ustabilizuje, no ale już zrobionych z 200km i nic

Amortyzatory
Powrót