• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Sprawdziłem ponownie układ i na filtrze osadza się jakiś brud, po przeczyszczeniu i zalaniu nowego oleju przez kila dni jest dobrze. Czym się różni zbiorniczek przed zmianowy od po zmianowego ? Czy można usunąć ten filtr ?
Każdy układ hydrauliczny generuje pewne zanieczyszczenia, które przyspieszają zużycie elementów, a nawet mogą je bezpośrednio uszkodzić. Po to stosuje się filtry, żeby te zanieczyszczenia wyłapywać. Filtr na ssaniu i tak jest mocno zgrubny, więc wyłapuje tylko największe cząstki. Skoro po wymianie płynu nadal co kilka dni zbierają się zanieczyszczenia, to znaczy, że układ trzeba porządnie przepłukać.
Co do zmian, to zależy jaki masz silnik, bo występowały co najmniej 2 typ zbiorniczków.
Jeśli 2,4, to z zewnątrz nie zauważysz różnicy. Na górze zbiorniczka w kółku ze strzałką masz wybity tydzień i rok produkcji. Jeśli nie jest starszy niż 2008, to znaczy, że masz po zmianach.

Ostatnia edycja:
Nie jestem pewny, ale ktoś chyba pisał, że w pozmianowych zbiorniczkach filtra nie ma. Albo jest w innym miejscu, w którym go nie widać.

Teoria ze zbiorniczkiem potwierdzona. W mojej 159 nastała cisza, koszt zbiorniczka w ASO 140zł

W moim przypadku okazało się, że mam wyciek z maglownicy, na początku był mały, niezauważalny, a teraz w 2dni ubyło 200ml. W 2.4 JTDM Filtr jest na dole i jest widoczny po opróżnieniu oleju ze zbiorniczka.

Witam . Dopadł mnie problem "buczącej" pompy wspomagania....
Cała operację wymiany płynu i zbiorniczka zostawiam w rękach mojego mechanika.
Moje pytanko do was to jaki płyn do wspomagania ?
Z tego co czytam to różne są opinie przeważające na czerwony a mój mechanik uparł się na tutelę zieloną.
Nie znam się bardzo na mechanice... Pomożecie ? :)

Jak miałeś zielony wlej zielony jak czerwony to czerwony. Większość osób tak robi.

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

witam, ja z tego co studiowałem posty o płynie do AR159 w tym temacie i innych to wybrałem oryginał czyli tutelę czerwoną albo zieloną (zalezy jaką masz, chyba że robisz pełną wymianę z płukaniem), ludzie pisali że ten układ wspomagania wrażliwy jest na zmianę płynu na inny, choć zdarzały się wpisy też że ktoś zalał innym i uważa że jest lepiej niż oryginalna tutela. Ja jednak nie chciałem ryzykować i w moim odczuciu jest jak najbardziej ok z oryginalną tutelą czerwoną.

Panowie nie straszcie bo jutro odbieram samochód od mechanika i mam zalana zielona tutelę :/
Jakie mogą konsekwencje ?

Zielona jest rzadsza więc jeśli układ był zalany czerwona to możliwa szansa rozszczelnienia większa ale wcale nie powiedziane że na pewno. Ja regenerowalem maglownice 2 lata temu i zalałem czerwonym płynem bo taki też miałem wcześniej i taki też zalecono. Nie musi być tutella tylko o specyfikacji podanej w instrukcji bodajże minimum dexron III, dobrze już nie pamiętam. Jak dotąd wszystko w porzadku.

Samochód odebrałem w czwartek i na szczęście wymiana zbiorniczka plus płyn na zielony pomogło :) uff :)
Wydaje mi się że kierownica chodzi znacznie lżej tylko marti mnie to "rozszczelnienie" na co zwracać uwagę żeby temu zapobiec?
Tylko kontrolą stanu płynu?

Zalanie zielonym płynem było także rozwiązaniem serwisowym na dziwne dźwięki więc pozostaje kontrola plynu w zbiorniczku aby w porę ewentualnie zapobiec zatarcia pompy lub magla.

Amortyzatory
Powrót