• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Wspomaganie - wielki problem !!!

Słuchajcie jest tu 158 stron tematu i ciężko znaleźć konkretną odpowiedź wśród czeluści informacji ale : od jakiegoś czasu , raz na jakis czas dochodzą mnie raz bardzo głośne raz ciche dźwięki dochodzące ze wspomagania. Nasilają się przy kręceniu kierownicą i wraz ze wzrostem obrotów silnika po czym przy jeszcze wyższych ucichają. Raz jest parę dni ok i nic nie słychać. Czasem zdarza się że wystarczy auto zgasić i ponownie odpalić i też cisza przez całą trase. Wspomaganie nie zależnie czy buczy czy nie, chodzi jednakowo gładko. Płyn się pieni, jest go mniej więcej w granicach minimum. Brak jakichkolwiek wycieków. Moj zbiorniczek różni się od tego z jtdm który miałem ( i wymieniałem ) wczesniej. Płyn zielony, trochę mętny. Auto 159 TBI1f892b5742dcbefba1d88fad7588.jpg

Skoro płyn się pieni to masz nieszczelność na ssaniu. Nie musi to być duża nieszczelność, która będzie powodować wyciek. Pompa ma bardzo dużą siłę ssania.
Obejrzyj maglownicę oraz przewód od zbiorniczka do pompy (na zdjęciu to ten dolny króciec po prawej stronie, z kapslem). U mnie ten przewód był sparciały od dołu, nie było wycieku, a mimo to pompa zasysała do układu powietrze. Na początku słyszałem jedynie głośniejszą pracę pompy i płyn się pienił, później było już znacznie gorzej, bo momenty były, że wspomaganie znikało :)

uuułaa , będę doglądał , dzięki.

Witam.
Mam konkretne pytanie do alfaholików z zachodniopomorskiego: gdzie w Goleniowie/Nowogardzie/Szczecinie załatwić kompleksowo sprawę wspomagania, tj. stuka mi maglownica z lewej strony i samo wspomaganie też nie chodzi tak jak powinno - jak na mój gust zbyt ciężko no i wyje momentami, więc pewnie pompa. Kto (jaka firma) jest w stanie kompleksowo i rzetelnie zdiagnozować, zregenerować i wymienić co trzeba tak żeby było tip-top :confused:

Ostatnia edycja:
Witam.

Dopadł mnie dzisiaj problem ze wspomaganiem. Objawy typowe dla zbiorniczka płynu, tj. spieniony płyn, który wypływa spod korka i buczenie przy kręceniu kierownicą. Auto już u mechanika i on też potwierdził, że prawdopodobnie to będzie zbiorniczek. Jest kilka okazów na allegro i teraz moje pytanie: który będzie OK? Czy z 2.4 będzie pasował do 1.9? Kształtem nieco się różni od tego mojego.

Wrzucam kilka linków. Prosiłbym o pomoc, który ewentualnie będzie dobry do 1.9.
1) http://allegro.pl/zbiorniczek-plynu-wspomagania-alfa-romeo-159-brera-i5991088149.html
2) http://allegro.pl/alfa-romeo-159-brera-jts-zbiorniczek-wspomagania-i5100470784.html
3) http://allegro.pl/zbiorniczek-wspomagania-alfa-romeo-159-brera-1-9oe-i6616232520.html
4) http://allegro.pl/zbiorniczek-plynu-wspomagania-alfa-romeo-159-i6542962802.html

Jedna sztuka jest opisana, że do JTS, ale dzwoniłem do gościa i powiedział, że to to samo.
Będę wdzięczny za odpowiedź i pomoc :)

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Do 2.4, TBi oraz JTS-ów zbiorniczek jest inny. Jeśli uchwyty montażowe są identyczne (a tego Ci nie potwierdzę), to i tak będzie pasował.

Jesteś pewien że masz przedzmianowy zbiorniczek? Tylko wtedy masz uzasadniony powód jego wymiany. Napisz do [MENTION=26927]Gepard[/MENTION], na pewno dopasuje Ci właściwy zbiorniczek.
Natomiast swój zbiorniczek, nawet jeśli przedzmianowy, możesz po prostu naprawić - jedyny powód usterki to sitko, które wypadło i blokuje przepływ płynu. Wystarczy je wyciągnąć i zamontować na miejscu.

Dzięki za odp. Szczerze, to nie wiem czy mam przedzmianowy. Z wyglądu mam dokłądnie taki sam jak w 4 linku. Napisałem do Geparda, zobaczymy co odpisze :) Dzięki.

U mnie w aucie występuje te jakby gumowanie i lekkie wibracje czuć na kierownicy przy delikatnym kreceniu. Dźwięk chyba też występuje takie tryyt tryyt słychać to delikatnie i jest powiązane powiązane z odczuciami na kierownicy. To zdjęcie mojego zbiorniczka. Czy jest on pozmianiowy z poprawionym sitkiem? 20161121_202536.jpg

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Tak, jest pozmianowy. Możesz go zdemontować i sprawdzić, czy sitko nie wypadło. Przy okazji wymienić płyn. Sprawdź wcześniej czy nie cieknie z okolic maglownicy.

Dzieki za szybka odpowiedź:-) Na dniach wezmę się za robotę.
Ps.
Jedna jeszcze sprawa. Zbiorniczek w okolicy korka był zabrudzony, tłustym syfem. Kilka dni temu wytarlem i obserwuję. Czy to znaczy, ze plyn się piętrzy/pieni/wzrasta ciśnienie ?

Ostatnia edycja:
To znaczy że jakaś ilość płynu wydostała się przez odpowietrznik w korku. Niekoniecznie dlatego, że się spienił, może po prostu być go trochę za dużo. U mnie wspomaganie działa tip top a też zbiorniczek mam tłusty.

Okrecilem korek zbiorniczka i wykonywanem ruchy do końca lewo i w prawo. Przy końcu słuchać dziwny dźwięk. Nie za mocny. Przy ponownym dobiciu kierownicą w ta sama stronę robi się glosniejszy. Krecilem parę razy, na koniec zabiegu zauwazylem male pecherzyki powietrza w zbiorniku. Co jest nie tak ?

Ten dźwięk przy końcu to pewnie zawór, gdyby go nie było rozerwało by układ przy koncowym kręceniu kierownicą, jeśli masz małe bombelki to nic nadzwyczajnego najwarzniejsze że nie wybija jak fontanna

Tak trochę piszczy trochę skrzeczy sam nie wiem jak to nazwać. Podczas kręcenia kiera lekko buczy a na kierownicy czuć lekkie drgawki. Sprawa do naprawy czy nie ? Mam porównanie z takim samym autem dokładnie i tam jest wszystko cicho i gładko.

Może masz brudne sitko w zbiorniczku. Pompa ma wtedy trudności, żeby zassać olej, tworzy się podciśnienie, a co za tym idzie kawitacja.
Może tak się dziać też wtedy, gdy masz nieszczelność w wężu ssącym do pompy, wtedy prawdopodobnie ubywałoby Ci też płynu.
Wyciągnij strzykawką olej ze zbiorniczka, wyciągnij do góry sitko i je przeczyść. Spróbuj też wyciągnąć wszystkie brudy ze zbiorniczka. Po zabiegu daj znać, czy się poprawiło. :)

Kwestia dziwnego uczucia na kierownicy, tzw. gumowanie to najczęściej objaw zużytej maglownicy.

Jeśli chodzi o uczucie gumowania to jest taki opór ? Jak to mam rozumieć. Bo u mnie po prostu proces wspomagania nie idzie super gładko, czuć wibracje. Ale po za tym kierownicą kręci się lekko, w każdym położeniu z takim samym oporem. Czy to wyciągnięcia sitka potrzebuje wyjmować zbiornik ?

Nie trzeba wyjmować zbiorniczka. Jak wyciągniesz olej, to zobaczysz jak jest zamontowane. Wystarczy go wyciągnąć do góry. Montaż równe łatwy.

No właśnie chodzi o wibracje przy kręceniu kierownicą. U mnie maglownica dawała takie objawy po czym nagle puściła soki. Powierzchnie chromowane były strasznie skorodowane, ale chyba da się to zregenerować bo sprzedałem ją firmie, która zajmuje się maglownicami.

Maglownicę po regeneracji kupiłem za 300zł od poprzedniego właściciela, bo zalegała mu w garażu. Normalnie kosztuje w okolicach 450-550zł. Oczywiście mowa o regenerowanej, nie nowej.

Amortyzatory
Powrót