Gorące info tuż po jeździe próbnej
1. Auto: jechałem Giulią 2.2 180KM MT6 nieźle wyposażoną, tzn. pakiet Sport (chyba ten większy), pakiet Komfort, pakiet Wygoda (Convenience), pakiet Asystent Kierowcy tzn.: amelinium na desce, boczkach, tunelu środkowym i pedałach, klima 2,5 strefy (nadmuch na tył bez regulacji), duża navi (8"), duży wyśw. w zegarach (7"), dodatkowe złącza USB/audio, kamera cofania, składane lusterka, lusterko ze światełkiem u kierowcy, siedzenia "skóra" + tkanina, podświetlane klamki. Bez aktywnego zawieszenia Jechałem białą, zdecydowanie lepiej wygląda niż czarna, ale nadal trochę "nijako" - niczym się nie wyróżnia na drodze szczerze mówiąc.
2. Prowadzenie, silnik: auto sztywne, zwarte, a przy tym jazda komfortowa - zdecydowany plus. W trybie "n" reakcja na gaz słaba, czuć też obniżony moment obrotowy. Wspomaganie zbyt czułe i reakcje na ruch kierownicy zbyt nerwowe (zdecydowanie wymagałoby to przyzwyczajenia). W trybie "d" zdecydowanie lepiej. Reakcja na gaz prawidłowa, wspomaganie zdecydowanie lepsze (zbliżone do 159) i reakcje na kierownice mniej nerwowe. Ja bym zmienił "n" na "c" jak city albo "a" jak anemiczny. A "d" zmieniłbym na "n" jak normalny. Bo szału ta dynamika w porównaniu z moim nie robiła - ot ciągnął dobrze, ale doopy nie urwało. Jak dla mnie 2.2 180KM ma sens tylko z automatem, gdzie osiąga 450 Nm a nie w manualu gdzie jest ograniczony do 380 Nm czyli jedzie tak jak starszy 2.0 JTDm. Tylko po co powiększać do 2.2 i płacić dużo więcej za akcyzę żeby mieć te same osiągi - to nie wiem.
Auto ma w standardzie system start/stop ale na szczęście można go wyłączyć dedykowanym guziczkiem - super sprawa gasić i odpalać takiego dizla co 20m w korku.
Ani przez chwilę nie czułem, żebym jechał RWD. Dam nie wiem czy to + czy -
Kamera cofania działa bardzo dobrze. Widoczność również w normie, chociaż lusterka boczne małe w porównaniu do 159.
3. Wnętrze: subiektywnie jeszcze ciaśniej niż w 159. W sensie jakoś tak wąsko, łokcie przy sobie. Wrażenie to potęgował fakt, że fotel nie był idealnie pode mnie ustawiony więc np. głowę miałem pod samym sufitem. Ale mój największy ból to materiały. Auto doposażone, pakiet sport a więc pół samochodu w aluminium i to na plus. Ale jednocześnie kierownica ze "skóry PVC" i to jest dramat. To nawet nie jest eko-skóra czy skaj, to po prostu plastik z drobnym wzorkiem. Do tego lipny plastik na boczkach drzwi i na desce u góry. Trzeba zwrócić uwagę na fałszywe nazewnictwo AR w tym zakresie: "skóra PVC" to jest zwykły plastik chropowaty, "skóra" to jest eko-skóra/skaj, a "naturalna skóra" to jest dopiero faktycznie skóra.
Sterowanie wszystkim działa dobrze. Menu infotainment trochę zagmatwane ale szybko można się odnaleźć. Blutut działa bez problemu dwukierunkowo, muzyka gra

Klima też działa, chociaż jej nastawy - widoczne na wspólnym wyświetlaczu z nawigacją - trochę oddalone od sterowania (Ale to drobiazg). Sterowanie gałką intuicyjne. Wyświetlacz ma dużą rozdzielczość i jest czytelny, ale ten 6,5" może być pod tym względem już słaby. Można ustawiać różne podziały ekranu z nawigacją lub bez. nawigacja coś tam pokazywała ale nie zwracałem na nią uwagi. Jak dla mnie zegary mało czytelne, zwłaszcza temperatura i poziom paliwa. Na wyświetlaczy 7" dużo na raz się dzieje, bardziej odpowiada mi pomysł ze 159 gdzie błędy i ostrzeżenia wyświetlają się w jednym miejscu po kolei niż porozrzucane po całym wyświetlaczu jak w Giulii. Ostatecznie pewnie też kwestia przyzwyczajenia.
4. Pozostałe: czekam na wersję 2.0 TBi. Podobno mają już ją mieć pod koniec września, ale spodziewam się opóźnienia. Nie chcą wypożyczyć auta na dłuższy test - dajmy na to na dzień czy pół. Co do finansowania poprzez wynajem długoterminowy, dziś usłyszałem zgoła inne cyferki (dla wersji podstawowej):
- wpłata ~30%
- rata ~700zł
- wykup ~45%
dajmy na to cenę 200k to mamy:
- wpłata 60k
- wykup 90k
- rata? wychodzi mi, że co najmniej 1300zł, czyli nie chcąc wykupować, wydamy 110k w 3 lata.
Podsumowując argumenty za i przeciw zakupowi Giulii, od najważniejszych na górze:
+ dobrze się prowadzi, sztywna, czuć co robi auto...
+ ...a przy tym na starym, dziurawym bruku nie urywa nerek ani nic nie trzeszczy
- kiepskie materiały wnętrza, zdecydowanie gorzej niż w 159, dopiero w pakiecie Lux jest coś więcej niż plastik ale to dodatkowe 16000 PLN
- 2.2 180KM w manualu to opcja bez sensu. Za droga a przy tym za słaba. Może AT8 ratuje sytuację a jak nie to cała nadzieja w TBi
- nie ma ducha Alfa Romeo ani z zewnątrz ani w środku, a do lichego wnętrza bardziej pasuje znaczek Fiata
Bilans jak dla mnie słaby. Nie wygląda na to, żeby to było auto, które kupuje się sercem. A rozum podpowiada, że te plastiki w środku nie są warte 150000+ PLN. Jak dla mnie sytuację może uratować tylko silnik 280KM, wtedy to będzie taki niepozorny sedan do zap....ania ale to już pewnie około 200000 PLN.
Niestety ja nie oczekuję po AR niepozornego sedana tylko auta, które po zaparkowaniu dwa razy się obchodzi naokoło żeby się napatrzeć (tak tak, znów 159) i którym chce się jeździć. Niestety w przypadku Giulii te wymagania spełni (poza oczywiście Q) może Ti albo Veloce. I nie mówcie, że następny co tylko oczekiwał lifta 159, ale 159 postawiona koło zwykłej Giulii wygląda... lepiej.