• Możecie ponownie zamawiać nasze ramki pod tablice rejestracyjne.

Więcej szczegółów w tym wątku

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

P
Już kiedyś ktoś tu napisał, a ja podobnie - rozmawiałem ze znajomym lekarzem, który jeździ samochodami BMW: "czy kupiłbyś Giulię?". Pytanie to wzbudziło .... ironiczny uśmiech, a o odpowiedzi już nie będę wspominał. Postrzeganie marki Alfa Romeo wśród zwolenników niemieckiej motoryzacji jest w większości przypadków takie jak opisałem, więc wg mnie target chybiony. Do tego podejście koncernu do promocji, serwisu do klienta i w efekcie mamy ....zacytuję : ”Ch...j, dupa i kamieni kupa"

Niestety, kolego Andrzej, pełna zgoda i racja. :(

Może lepiej byłoby utworzyć nowy temat stricte o postrzeganiu marki AR, pozycji na rynku i względem konkurencji?

Co chwilę wraca ten temat jak bumerang, a że Alfa (i już nie chodzi o samą Giulię) to nie premium, że serwisy złe, brzydkie, że tamci mają lepiej, że polityka marketingowa taka a nie inna, że zagranica ma lepiej, itp. Spoko, fajnie usłyszeć opinie innych, ale nie w wątku o Giulii ;)
Tutaj byśmy mieli tylko o aucie, porównania z konkurencją (i proszę nie Giulietta vs V40 tylko ewentualnie Giulia vs S60), a działanie FCA i cała otoczka w drugim wątku?

w modelu S60 nawiewy umieszczone są w słupkach drzwi.

A w Airbusie A370 nad każdym fotelem :). I co z tego?

kiedy ogladałem w salonie, bodaj rok temu, dla porównania model V40, również były tam nawiewy.

Jest to albo słaba pamięć, albo kłamstwo. Do wyboru. Nawet w zagranicznych recenzjach piszą "lack of rear air-vents is puzzling".

nie mam tej wiedzy. prosiłbym jednak o ... więcej konkretów

Jak na razie to u Ciebie są wspomnienia i domysły, a ja podałem rycinę z instrukcji, cytat z angielskiej zdaje się recenzji oraz zdjęcie wnętrza V40. Jeszcze jakichś konkretów brakuje?

Podobnie jak pomiary parasolką powierzchni bagażnika. czy inne tego typu groteskowe zachowania.

Jeśli Twoim zdaniem Volvo nie jeżdżą rodziny z dziećmi (PR-owiec Volvo właśnie spada pod stół ze śmiechu, Skandynawia taka rodzinna i w ogóle), to OK. Jako jeden z pierwszych testów cywilnej Giulii w drugim wątku było wrzucane wideo z wkładaniem wózka do bagażnika, w dziale MiTo/Giulietta pytania o spacerówkę padają dość często, ale jak rozumiem jest to groteskowe.

Jak na razie to u Ciebie są wspomnienia i domysły, a ja podałem rycinę z instrukcji, cytat z angielskiej zdaje się recenzji oraz zdjęcie wnętrza V40. Jeszcze jakichś konkretów brakuje?
Kolego radosuaf nie atakuj, nie hejtuj!!!

Wszyscy przecież wiedzą jak jest i “nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne!”

Tutaj byśmy mieli tylko o aucie,

Chciałem napisać jajcarz, ale niech będzie trefniś ;)

Alfa-Romeo-Giulia-QV-BMW-M3-Competition-644x363-4c4e754e43716fc6.jpg

A która to jest ta Giulia z tematu :confused:

Ostatnia edycja:
Ja np. zmieniam na nowsze ze względu bezpieczeństwa, tym bardziej jak mam wozić autem rodzinkę. A postęp w tej kwestii widać nawet po kolejnych modelach AR.
W tym przypadku zgodzę się w 100%, to chyba jedyny w pełni uzasadniony argument zmiany auta na nowe.

Oczywiście że przypominają te tłumaczenia po co to czy tamto , tumaczenia dot Giulii - bo jeśli GŁÓWNE kryteria auto spełnia, główne potrzeby zapewna, to pozostałe sprawy stają się bzdetami. Przkładowo - potrzebuje rodzina 8mio miejscowego Vana. To chyba nie będzie narzekać , że mógłby być krótszy ? czy niżej poprowadzoną mieć i opadającą linię dachu :)
Podobnie kupując Alfę 4C nikt w pełni władz umysowych nie będzie narzekać że ma za mały bagażnik czy że nie siedzi wyżej.
Tak samo Volvo ma inną grupę odbiorców i zastosowania, a Alfa inne i tyle. Więc wsk temp w Volvo nie ma (choć wynika z tego że jednak jest na tych wyświetlaczach? ja tylko z wyświetlaczami wersję poznałem) ,a w Alfie jest wsk temp OLEJU - kompletnie zdbędny dla kierowcy Volvo. Ale ten ostatni ma trzy dysze spryskiwaczy przedniej szyby przez co widzi świetnie i szeroki solidny próg , jestem pewien że niechętnie się gnący.
Generalnie - są sprawy pierwszorzędne i 2go czy dalej.

A przeglądy i ceny - tak, w Volvo ponad 1 tys pierwszy . Ale bez szemrania wymieniają tapicerkę bo Pani zauważyła jakieś przetarcie. Choć trzeba było poczekać. Ale bez pism i dobijania się do kolejnych drzwi.

A co do salonów - widzisz, było kilkoro sprzedawców. W Alfie u nas jest jeden w kącie między Hyunday'ami, w Volvo z pięciu przynajmniej w oddzielnym wyeksponowanym salonie. Wiec nie kpijmy z Volvo, tylko wskażmy Paniom i Panom z FCA gdzie mogą iśc po nauki pokornie.

Na temat przeglądów napisze to tak: ceny przeglądów AR mają z kosmosu ja w Giuliettcie za przegląd po 30 tkm wychodzi w ASO ponad 1500 pln a po 15 tkm około 700-800 pln.
wiec owszem jest premium - premium cenowe nie jakościowe - mi na przeglądzie nikt nie zajrzał nawet do hamulców aby je przeczyścić. - ba nawet koła nie sciągneli.
Co do jakości - kwestia tapicerki- ujadałem się właśnie o tapicerkę w mojej Giuliettcie - rozłażące się szwy i przetarcia na fotelach już po 20 tkm to wg AR zużycie eksploatacyjne. we F500 po 130 tkm fotel jak nowe i Bravo po 100 tkm to samo. Pewnie po 100 tkm będę siedział na samym stelażu- gównolit i tyle a nie premium.
3.jpg6.jpg9.jpg7.jpg8.jpg
W Volvo nawet do łba by nikomu nie przyszło aby takie coś uznać za normalne.
Oj dłuuuuga droga przed alfą.
ps. żeby nie było - wczoraj znów brudna... demo Giulia porzucona gdzieś w koncie pod salonem zamiast na honorowym miejscu. Po 2 tygodniach od ostatniej wizyty w salonie wstawiona tam czarna Giulia nadal stoi z dostawczakami i bez jakichkolwiek folderów.
PREMIUM :edziahaha:

Załączniki

• 2.jpg
    2.jpg
    126.7 KB · Wyświetleń: 18
dwie rzeczy lepiej w V40 niż Giulieccie ?> hmm nie odpada gałka biegów i nie przeciera się wiązka?
To w giulietcie też odpada? :) To się po prostu na klej mocuje, czy jak?

Co do grup docelowych, to ja mam i alfę i volvo i lubię oba samochody i nie przesadzajmy że volvo to tylko na długie trasy, a jak zjedziesz z autostrady to trzeba się do alfy przesiadać, itd. Jedno i drugie jeździ i część wspólna zbioru różnych zastosowań jest całkiem spora.

Ile razy mam powtarzać, że to nie jest HP? Załóżcie sobie tam temat i nikt Wam nie usunie tego OT, który tutaj powstaje o ile będzie zachowany poziom dyskusji.

Jak lubisz czytać o wszystkim i jednocześnie o niczym, to załóż taki wątek w HP.

Belfer a może tak zmienić nagłówek tematu i przenieść go do HP, skoro tak wiele osób uważa takie przypomnienia za nic nie znaczące.

To co tu się dzieje to nie wolność tylko anarchia.

Ostatnia edycja:
No oczywiście że na poważnie. Dopłata w Giulii do składanej kanapy i 17" felg wynosi 5700PLN a to przynajmniej w moim przypadku są bezdyskusyjne dodatki.
Bo to jest majstersztyk w nabijaniu ceny i robieniu klienta w bambuko.
W cenie zwykłej Giulii za 139 000 masz już 16" felgi. Dopłata za 17" wynosi 4 400 PLN.
W cenie Giulii Super za 145 500 masz już te 17" felgi z dopłatą 4 400 PLN, ale gdybyś jednak wolał 18", to trzeba dopłacić kolejne 4 400 PLN.
Tym prostym sposobem, w cenie Giulii Super na 18" felgach płacisz za trzy komplety felg (16", 17", 18"), ale dostajesz tylko jeden.
Ten jeden komplet 18" felg kosztuje Cię tylko skromne: 4400 + 4400 + cena za 16" felgi - prawdziwy majstersztyk ;).

Belfer a może tak zmienić nagłówek tematu i przenieść go do HP, skoro tak wiele osób uważa takie przypomnienia za nic nie znaczące.

To co tu się dzieje to nie wolność tylko anarchia.
To gdzie będzie można pisać tylko o aucie bez tej całej otoczki? Zrobi się nowy temat to będzie znowu syf...
Ja uważam, że mod powinien trochę ostrzej wziąć się za dyscyplinę ;)
Prawda jest taka, że tylko kilka osób ciągle odjeżdża od tematu, a pozostałe niestety dają się w to wciągnąć. Ostrzeżenie, a jak nie to wysłanie na wakacje na tydzień powinny skutecznie przywrócić porządek.

W cenie zwykłej Giulii za 139 000 masz już 16" felgi. Dopłata za 17" wynosi 4 400 PLN.
W cenie Giulii Super za 145 500 masz już te 17" felgi z dopłatą 4 400 PLN, ale gdybyś jednak wolał 18", to trzeba dopłacić kolejne 4 400 PLN.
Tym prostym sposobem, w cenie Giulii Super na 18" felgach płacisz za trzy komplety felg (16", 17", 18"), ale dostajesz tylko jeden.
Ten jeden komplet 18" felg kosztuje Cię tylko skromne: 4400 + 4400 + cena za 16" felgi - prawdziwy majstersztyk ;).

Niezaprzeczalnie, tylko teraz rynek zweryfikuje czy im się ten majstersztyk sprzeda.
Ewentualnie, chcąc bogatą wersję można skompletować auto i poprosić o 20% rabatu - "bo Volvo właśnie przysłało mi ofertę z takim rabatem".
To nie żart, wczoraj przeglądałem taką kompletację, nowe auto za 220 tys i klient dostał taki rabat.
Obawiam się, że puki co, biorąc pod uwagę całokształt - Alfa nie ma co liczyć na grupę nabywców Volvo. Nie oszukujmy się, w salonach wiedzą, że nie będzie im łatwo sprzedawać Giulii.

To gdzie będzie można pisać tylko o aucie bez tej całej otoczki? ...

A co można o tym aucie napisać jeszcze ? jest a jakoby go nie było (diesel tylko). Kolory w salonach dwa, wnętrze jedno. Wszystko zostało już "spostrzeżone" . O czym tu pisać niby w czystym temacie ? Dema są, cenniki są, katalogów brak, próbników brak, jeżdżą super - wszystko wiadomo.
Następne istotne rzeczy ściśle w temacie auta będą jesienią z benzynami. No to można albo z otoczką albo wcale, bo nie wiem co można jeszcze w Giulii odkryć.

Nie oszukujmy się, w salonach wiedzą, że nie będzie im łatwo sprzedawać Giulii.

W związku z czym robią wszystko, żeby było inaczej... A nie, czekaj... :D

- - - Updated - - -

A co można o tym aucie napisać jeszcze ? jest a jakoby go nie było (diesel tylko). Kolory w salonach dwa, wnętrze jedno. Wszystko zostało już "spostrzeżone" . O czym tu pisać niby w czystym temacie ? Dema są, cenniki są, katalogów brak, próbników brak, jeżdżą super - wszystko wiadomo.
Następne istotne rzeczy ściśle w temacie auta będą jesienią z benzynami. No to można albo z otoczką albo wcale, bo nie wiem co można jeszcze w Giulii odkryć.

100% racji, pomijając wrażenia z jazd tych, którzy byli, to nie ma za bardzo o czym pisać. Może tyle, że jakiś koleś w UK zamówił wczoraj benzynę 200 KM :). Czas oczekiwania 10 - 12 tygodni, czyli może mają co produkować, a może trzeba czekać na przezbrojenie linii na RHD.

Ostatnia edycja:

A ile kosztuje komplet 18" tak jakbyś chciał w salonie kupić? Bo może rzeczywiście są tak drogie...? (w co wątpię)

Przecież to takie proste i oczywiste.

Pisać na temat. A jeśli tymczasem został wyczerpany nie pisać wcale.

Zaczekać i wrócić do tematu w odpowiednim czasie.

(Stąd mój wcześniejszy post.)

A co można o tym aucie napisać jeszcze ?

Ano można, na przykład przytaczać dane sprzedażowe i informacje z włoskich portali które idą z centrali AR.

http://passioneautoitaliane.blogspot.it/2016/08/gianluca-italia-interviene-sulle.html#more

Fragment wypowiedzi Gianluca Italia(tak się koleś nazywa), który mnie zaciekawił, w zestawieniu z biciem piany i porównywaniem Volvo(sic!) do Alfy Romeo (swoją drogą równie trafne, co porównanie Mazdy do Alfy):
Va benissimo, sono solo tre mesi che l’abbiamo introdotta nel mercato italiano, i riscontri sono molto positivi. Giulia arriva nel segmento D, dove oltre il 70% delle vendite è diviso tra noleggio a medio e lungo termine e aziende. In Italia ci sono 400 aziende medio grandi con flotte di quel segmento, in soli due mesi ben 190 aziende hanno inserito la Giulia nella car policy aziendale e ogni giorno se ne aggiungono 2-3. Qui il processo di vendita è diverso, ci vuole più tempo per far sì che il prodotto venga recepito e testato, anche per questo abbiamo sviluppato versioni Business dedicate e studiate appositamente per il mondo delle flotte. Detto questo siamo partiti bene, abbiamo già immatricolato circa 1.500 Giulia in Italia, è tanto perché stiamo parlando di un segmento che in Italia tutti i marchi con tutte le tipologie di carrozzeria e clienti non supera le 60.000 vendite in tutto l’anno. L’altra buona notizia è che i clienti stanno scegliendo gli allestimenti alto di gamma. Riscoprono l’Alfa Romeo che si aspettavano, parliamo di un brand premium. La scena più frequente nei nostri show room è quella di vedere il cofano aperto della Giulia, perché gli italiani vanno lì per vedere il motore, la perfomance Alfa. Fanno molti test drive, solo nel week end di lancio ne abbiamo effettuati più di 8.000 e questo è importante perché significa che le persone vogliono provare la macchina per capire se la promessa che abbiamo fatto è mantenuta.

Z gołych liczb - prawie połowa firm we Włoszech, która ma floty ma już u siebie Giulię, a poza tym zarejestrowano już ok 1,5 tys. sztuk AR Giulia w Italii - a rynek nie jest duży, bo w tym segmencie rynek we Włoszech to około 60 tys. samochodów rocznie.

Czekamy na dane z całej Europy, a szczególnie z UK.

A ile kosztuje komplet 18" tak jakbyś chciał w salonie kupić? Bo może rzeczywiście są tak drogie...? (w co wątpię)
Nawet nie wiem, czy w salonach są już jakieś felgi dostępne, bo ja w tam ostatnio nawet nie byłem, bo nie mam po co :)
Dieslem w manualu jeździć nie zamierzam, automatów i benzyny na razie nie ma, a biały lakier i ciemna tapicerka mnie nie interesuje. To co mam tam oglądać? :P

OK, to nie otoczkuję więcej, poza tym poniżej ;)

No mnie akurat kompletnie sprzedaże nie interesują poza tym czy będę czy nie spokojnie mógł sobie pozwolić na sztukę dla siebie, tego na forum się nie dowiem tylko z cennika. Ale ok, to jest w temacie, rozumiem. BTW 2 - no akurat Volvo V40 i Giulietta (bo o tym było nie z Giulią) to bardziej pasujące sobie porównania niż Mazda 6 i Giulia . W ogóle Kiedyś Volvo, Saab i Alfa to były takie poza maintreamowe marki trochę, ale wciąż dla ludzi i na co dzień (nie jak supercars itp.) coś tam z tego zostało jednak (u tych co zostały z nich) , może mało ale na te czasy urawniłowki jednak tak. Wiec w tym kontekście można o nich rozmawiać wydaje mi się. )

Z gołych liczb - prawie połowa firm we Włoszech, która ma floty ma już u siebie Giulię.

Czekamy na dane z całej Europy, a szczególnie z UK.

Z angielskiego tłumaczenia wynika, że "In Italy there are 400 medium to large companies with fleets of that segment, in only two months over 190 companies have entered the Giulia car in company policy" - co oznacza tylko tyle, że Giulia znalazła się na liście samochodów do wyboru przez pracowników...

Co do zamówień w UK, to można je składać, ale konfiguratora nawet jeszcze nie ma - a proces składania zamówienia wygląda mniej więcej tak:

"I was in an Alfa dealer today and I can confirm that they are taking orders. They appear to be not advertising the fact as they are ringing around people who have already placed deposits with them. I asked about the configurater and they reckon it should be fully production ready on the 22/09.

The one I went to was using a spreadsheet and a bit of paper to price mine up. I booted him off his own PC and priced mine up in a separate spread sheet so I could see how much it costs by easily adding a removing things."

:D

Amortyzatory
Powrót