djrobertos
Nowy
Wy kupujecie zawsze z indeksem nośności przynajmniej 96?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
a ja mam trochę inny dylemat... do wyboru opony w rozmiarze 225/50 R17
- Continental ContiEco 5 - nowe, ale DOT 2011
- Falken ZE914 - nowe
mam dylemat i nie bardzo wiem na co się zdecydować. Myślałem o nowych Falkenach, ale z tego co wiem jako nowe mogę dostać nawet opony z DOT 2013 (jak nie starsze), a wtedy to już opona nie jest jakoś dużo nowsza od tej Conti.
jeżeli przy zakukie opon sugerujesz się"ładnym wyglądem bieznika" to nie mam pytań :edziahaha:
- - - Updated - - -
a uważasz, że te co podałem to takie słabe gumki? jakoś mi się nie wydaje- poczytaj parametry
- - - Updated - - -
a tu opona, którą mam w suzuki
http://www.felgi-opony.com/opony.php?model=EAGLE F1 GSD3&season=26&mfc=12
Wy kupujecie zawsze z indeksem nośności przynajmniej 96?
Z tego co widzę to Falken wypadają troche gorzej od Nexen, a cena sporo wyższa.
Duze opory toczenia też widzę. Czekam na wypłate i pewnie biore te Nexeny
Ale ja nie pytam po to żeby usłyszeć "bo tak ma być". Chciałem usłyszeć jakiś konkret. Tłumaczenie że tak zaleca producent, bo jego inżynierowie tak wyliczyli, znaczy tyle co nic. Jakoś do większości zaleceń producenta się nie stosujemy.
Informuję że dokonałem wyboru. Zdecydowałem się jednak na Falken FK 453. Dlaczego jednak te, a nie ZE914? Po prostu znalazłem w bardzo dobrej cenie.
(...)pomijam fakt ze ubezpieczyciele mają ostatnio zajoba w kwestii sprawdzania parametrów opon w razie dzwona.
FK 453 jest nieco sztywniejsza ale jej przeznaczenie to auta usportowione- świadczy o tym także rozmiarówka. ZE naprawdę także jest bdb oponą. Dla mnie kwestia tylko i wyłącznie ceny powinna mieć decydujące znaczenie przy ich oceniea jak według Ciebie wypada porównanie ZE 914 do FK 453 ?
Ja pisze o swoim doświadczeniu - na modelu ZE 914 przejechałem 45 tkm naprawdę mega się kleiły jakoś zużycie paliwa w stosunku do wcześniejszych Potenza RE050A bez różnicy, za to o wiele cichsze i praktycznie zero zużycia- piszę o rozmiarze 225/40 R18.
we wrześniu kupiłem Falekn FK435 i też jest naprawdę suuper. Do tego jest ubezpieczenie które działa- sprawdzone.
aha- jako ciekawostka- opony made in...Japan.
A jako kolejny argument powiem C, że marka tych opon idzie do pakietów S-Line w Audi na pierwszy montaż, a tam raczej trudno ich posądzać o brak rozwagi.
ale zrobisz jak uważasz.
- - - Updated - - -
krótko- nośność opony to jej wytrzymałość na zginanie , przeciążenia boczne, przeciążenia przy hamowaniu etc.
Jeżeli będziesz miał opony niższej nośności może się okazać iż nagle w czasie np szybkiej jazdym w ostrym zakręcie coś nie wytrzyma i będzie bum....
pomijam fakt ze ubezpieczyciele mają ostatnio zajoba w kwestii sprawdzania parametrów opon w razie dzwona.
- - - Updated - - -
Bardzo dobry wybór- pamiętaj o ubezpieczeniu
z własnej praktyki prawnej jako przyczynienie do powstania szkody. A jak nie zgadzasz się idź do sądu.... ale to chyba nie o tym wątek.
W takim przypadku jak dojdzie do sprawy sądowej sąd powoła biegłego. Owszem np jak Twoje autko stało np na parkingu a wjechał w nie sprawca to szanse są duże na wygraną, bo wiadomo związek przyczynowy miedzy Twoimi niewłaściwymi oponami, a zdarzeniem był żaden. Wystarczy jednak, że rozbijesz auto wskutek poślizgu, niewyhamowania przed poprzedzającym pojazdem etc to bądź pewny że biegły stwierdzi co najmniej przyczynienie się posiadania niewłaściwych opon do zdarzenia drogowego i co najmniej przyczynienie się do szkody.
Koledzy ale to chyba wy nie rozumiecie mojego pytania. Ja zapytałem jasno dlaczego przy rozmiarze 205/55/16 wystarczy nośność 91 a już przy 225/50/17 jest 98? Wasze tłumaczenia że tak ma być bo producent, to z całym szacunkiem ale można sobie w buty schować. Producent też nie zaleca podnoszenia mocy, a olej wymieniać zaleca co 30 000km. Chciałbym żeby wyjaśnił mi to ktoś kto wie dlaczego w wypadku opon tak jest. Nie interesują mnie zdania firm ubezpieczeniowych, ich rzeczoznawców itp, oraz znawców internetowych. Bez obrazy.