• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Logi z MES - prośba o analizę

A to na czerwono ze Scan XL? Jest się do czego przyczepić?

- ten parametr chyba jest monitorowany podczas dłuższej jazdy.
- nie podajesz logów z scan xl, trudno coś wnioskować z parametrów przekazanych.
- ale skłaniam się do tego , że to jest problem oprogramowania ECU.
- szkoda tylko , że ktoś z takim samym silnikiem tego nie potwierdzi.

Coś tam mierzyłem, ale jakichś specjalnych logów nie mam. Nawet wgrałem twój plik konfiguracyjny, który znalazłem na forum, ze skryptami do LONG TRIM i SHORT TRIM.
Tyle, że u mnie te skrypty chyba się nie nadają, bo wartości bez nich są od -20 do +20, to po użyciu skrypty byłyby 80.
W ogóle te dwa parametry latają u mnie jak oszalałe w górę i w dół. Zmierzę w wolnej chwili i zamieszczę logi.

- możliwe , że te parametry Long, Short po liftingu są inaczej podawane, mozna wtedy robic logi bez skryptu, bedziesz miała wartośc raw parametru(surowa tak jak podaje ECU).
- niestety nie ma mozliwości po zrobieniu logów, zastosować skrypt, ponieważ program pre-kompiluje skrypt i podczas pomiaru korzysta z pre-kompilowanej wartości.
- w scan xl pro masz mozliwośc pomiaru sond prądowych, zrobienia wykresu w zależności od nagrzewania silnika, określenia czy Long, Short zmieniają się po osiagnięciu tempratury + 55 , + 75 st C, tak jak podawałem w swoim temacie.
- jest jeszcze test OBD, który powinien stabilizować parametry Long, Short.
- jak pisałem, ważne jest aby przed pomiarami odświeżyć zawartość PID-ów parametrów, Scan xl pro sam tego nie robi.
- możliwe jest także, że twoje ECU nie poda wszystkich pidów, albo poda ich o wiele więcej niż moje ECU.
- moje ECU podawało także PID od wartości napięcia na akumulatorze.

Spoko, po zrobieniu zastosuje się skrypt, najwyżej się wyeksportuje do Excela i zrobi odpowiednie formuły wyliczające.
Zresztą to Excela już przerabiałem, żeby sobie obejrzeć wykresy w MES, bo te w Scan XL są jakieś mało przejrzyste.

parametry sa poprawne, nie trzeba stosować skryptu... shorttrim == -10, longtrim == + 13 %, czyli trim giuleietta wynosi + 3%, czyli pracuje na ubogiej mieszance.... ma mieszance wzbogaconej pracuje do temperatury + 65 st C, potem na mieszance ubogiej... jak dla mnie brakuje parametrów sond pradowych oraz krótkiej pracy (2-3 minuty na biegu bezpośrednim) na tempomacie z obrotami 2000 RPM...

Załączniki

• G-65 st C.jpg
    G-65 st C.jpg
    104.9 KB · Wyświetleń: 38
  • G-ma-shortft1.jpg
    G-ma-shortft1.jpg
    108.7 KB · Wyświetleń: 36
  • G-MA-short-long.jpg
    G-MA-short-long.jpg
    108.8 KB · Wyświetleń: 36
Ostatnia edycja:
- brak pomiaru to chyba problem braku zgodności ISO tej wersji MES-a z twoim modelem silnika (MY 2014 chyba)
- o czujniku wspomagania hamulców nie mam tej informacji u siebie.

Ja mam to samo w MESie (i ten sam ISO CODE co Roman), że temp. oleju nie podaje.

Z ciekawostek: ostatnio mój kolega kupił obd-2 na wifi (do Mazdy) i jakiś (nawet nie wiem jaki) soft do tego. Z ciekawości podłączyłem - dużo parametrów to nie mierzy, ale akurat trimy są:
attachment.php

Chyba sobie kupię, bo wygodniej niż kabelki + laptop + scanXL, którego nigdy nie zainstalowałem... Szkoda, że MES tego nie podaje. :(

Inne pytanie: to jak powinny się kształtować trimy? Zawsze rozpatrujemy sumę short + long? Kiedy uznajemy, że coś jest źle?

Załączniki

• IMG_0995.jpg
    IMG_0995.jpg
    58.3 KB · Wyświetleń: 105
Ale przecież Long Trim, z tego co piszą, to tylko zmiany Short Trim w dłuższym okresie czasu, wiec dlaczego to sumować? To Short Trim odpowiada za zwiększanie albo zmniejszanie dawki paliwa.

Czyli longtrim jest stały dla danego uruchomienia? Czy jak? Skąd sobie to ECU wyznacza? Spekuluję, nie znam odpowiedzi...

W podanym przeze mnie artykule piszą, że to średnia z ostatnich iluś tam Short Trim i że w długim okresie powinna wynosić 0.

parametry sa poprawne, nie trzeba stosować skryptu... shorttrim == -10, longtrim == + 13 %, czyli trim giuleietta wynosi + 3%, czyli pracuje na ubogiej mieszance.... ma mieszance wzbogaconej pracuje do temperatury + 65 st C, potem na mieszance ubogiej... jak dla mnie brakuje parametrów sond pradowych oraz krótkiej pracy (2-3 minuty na biegu bezpośrednim) na tempomacie z obrotami 2000 RPM...

Która to sonda prądowa? W mA jest tylko takie coś: SAE.W02S11_B.02SC

- w moim modelu MY2010 producent auta FIAT kompletnie nie przestrzega normy na parametry OBD-II.
- dlatego u mnie muszę sumować short i long, dopiero wtedy parametr końcowy jest dobry.
- po wyzerowaniu parametrów adaptacyjnych, u mnie mam short i long == 100%.

sonda prądowa działa poprawnie... dziwne tylko jest napięcie z akumulatora, równe 15 V przez cały czas !!

Załączniki

• G-MA napiecie.jpg
    G-MA napiecie.jpg
    115.6 KB · Wyświetleń: 36
  • G-MA sonda pradowa.jpg
    G-MA sonda pradowa.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 30
Może najzwyczajniej uszkodzony regulator napięcia i stąd wszystkie problemy

sonda prądowa działa poprawnie... dziwne tylko jest napięcie z akumulatora, równe 15 V przez cały czas !!
Ja w pliku csv widzę, że są wartości 14,15 i 16 V, ale seriami przez kilka sekund ta sama liczba i zmiana.

ps. Dlaczego na załączonym obrazku masz Short Trim 0,781, jeżeli w pliku dla tej ramki jest 0,8?

ps. Dlaczego na załączonym obrazku masz Short Trim 0,781, jeżeli w pliku dla tej ramki jest 0,8?
to kwestia dokladności wyniku, ustawione jest na 3 miejsca po przecinku... może warto, jak pisze maciek_156 wziąść woltomierz do ręki i sprawdzić napięcie... z mojego doświadczenia warsztatowego wynika, że takie rzeczy rzadko się zdarzają.

Niestety (albo stety) PID VEHICLE.VOLTAGE widnieje jako nieobsługiwany po połączeniu do samochodu. Stąd pewnie dziwny pomiar.
Ale zmierzę, co mi zależy.

Teraz połączyłem się jeszcze raz i parametr już jest na zielono po sprawdzeniu poprawności PID'ów i co ciekawe teraz przyjmuje wartości całkowite od 10 do 16 V (te 10 to chyba odpalenie silnika, normalnie jest od 13 do 16).
Gdzie się ustawia dokładność liczb (liczbę miejsc po przecinku), bo jakoś nie mogę znaleźć?

Pokaż załącznik 2015-12-14.2.zip

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót