• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Logi z MES - prośba o analizę

Powiedzcie mi, co właściwie oznaczają te ciśnienia w MES? Przed włączeniem silnika wszystkie są równe mniej więcej ciśnieniu atmosferycznemu, a po włączeniu silnika dwa pierwsze spadają prawie o połowę. Przecież to bez sensu.

mes.jpgmes2.jpg

Kiedy silnik pracuje na biegu jałowym w dolocie panuje podciśnienie, a więc ciśnienie jest niższe od atmosferycznego.
W miarę otwierania przepustnicy podciśnienie maleje, a kiedy turbina zaczyna tłoczyć powietrze ciśnienie rośnie powyżej atmosferycznego.

Co w takim razie oznacza tutaj Boost pressure? Jeżeli by to miało być ciśnienie doładowania, to w obu przypadkach powinno być równe 0.
Pytam, bo w scanxlpro jest taki parametr typu SCRIPT, który wyliczany jest jako MAP pressure-BARO pressure, więc tam nieraz nawet jest ujemny.

Bingo!

Zrobiłem logi z samochodu zastępczego. Wreszcie dostałem taki z tą samą centralka silnika co u mnie. U mnie podczas ruszania przepustnica (niebieska na wykresie), której podobno nie ma w MultiAir, zamyka się i otwiera.
A w zastępczym cały czas podczas przyspieszania jest otwarta. W ogóle ten zastępczy a mój to niebo a ziemia jeśli chodzi o dynamikę, nawet podczas mocniejszego naciśnięcia gazu w trybie Dynamic aż traci przyczepność, czego u mnie nigdy nie udało się uzyskać.

Tylko co teraz? Przepustnicę już podobno wymieniali.

Mój:

mój.png

Zastępczy:
zastepczy.png

Poza tym tutaj wraz z przyspieszaniem ładnie rośnie ciśnienie, a u mnie wykres jest jakiś poszarpany.

Pokaż załącznik Logi.zip

Ostatnia edycja:
co to jest za parametr, APP_D ?... poniżej wykresy z testu OBD, 2000 i 3000 obrotów, alfa G MY2010. u ciebie coś nie tak z przepustnicą, otwiera ale za mało, nie ma siły utrzymać otwarcia i potem spężyna zamyka przepustnicę...

Załączniki

• rpm 2000 G-ma.jpg
    rpm 2000 G-ma.jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 72
  • rpm 3000 G-ma.jpg
    rpm 3000 G-ma.jpg
    83.2 KB · Wyświetleń: 57
APP_D to pedał gazu, tylko on nie idzie od zera tylko od 19%, ale to szczegół.

Tylko co teraz? Przepustnicę już podobno wymieniali.
Podobno.
Warto by było ustalić czy jest podawany sygnał sterujący bezpośrednio na kablu w przepustnicy./Twojej/

co to jest za parametr, APP_D ?... poniżej wykresy z testu OBD, 2000 i 3000 obrotów, alfa G MY2010. u ciebie coś nie tak z przepustnicą, otwiera ale za mało, nie ma siły utrzymać otwarcia i potem spężyna zamyka przepustnicę...

A ten test to jest z Giulietty MultiAir?
Bo u mnie (a konkretnie w samochodzie zastępczym) podczas jazdy ze stałymi obrotami 3000 przepustnica jest otwarta na 20-30%. Wzrasta do 80% tylko podczas gwałtownego przyspieszania.
Może więc ten parametr w MultiAir nie dotyczy wcale przepustnicy, bo cytując na temat MUltiAir za Wikipedią: "Przy tym rozwiązaniu, przepustnica już nie jest potrzebna gdyż opóźnienie otwierania lub wczesne zamykanie zaworów ssących, reguluje ilość powietrza wpuszczonego do silnika. Dzięki tej technologii ciśnienie powietrza w komorze wlotowej jest zawsze jednakowe, co powoduje uzyskanie lepszego momentu obrotowego."

- - - Updated - - -

Podobno.
Warto by było ustalić czy jest podawany sygnał sterujący bezpośrednio na kablu w przepustnicy./Twojej/

Dzięki, zwróciłem im na to uwagę.

Ciekawostka a propos przepustnicy i MultiAir:

"MultiAir system doesn't function at lower throttle settings. Once you get your foot ~40%-50% down on the pedal, the throttle body opens completely and the MultiAir system takes over full control of the intake events."

W skrócie - po naciśnięciu pedału gazu do 40-50% przepustnica zostaje zupełnie otwarta i zaczyna działać MultiAir.

I to by się zgadzało (w samochodzie zastępczym oczywiście).

Jak byście to zinterpretowali, bo już sam nie wiem co o tym myśleć.

Po kolei:

- logi z ładowania akumulatora podczas jazdy w moim samochodzie - napięcie waha się od 12,5 V do 15 V i spada do 12,5 podczas przyspieszania:

1.jpg

- logi z takiego samego samochodu z ASO - prawie idealna linia prosta, nawet podczas przyspieszania:

2.jpg

- przełożyli ten alternator do mojego samochodu i jest tak (napięcie już nie spada poniżej 13,2V i nie spada podczas przyspieszania, ale cały czas, choć rzadko i na moment rośnie do 15V):

3.jpg

Poza tym przed i po przełożeniu alternatora w moim samochodzie ładowanie akumulatora zaczyna się dopiero po jakichś 2-3 sekundach (przez ten czas jest 12,6-12,8 V, czyli trochę więcej niż napięcie akumulatora). W samochodzie z ASO ładowanie rozpoczyna się natychmiast.

4.png

Samochód z ASO:

5.png

Mają wymienić alternator na nowy, ale mam nieodparte wrażenie, że to nie pomoże, bo niby dlaczego ten sam alternator daje w takim samym samochodzie raz prawie stałe napięcie, a raz takie dziwne jak u mnie. No i to napięcie 15V, które pewnie jest odpowiedzialne za wykończenie już trzeciego akumulatora w ciągu 1,5 roku.

Może się czepiam, ale jak dla mnie, w takich samych warunkach powinny być podobne wyniki pomiarów (takie zboczenie zawodowe), chyba że warunki nie są takie same i u mnie instalacja elektryczna jest uszkodzona.

Ostatnia edycja:
zrzuty z MES-a , nic prawie nie widac, podaj biały podkład to będzie lepiej... tutaj masz normy na napięcie z oscyloskopu samochodowego... te twoje załączniki też nie mogę pobrać, może mam trojana, wirusa...

Załączniki

• akumulator1.jpg
    akumulator1.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 50
  • Matrixs.jpg
    Matrixs.jpg
    130.8 KB · Wyświetleń: 55
Ostatnia edycja:
Poprawiłem. Załączniki już można pobrać. Logi są ze scanxlpro, nie z mes, ale co za różnica.

Najbardziej mnie niepokoi, że napięcie spada jednak do 13,2V, wprawdzie nie podczas przyspieszania, ale spada.
Może dlatego, że akumulator jest nowy i potrzeba mniej prądu, ale jednak nie wydaje mi się to normalne.

nie znam tak elektryki giulietty dobrze, ale np. w GT JTS inteligentne regulatory napięcia alternatora posiłkują się elektroniką z body komputera...

Ostatnia edycja:
No, niestety nie jest inteligentny... W V6 ma IF w regulatorze, ale nie wiem, na ile jest inteligentny. Lubiłam myśleć, że taki jest…

- Czemu nie pokażesz faz. Tam masz może nawet ze trzy tryby dla małych/średnich obciążeń?

Ja tam się nie znam, ale w MES jest coś takiego:

mes.jpg

Mniejsza o to, co to jest. Pewnie tak przetłumaczyli. Ale dałem im w ASO zagadkę, że trzeba takie coś zrobić po wymianie alternatora, zobaczymy czy dojdą. ;)

Amortyzatory
Powrót