• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulia] Alfa Giulia- 2015

Ekran dotykowy zależy jak jest rozwiązany, jeździłem Jaguarem w którym bardzo przyjemnie się to użytkowało. Podczas jazdy będzie można używać sterowania w kierownicy.

Ostatnia edycja:
Nie będzie dotykowych. Zresztą po co? Jeździł ktoś z Was z takim wynalazkiem? Porażka.
Pod palcem potrafisz wyczuć guziki, joystick itp. Na ekranie nie bardzo.
W pełni się zgadzam. Nie podoba mi się użytkowanie dotyku, tym bardziej obsługa w trakcie jazdy jest kłopotliwa (a jeszcze jak trzęsie autem to już w ogóle traf w punkt na ekranie!). Guzik to guzik, można wymacać nawet nie patrząc :)

Patrząc na Giulię widzę, że wzięli od konkurencji wszystko co najlepsze z ergonomii i za to należy się im duży plus!

Dzięki Belfer! Widziałem gdzieś filmik jak ktoś to obsługiwał i w sumie chodziło i wyglądało to całkiem przyjemnie.

Nie będzie dotykowych. Zresztą po co? Jeździł ktoś z Was z takim wynalazkiem? Porażka.
Pod palcem potrafisz wyczuć guziki, joystick itp. Na ekranie nie bardzo.

- - - Updated - - -

Było stanowisko z tym całym bajerem.
Niestety trochę miało lagi ale podejrzewam, że to wersja doświadczalna i w serii zmienią soft oraz niektóre funkcje.
Dość poręczna rzecz. Jedną ręką można to spokojnie używać intuicyjnie.

Trochę to efekt jeszcze fascynacji ogladaniem auta
moje 486dx2 działało szybciej...
w pewnym momencie dalem sobie po prostu spokój zeby się nie denerwować

ale auto zrobiło na mnie ogromne wrażenie, jak na Alfę to imho dobry kierunek
i w ogole nie rozumiem marudzenia o inne wersje, jak dla mnie to w ogole nie powinni wypuszczac jakiś słabeuszy skoro chcą sie pozycjonowac jako marka premium.
ale wiadomo zejść niżej trzeba bo pieniadz nie smierdzi i zarobic na czyms powinni :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Trochę to efekt jeszcze fascynacji ogladaniem auta
moje 486dx2 działało szybciej...
w pewnym momencie dalem sobie po prostu spokój zeby się nie denerwować

Ale to jest bardziej wersja dla pokazania zasady działania i opcji. W aucie działało lepiej i nie zauważyłem tego samego efektu.

Fajnie bo sa opcje serwisowe, cofanie tłoczków hamulcowch, bodajze tez było wiadomości serwisowych itp.

(...) jak dla mnie to w ogole nie powinni wypuszczac jakiś słabeuszy skoro chcą sie pozycjonowac jako marka premium, ale wiadomo zejść niżej trzeba bo pieniadz nie smierdzi i zarobic na czyms powinni :)

O! Wygląda na to że mówisz o samej istocie rzeczy. Wygląda na to, że FCA przyjęło następującą taktykę: być lepszym od BMW, więc też stowrzyli coś co zanęci klientów od BMW - dość tradycyjną stylizację i przede wszystkim bardzo dobrze jeżdżące auto.

W ostatecznym rozrachunku będziemy mieli dwie Giulie:

1. Wersja pt. lepsze od BMW - szybka zabawka z napędem tylko na tył, żeby mozna było pokręcić kołami kiedy najdzie ochota.
2. Kiedyś do sprzedaży wejdzie też wersja cywilna, przypominająca Giulię QV, choć tak naprawdę będzie to inny samochód. Ta wersja (cywilna) będzie już jechała na nowej opinni o Alfie (tzn. że jest lepsze od BMW).

Ostatnia edycja:
Ekran dotykowy zależy jak jest rozwiązany, jeździłem Jaguarem w którym bardzo przyjemnie się to użytkowało. Podczas jazdy będzie można używać sterowania w kierownicy.
Dokładnie, użytkuję na codzień auto z wyświetlaczem dotykowym i nie chciałbym innego.
Ale zdażają się beznadziejnie zrobione i potrafia tylko irytować (np Nowy Peż 308)

Takie czasy, dziś już nawet ciagniki rolnicze mają ekrany dotykowe (monitory) i sprawują się bardzo dobrze, więc brak takiego rozwiazania w nowoczesnym aucie jak Giulia (o ile to prawda) to minus :(

Takie czasy, dziś już nawet ciagniki rolnicze mają ekrany dotykowe (monitory) i sprawują się bardzo dobrze, więc brak takiego rozwiazania w nowoczesnym aucie jak Giulia (o ile to prawda) to minus
Tylko w ciągniku to nie zabawka a mus bo masz tam tyle ustawień i danych że niczym innym byś nie ogarnął i to bynajmniej nie jest montowane dlatego że jest nowoczesne a faktycznie przydatne.

Ciągnik to dobry przykład, ale poszukamy wśród samochodów.
Tesla. Tam 99% ustawień masz w formie dwóch dotykowych wyświetlaczy.
Kwestia najważniejsza to sensowne rozmieszczenie aby bez nadmiernego przekopywania szukać tego w ustawieniach.

Pozdrawiam

Dla mnie jedyny plus ekranu dotykowego to, że można sobie mapę przesuwać łatwo i szybko, innych nie widzę. Ale to rozwiązuje właśnie dodatkowy touchpad w zwykłych ekranach. Ktoś powie, że mniejsza ilość przycisków na konsoli przy dotykowych?! Ale wystarczy dobrze zaprojektowane menu z joystickiem i też jest ok.

No i w ciągniku nie zależy ci na wyglądzie i się nie przejmujesz odciskami paluchów na ekranie ;)

Zeby była jasnośc, ekran dotykowy jako ekran pomocniczy (navi, radio, telefon, nastawy zawieszenia, itp) z dobrą wizuailzacją jest to bardzo atrkacyjne.
Ale w zyciu bym nie chciał ubsługiwać z dotykowego ekranu podstawowych włączników jak światłą, klimatyzacja, ESP itp bo to jest faktycznie przerost formy nad treśćią.
Inna sprawa to ciągły rozwój tej technologii, ekrany w dzisiejszych autach będa obciachem za 5 lat, a estetyczne przyciski manulane już nie.

Ciągnik to dobry przykład, ale poszukamy wśród samochodów.
Tesla. Tam 99% ustawień masz w formie dwóch dotykowych wyświetlaczy.
Kwestia najważniejsza to sensowne rozmieszczenie aby bez nadmiernego przekopywania szukać tego w ustawieniach.

Pozdrawiam

ale przykład
nie wiem czy dwa telewizory na konsoli to takie fajne rozwiązanie :)

ale przykład
nie wiem czy dwa telewizory na konsoli to takie fajne rozwiązanie :)
Przykład jak każdy inny.
Życie pokazuje, że potencjalny klient to akceptuje i mu się podoba. Inaczej nie byłoby sprzedaży. A ta jest i to na bardzo dobry poziomie.
Dla osób idących z duchem czasu i rozwojem technologii jest to dobre rozwiązanie.
Dla wiernych fanów pokreteł i przycisków - nie.
I tyle w temacie. Każdemu się nie dogodzi.

Pozdrawiam

Można też było zrobić rozwiązanie hybrydowe - dotykowy ekran + joystick. Moim zdaniem sam dotyk nie ma sensu - dopóki ekran dotykowy nie będzie symulował wypukłości. Prace nad tym są dość zaawansowane podobno. Póki co tablet w aucie jest bez sensu - czekam tylko na kierunkowskazy wybierane palcem z menu...

A była gdzieś prezentowana Giulia w macie, ostatnio oglądałem 208 nie tylko w macie ale i w strukturze.
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• p1.jpg
    p1.jpg
    80.3 KB · Wyświetleń: 528
  • p2.jpg
    p2.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 527
Patrzcie na zdjęcie tego peżocika, ale tak samo na zdjęcie nowej renówki

attachment.php

czy koszt wyprodukowania takich lamp jest o wiele większy od tego co zaprojektowano w Giulii? .... a jak bardzo zmienia nudny samochód w coś ciekawego. Brakuje tego w nowej Alfie.

Załączniki

• renault-talisman-0048-e1436195081306.jpg
    renault-talisman-0048-e1436195081306.jpg
    53 KB · Wyświetleń: 795
Patrzcie na zdjęcie tego peżocika, ale tak samo na zdjęcie nowej renówki

czy koszt wyprodukowania takich lamp jest o wiele większy od tego co zaprojektowano w Giulii? .... a jak bardzo zmienia nudny samochód w coś ciekawego. Brakuje tego w nowej Alfie.

Jest wiele ciekawych wręcz "bombkowych" samochodów, i jest też ALFA ROMEO!!! :P

Ło taka ALFA ROMEO?

179284-alfa_giulia_2015_a-alfa_romeo_giulia_concept_multi.jpg

Niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu, ale tutaj też by się chyba dało wsadzić akumulator do bagażnika.

Załączniki

• Alfa-Romeo-Giulia-Concept-multi.jpg
    Alfa-Romeo-Giulia-Concept-multi.jpg
    93.7 KB · Wyświetleń: 478
Amortyzatory
Powrót