Eibach vs MTS TECHNIK

właśnie szykuję się do wymiany zawieszenia na niższe i mam jak narazie do wyboru:

Vogtland http://racingstreet.pl/sportowe-zaw...port-wagon-cyl-16-20-19-jtd-1097-p-70843.html - 1550 zł

FK - http://dragon.istore.pl/pl,product,1395427,alfa,romeo,156,97.html 1399 zł.

Jest między nimi spora różnica jeśli idzie o sam komfort jazdy i wytrzymałość?

a może gwint MTS? http://racingstreet.pl/zawieszenie-gwintowe-alfa-romeo-156-p-11551.html

Naprawdę ten MTS jest tak kiepski? miał ktoś taki komplet gwintowany od nich?

Ostatnia edycja:
Jeśli zastanawiałbyś się nad gwintem MTS to taniej będzie TA Technix a na jedno wyjdzie. Kiepski w jakim sensie?

Nawet w tym wątku spotkać można słowa krytyki na temat MTS, trwałość, jakość itd. Ja specem nie jestem, trochę błądzę szukając produktu w dobrej cenie, ale nie chińskiej jakości, na którym spokojnie pojeżdzę kilkadziesiąt tysięcy kilometrów :)
jeśli TA Technix (widziałem na aledrogo) nie jest jakąś tragedią chętnie się zdecyduje bo cena jest atrakcyjna, ale życie nauczyło mnie że za jakość się płaci, więc domyślnie ominąłem te produkty.

Najbliżej mi do Vogtlanda, bo opinie czytałem pochlebne, ale z kolei regulacja by się przydała, choćby w zależności od rozmiaru założonych kół :)

Dodam jeszcze, że nie chodzi mi tylko o względny wizualne, bo gdyby tak było wrzuciłbym same sprężyny i dojechał seryjne amortyzatory, a te chcę zmienić również :)

Ostatnia edycja:
jakość... ciężko mówić o jakości w tym przypadku. zawieszenie jest bardzo twarde, ma duże problemy z wybieraniem nierówności, generalnie do jazdy po mieście się nie nadaje. jak chcesz dobry zestaw, to włóż bilsteina b6/b8 i i eibach prokit, ew bilstein b12.

Napisałem odnośnie TA-Technix bo to produkty bliźniacze z MTS. Kiedyś nawet można było spotkać amortyzatory z logo jednej formy zaklejone logiem drugiej. Co do wyrobów MTS i TA również naczytałem się różnych opinii. Dużo negatywnych opinii pochodziło od osób, które trafiły na w jakiś sposób wadliwe egzemplarze oraz takich, którzy nigdy tego zawieszenia nie mieli a oceniali produkt jedynie po cenie. Zawsze są jakieś plusy i minusy. Mnie w zawieszeniu MTS (nie gwint) irytuje jazda po kostce brukowej gdyż zestaw nie radzi sobie z szybkim wybieraniem małych nierówności. Eibach radził sobie z tym lepiej. Natomiast w kwestii gwintu to jeździłem autem z TA Technix (nie AR) i efektu tego nie było mimo zawieszenia skręconego dość mocno co mnie lekko zdziwiło.

W kwestii zawieszenia (nie gwintu) wybrałbym Vogtland, a w kwestii gwintu bym się zastanawiał a w międzyczasie pewnie czaił na jakąś
promocję.

MTS mam od ponad 50tys km.

Właśnie chwile temu dokonalem zakupu vogtlanda. Zdam relacje z odczuć po zamontowaniu :) dzięki za wypowiedzi :)

Mam już potwierdzenie, że zawieszenie vogtland od alfy 147 pasuje do GT. Zamówione i czekam na dostawę. Po założeniu na 100% zdam relację dla potomnych:) Mam jeszcze takie pytanie a mianowicie co potrzebuje jeszcze dokupić aby wymienić przy okazji wymiany amortyzatorów?

Mam już potwierdzenie, że zawieszenie vogtland od alfy 147 pasuje do GT. Zamówione i czekam na dostawę. Po założeniu na 100% zdam relację dla potomnych:) Mam jeszcze takie pytanie a mianowicie co potrzebuje jeszcze dokupić aby wymienić przy okazji wymiany amortyzatorów?

Gdzie zamawiałeś, bo mi po opłaceniu krzyknęli czas dostawy do 4 tygodni, a robię przy aucie przyszły tydzień i nie uśmiecha mi się taki termin długi :P

Bierz z DE w tydzien masz w domu.
Warto pomyśleć o poduszkach amortyzatorow i nowych odsłonach na nie.

Bierz z DE w tydzien masz w domu.
Warto pomyśleć o poduszkach amortyzatorow i nowych odsłonach na nie.

wziąłem ostatecznie gwinta Vogtland, mają niezłe obłożenie w fabryce, strasznie popularne się te zestawy zrobiły. dzięki za wskazówe dt. osłon i poduszek :)

Ma ktoś zamontowany zestaw MTS MTSXAL008 w alfie 156?

Chodzi o zestaw sprężyn -30/-30 do SW.

Ostatnia edycja:
Maciek dlaczego chcesz obniżyć Alfę w najgorszy możliwy sposób?? Eibach ProKit kosztuje coś koło 650zeta i jest wart swojej ceny, MTS choćby mi za darmo dawali bym nie wziął.

Kupuję eibacha. Powiedzcie mi tylko czym się różni wersja sw od sedana? Na stronie eibacha patrząć na numery to niczym. Jedyna różnica to spręzyny przednie. Dedykowane albo do 1.6 - 2.0 czyli lekkich benzyn oraz 1,9-2,4 -2,5 czyli dizli i vki.

rzuć okiem na motointegrator.pl - niedawno sprawdzałem, do Vki co prawda, ale może inne też - jakaś promocja była za nieco ponad 500zl.

Podepnę się do tematu. Chcę obniżyć moją 156sw 1.9 jtd. Wybór padł na kit vogtlanda (sprężyny+amory) bo wydaje się najbardziej rozsądny w tych pieniądzach. Czy do obniżenia potrzebny tylko kit czy muszę kupić coś jeszcze? Ile mechanik powinien wziąć za montaż? Ma ktoś fotki jak wygląda 156sw po zamontowaniu tego zawieszenia względem oryginału?

vogtland wybór dobry, wymiana ok 200-300 zl zalezy od miasta i mechanika i czy wszystkie sruby latwo pojda ;) jesli zamawiasz z allegro to prawdopodobnie firma dopiero sciaga je z DE i jak bedzie paczka u nich to wysle je dopiero do Ciebie.. kolega mial taka akcje :/ oplaca sie tez samemu z DE kupic np z ebay

sprawdz tez przed wymiana na diagnostyce czy wszystko masz sprawne i sztywne i jak cos to wymienisz przy jednej robocie

vogtland wybór dobry, wymiana ok 200-300 zl zalezy od miasta i mechanika i czy wszystkie sruby latwo pojda ;) jesli zamawiasz z allegro to prawdopodobnie firma dopiero sciaga je z DE i jak bedzie paczka u nich to wysle je dopiero do Ciebie.. kolega mial taka akcje :/ oplaca sie tez samemu z DE kupic np z ebay
Mialem vogtlanda. Polecam. Nastepnemu wlascicielowi nadal spisuje sie wysmienicie. Co do oczekiwania to trustory, czekalem niecale 3 tygodnie ale dostalem naprawde spory rabat z okazji oczekiwania wiec bylo warto :)
Obecnie jeżdżę na KW i porównując to vogtland daje większy komfort :) jest też opcja z regulacją twardości jakbyco :)

Oczywiscie powyzej mówię o gwintach zarowno vogtl jak i KW, a nie o kitach obniżających -40. Wg mnie lepiej zainwestowac i miec mozliwosc zmiany wysokosci niż na sztywno obniżać.

Amortyzatory
Powrót