• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Opony Letnie

Nie narzekaj mógł kupić regenerowane :)
hehe no w sumie ;) . Ja nie jadę po chińczykach absolutnie bo sam jezdziłem na Goodrich,ach i Interstate'ach i naprawdę byłem zadowolony. Trzeba trafić odpowiednie i tyle- po to jest forum by zasięgnąć informacji :)

kupiłem dunlopy sport maxx rt 235/45 r17...nie zrobiłem co prawda wielu kilometrów na nich ale sama opona a właściwie jej bieżnik robi wrażenie...co do jazdy alfa jedzie jak po szynach i gdyby nie cena to ciężko o coś duzo lepszego polecić:) jak zrobie zdjęcia pokaże jak wygląda na belli :)

za rok-dwa będziesz musiał nowe kupić niestety...

oj tam oj tam, ze az są tak mało wytrzymałe nie chce mi się wierzyć :) a 30 tysięcy kilometrów w sezonie letnim nie robię :) jak się zedrą dunlopy to wtedy kupię chińczyki i bedę się cieszył z ich trwałości i właściwości jezdnych :cool: oczywiście żartuje, pojeździmy, zobaczymy :)

Ostatnia edycja:
oj tam oj tam :) jak się zedrą dunlopy to wtedy kupię chińczyki i bedę się cieszył z ich trwałości i właściwości jezdnych :cool: oczywiście żartuje, pojeździmy, zobaczymy :)

Założyłem letnie chińczyki po poprzednim właścicielu, jedno sezonowe, bodajże Sunny.
Zimowe były Michelin. O właściwościach jezdnych się nie wypowiadam, ale hałas jaki generują te oponki jest masakryczny, pod tym względem opony rozczarowujące. Zimowe Micheliny o wiele cichsze.
Myślę że mimo niezłego stanu opon w przyszłym sezonie zamienię je na jakieś "europejskie"

Nigdy tego nie zrozumiem: auto za kilkanaście tysięcy złotych a opony najtańsze od chińczyka...

Panie, Panowie...
Kiedyś już to pisałem.. opony z Chin czy Tajwanu robione są z innej mieszanki. Czuć to (dosłownie) podczas ich naprawiania, kiedy lekko zdziera się ich wnętrze, by klej odpowiednio trzymał łatkę/kołek. Śmierdzą..nie paloną gumą a....sorki...qpą. Podczas testów na rondzie (jazda do utraty przyczepności podczas deszczu) chińczyki osiągały prędkości o POŁOWĘ mniejsze od markowych. Dla mnie, użytkownika polskich dróg pełnych kałuż i kolein są zdyskwalifikowane. To samo dotyczy Goodyearów made in Tajwan/China, które nie dość że słabo trzymały na mokrym to jeszcze zniknęły po 20 tysiącach km!
Widziałem też Tajwańskie oponki zimowe,,które od letnich różniły się tylko...posiadaniem 'śnieżynki' i napisem winter. Żadnych lamelek czy innych cech typowych dla zimowego bieżnika!
Nie wiem jak teraz, ale kilka lat temu Nexeny o rozmiarach 17" i w górę słynęły z pękających ścian bocznych.
Tyle z moich doświadczeń.
Wybór należy do Was....a jak wiadomo CCC ,,cena czyni cuda ;)

PS... warto również wejść na fora użytkowników chińskich motocykli by zobaczyć co sądzą o oryginalnych oponkach w ich maszynach

Ostatnia edycja:
Nigdy tego nie zrozumiem: auto za kilkanaście tysięcy złotych a opony najtańsze od chińczyka...

Haha no właśnie dlatego że nie za 100 patyków. Ps. Pirelli P zero 225/40/19 - kompet 4240pln . Nexeny komplet 1400-1600pln . W kraju gdzie drogi pozwalają miejscami na szczypte "szaleństwa" a kieszeń Polaka pozwala na auto za jak piszesz nascie tysięcy- wybór rzeczywisty i oczywisty :)

jak ktoś jezdzi takim tico czy jakimś innym miniaturowym autem tylko w mieście co jest warte 1000 zł to wtedy jest uzasadnienie by nie kupować najdroższych opon ale z kolei ile kosztują jakieś opony markowe 13 cali? wg mnie na tak ciężkie auto jak 159 nie powinno sie oszczędzać na oponach....a jak ktoś ma felgi 19 no cóż...wiedziały gały co brały i sam sobie ktoś jest winny:D NIE BĄDŹMY JANUSZAMI BIZNESU :D

Ostatnia edycja:
Niektórych zaskoczył pewnie test autobilda gdzie nexeny nfera i atlasy sport green okazały się lepsze od wielu opon 2x droższych. Czasem droższe i markowe nie znaczy lepsze...

Niektórych zaskoczył pewnie test autobilda gdzie nexeny nfera i atlasy sport green okazały się lepsze od wielu opon 2x droższych. Czasem droższe i markowe nie znaczy lepsze...

Pytanie tylko czy akurat takie się trafiły, czy wszystkie mają takie parametry? U chińczyków nigdy nie masz pewności na jaką partię towaru trafisz.
Tak poza konkursem to z tańszych dobrych opon są między innymi Nokiany, z reguły trochę tańsze od Continentali, Michelin, czy Dunlopów a raczej im nie ustępuja.

Jeśli w 159 jest rozmiar 225/50/17 to mogę polecić Michelin Primacy 3 - dobra i cicha opona, ale komplet kosztuje coś koło 2700.

Tak ogólnie to polecam przejrzeć testy opon z różnych krajów (tak jak u nas tak też np w UK, Niemczech czy Danii są w czasopismach różne recenzje i porównania), ja tak zawsze robię przed kupnem opon, wtedy łatwo znaleźć przyzwoite opony w interesującym nas zakresie cenowym.

Zanim kupiłem GT miałem 15" Nokiany Line w Civicu, byłem z nich bardzo zadowolony, to też opona dla fanów ciszy w aucie, ale nie wiem czy robią je w rozmiarze 17".

Tak ogólnie to polecam przejrzeć testy opon z różnych krajów (tak jak u nas tak też np w UK, Niemczech czy Danii są w czasopismach różne recenzje i porównania), ja tak zawsze robię przed kupnem opon, wtedy łatwo znaleźć przyzwoite opony w interesującym nas zakresie cenowym.

Tutaj masz test 17" wykonanych na zlecenei ADAC (jest to jeden z największych automobilklubów w Niemczech):

https://www.motointegrator.pl/porad...ch/test-opon-letnich-w-rozmiarze-22545-r17wy/

Ranking wraz z opisem dlaczego dana opona znalazła się na danej pozycji.

czy to ten sam adac co brał kase i robił lewe testy i rankingi o czym było głośno jakiś czas temu ?
:P

Haha no właśnie dlatego że nie za 100 patyków. Ps. Pirelli P zero 225/40/19 - kompet 4240pln . Nexeny komplet 1400-1600pln . W kraju gdzie drogi pozwalają miejscami na szczypte "szaleństwa" a kieszeń Polaka pozwala na auto za jak piszesz nascie tysięcy- wybór rzeczywisty i oczywisty :)

No właśnie nie rozumiem tego myślenia: kupie w miarę nowe, ładne auto za kilkanaście tysięcy, na dużych ładnych felgach ale opony najtańsze od chińczyka. To tak jakby kupić apartament na modnym osiedlu i spać w nim na dmuchanym materacu przez kilka lat bo nowe łóżko do sypialni kosztuje kilka razy tyle.

Ja zakup opon rozumiem jako zakup elementu stykowego między drogą a kupą blachy, w której podróżuje ja wraz z rodziną. Czy na prawdę musi być on z dolnej półki?

Amortyzatory
Powrót