[159] Opony Letnie

Słuchajcie skończcie z tymi ogłoszeniami w tym dziale dot sprzedaży / kupna opon, bo polecą punkty. Jak ktoś ma opony i chce je sprzedać/kupić, od tego jest dział bazar lub priv. Ten dział dotyczy informacji technicznych o oponach, jakie, jak sie sprawują itp.

Ostatnia edycja:
Sporo osób jeździ na 225/45. Najlepiej wypełniają nadkole jeśli jedziesz bez gleby. Przy 50 będziesz miał już balon.

Ja jak mogę polecić to Pirelli P Zero . Kupiłem na ten sezon 225/40/19 i jestem mega zadowolony po wczorajszym powrocie A4 ze spotu z Bochni . W deszczu sprawowały się wyśmienicie a wracaliśmy 120km jakieś 45 min :) Miejscami cisnęło się ponad 200km/h . Ulewy może nie było ale dość padało a opony trzymają jak pociąg w torach . Pirelli i Vredesteiny Ultrac Sessanta jak narazie najlepsze opony jakie miałem .

Nie sa czasami za wąskie na ori felge 19" jak z dynamiką?
Ja wiem ,że dedykowana to 235/40 ale na 8 cali feldze w 156 miałem i 215 .Kupiłem 225/40 bo 235/40 to już za duży balon a z kolei 235/35 za duży prześwit przy seryjnym zawiasie ( choć zakładam za tydzień Noviteca -40mm ) . Kwestia też taka ,że małżonka dużo jezdzi więc musiałem wybrać coś pośredniego bo plany były zgoła odmienne ( felgi 9,5 cala , gwint i opona 225/35/19 ) ale na chwilę obecną muszę te plany odłożyć aby spać spokojnie :D

Dodano po 3 minutes:

Ps . Felga ori ma 8 cali więc spokojnie opona od 215 do 245 . Przy 215 to jest mikro naciąg . Co do dynamiki to jak ori było 215/55 to teraz na 225 jakiejś różnicy poza sztywnością nie czuć . Wiadomo -komfort na lekki minus ale na szybkich łukach jest miodzio . Już nie mogę się doczekać sportspringów żeby pozbyć się efektu bujania i nurkowania .

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z Nazar-em...znajomy polecił mi jeszcze Uniroyale Rain track 3 czy jakoś tak...tylko są głośniejsze ale podobno na mokrym trzymają niesamowicie a cena bardzo dobra

Ja tak jezdze:) przy et 35 235 45 to max zeby nie walilo o blotniki:)

Chcę coś węższego na 225, żeby jeździło się trochę bardziej komfortowo w koleinach, z tego co czytałem poprzednie posty to ludzie jeżdżą na takim setup'ie i sobie chwalili. Jest to rozmiar -9mm względem rekomendowanego 235/45.

Co do marek to zastanawiam się nad:
Hankook Prime2
Nokian ZLine
Bridgestone Potenza RE050A
Vredestein Ultrac Sessanta
[h=1][/h]

Ostatnia edycja:
Ja jeżdżę na 235/45 i bardzo sobie chwalę, jedziesz jak po szynach
Ja poprzednio miałem ori 18/8 cala szprychy z Brery ET41 z oponą 235/45/18 i jezdziło się dobrze . Opona o tyle dobra ,że przy seryjnym zawieszeniu ładnie wypełnia nadkole , dobrze chroni ranty felgi . Jednak jakbym miał kupić ponownie to obstawiłbym 225/45/18 .Fotka na 235/45/18
attachment.php

Załączniki

• alfa 159 gliwice.JPG
    alfa 159 gliwice.JPG
    91.6 KB · Wyświetleń: 578
Ja nie mam porównania, ale nie spotkałem się jeszcze ze zjawiskiem niekomfortowej jazdy na koleinach, opona tak jak piszesz ładnie wypełnia nadkole.

Czy ktos z was miał do czynienia z oponami Nankang lub nexen? Niebawem bede szukał dla siebie 235/40/r19, obecnie jezdze na continentalach contisportconcact 5 auto mam w sumie 2 miesiac, niestety 2 z nich juz sa z lekka lysawe, wiec pora na wymiane. mialem juz kupowac continentale 2 szt ~1700zl ale im dluzej grzebie i czytam opinie to wlasnie chwala sobie ludzie takie opony jak nankang\nexen, cena za 2szt to ~1000zl wiec bardzo atrakcyjna. Nie chcialbym eksperymentowac jezdze w miare szybko max 140 po krajowych drogach.
ktos sie wypowie czy warto takowe kupic czy lepiej dołozyc do continentali lub pirelli??

Na nexena bym nie nagadal
Kupa ludzi smiga i chwali

Czy ktos z was miał do czynienia z oponami Nankang lub nexen? Niebawem bede szukał dla siebie 235/40/r19, obecnie jezdze na continentalach contisportconcact 5 auto mam w sumie 2 miesiac, niestety 2 z nich juz sa z lekka lysawe, wiec pora na wymiane. mialem juz kupowac continentale 2 szt ~1700zl ale im dluzej grzebie i czytam opinie to wlasnie chwala sobie ludzie takie opony jak nankang\nexen, cena za 2szt to ~1000zl wiec bardzo atrakcyjna. Nie chcialbym eksperymentowac jezdze w miare szybko max 140 po krajowych drogach.
ktos sie wypowie czy warto takowe kupic czy lepiej dołozyc do continentali lub pirelli??

Za ok 650zł/szt znajdziesz w tym rozmiarze japońskiego Falken'a FK 453 (z osłoną rantu felgi, XL oraz indeksem prędkości Y do 300km/h) Sam mam w innym rozmiarze i bardzo dobrze się sprawuje ;)

opony letnie

Polecam Uniroyal rain expert używałem dwa sezony tylko w innym aucie i w innym rozmiarze teraz w Oponeo kosztują ok. 450 zł ,zobacz opinie same pozytywy ,świetne na deszcz.

Ma ktoś jakieś doświadczenia z oponami letnimi Barum Bravuris 3 ?

Tak ja mam. Dno i wodorosty. Gorzej tylko chinole chyba juz.

Amortyzatory
Powrót