• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 50 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 40 17.7%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.3%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.2%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.2%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.5%

• Łącznie głosujących
    226
poproszę olej o lepszych właściwościach do sportu, nie interesuje mnie cena tylko jakość, czy jest na rynku coś lepszego/ciekawszego?
przykłady:
http://www.hothatch.org/index.php?option=com_content&task=view&id=137&Itemid=51
http://zmienolej.pl/top-news/18-test-oleju-millers-oils-cfs-10w60-nt-w-wyczynowym-silniku-skoda

co do waszych oleji? kolega ma 2 samochody transportowe gruszki do betonu, 3-letnie scanie, jeździł wcześniej na statoilu , lecz handlowiec namówił go na totala to samo a tańsze no to lejemy... po 5 tys. km dolał 5 litrów oleju. wyleje beke 200l i wiecej gówna nie kupuje.

co do waszych oleji? kolega ma 2 samochody transportowe gruszki do betonu, 3-letnie scanie, jeździł wcześniej na statoilu , lecz handlowiec namówił go na totala to samo a tańsze no to lejemy... po 5 tys. km dolał 5 litrów oleju.
Po pierwsze primo przestan pisać " mój znajomy" bo "mój znajomy" ma 40 gruszek i jezdzi na orlenowskich oliwach i bardzo sobie je chwali, i do tego ma helikopter i zalewa go lotosem i mówi ze jest swietny".Pisz o sobie.Wiesz ile do takiej scanii wchodzi oleju wogole ? 20- 30- 35 litrów?
Tak sie składa , że pracuje w budowlance na maszynach i ty chyba nie wiesz ile taka "scania gruszka" do betonu wpierdzieli oleju jak po budowie troche pojezdzi i kilka razy sie zakopie i dostanie w palnik w cięzkim terenie. Bo ja gruszki w konfiguracji 8x6 czy 8x8 nie widziałem,a 8x4 jest przy tej masie tak mobilna jak twoja 4 kołowa taczka na Saharze.
5 minut zabawy wdobrym błotku i "5" litrow oliwy pojdzie kominem HAHAHA, o spalaniu już nie mówie.
Więc jeśli po 5 tys jak dolał 5 litrów to czym on sieprzejmuje?? Od tygodnia te scanie użytkuje , że taki zszokowany jest? Czy ty jestes w szoku, bo jestes tak kompletnie odciety od rzeczywistisci ze nie maszpojecia o warunkach w jakich taki eauta pracuja a sie k..a "mondrujesz"
Nie mówiac o tym , że te gruszki cały dzien chodza odpalone nawet jak stoja w miejscu i pompuja beton. Zejdz na ziemie. A poza tym to forum ALFA ROMEO a nie SCANIA. wiec przestań pisać nie na temat

Wracajac do tematu.
Mam wrazenie ze działasz w spolce z tym handlarzykiem i przekaz mu , zeby te wykresy wkleił w końcu co to je obiecywał.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Korzystająch z chwili wolnego czasu postanowiłem zebrać swoje przemyślenia i zapytać "u źródła". Oto treść maila, jaki wysłalem do Valvoline Polska:

Witam Państwa,

Piszę w imieniu swoim i wielu zainteresowanych wyborem jak najlepszego oleju do swojego silnika, użytkowników samochodów korzystających z jednego z popularnych w polskim internecie forów motoryzacyjnych. Zainteresowany jakością olejów Valvoline przeprowadziłem krótką analizę i byłbym wdzięczny za rzeczowe i profesjonalne odpowiedzi na moje pytania:

1 Proszę o wyjaśnienie jakimi metodami kieruje się firma Valvoline wyznaczając indeks lepkości olejów. Zastosowana przeze mnie metoda ASTM D2270 (na która powołuje się Valvoline w kartach charakterystyki technicznej) daje inne rezultaty niż podane w kartach charakterystyki technicznej. Oto przykłady
Maxlife 5w40 podano 174 obliczone 169
Maxlife 10w40 podano 150 obliczone 148
Maxlife 10w40 Diesel podano 150 obliczone 148
Maxlife 5w30 FE podano 158 wyliczone 153
SynPower 0w40 podano 183 wyliczone 187
Pragnę zaznaczyć, że w swoich obliczeniach opierałem się zgodnie z D2270 na lepkościach podanymi w kartach charakterystyk olejów przy temperaturach 40C i 100C. Jeżeli moje obliczenia nie są prawidłowe proszę o podanie prawidłowych wyników. Informuję , że porównywałem swoje wyniki z olejami innych producentów i tak np np dla oleju Motul x-cess 5w40 przy lepkości w 100C identycznej jak Maxlife 5w40 i mniejszej lepkości w 40C niż Maxlife 5w40, indeks lepkości podany w karcie charakterystyki technicznej oleju Xcess jest niższy (!) niż oleju Maxlife (o większym zróżnicowaniu lepkości w temperaturach 40C i 100C).
Biorąc pod uwagę profesjonalizm inżynierów Valvoline i występowanie niewytłumaczalnych dla mnie różnic w podanym i obliczonym indeksie lepkości dla tak wielu produktów, nie mogę ich tłumaczyć przypadkowym błędem. Podanie takich a nie innych wartości należy uznać za działanie celowe (w większości przypadków podające parametry lepsze, niż wynikające z obliczeń) niestety mogące wprowadzić klientów w zakłopotanie- stąd moja prośba o profesjonalne i fachowe wyjaśnienie.

2 Proszę o podanie parametrów HTHS i CCS dla olejów z rodziny Synpower, Maxlife i VR1.

3 Proszę o krótki opis zmian w składzie oleju SynPower 5w40 wprowadzonych niedawno, które to zmiany tak znacznie zmieniły parametry tego oleju podane w kartach charakterystyk technicznych publikowanych na stronach internetowych Valvoline: VI 178 -> 169, TBN 11.6 -> 10.3 , temp zapłonu 222 -> 204 , temp krzepnięcia -45 -> -42 (karty 001/18c i 001/23c). Kiedy te zmiany zostały wprowadzone i jak można odróżnić olej "stary" od "nowego"?

4. Proszę o podanie składu oleju bazowego dla olejów SynPower oznaczonych napisem "FULL SYNTHETIC".
W szczególności dla oleju SynPower 5w40 w wersji nowej (karta 0001/23c) jaki procent w bazie olejowej stanowią oleje grupy IV (PAO) i grupy V (estry)?

5.Proszę o udostępnienie wyników testów olejów SynPower i Maxlife przeprowadzanych przy przyznawaniu norm ACEA, w szczególności wyników testów zużyciowych silnika z punktu 2.7 wymagań norm ACEA.

Proszę o szybką , merytoryczną i pełną odpowiedź. Niniejsze zapytanie, jak i odpowiedź zostanie opublikowana na motoryzacyjnym forum internetowym.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź

Oczywiście obiecuję poinformować na forum o odpowiedzi jaką uzyskam (mam nadzieję) na to zapytanie.

Wywiązując się ze swoich obietnic informuję, że odpowiedzi (pomimo wysłania przypomnienia) do tej chwili nie otrzymałem.
Jak myślicie dlaczego Valvoline nie zechciał odpowiedzieć na pytania klientów??

Po pierwsze primo przestan pisać " mój znajomy" bo "mój znajomy" ma 40 gruszek i jezdzi na orlenowskich oliwach i bardzo sobie je chwali, i do tego ma helikopter i zalewa go lotosem i mówi ze jest swietny".Pisz o sobie.Wiesz ile do takiej scanii wchodzi oleju wogole ? 20- 30- 35 litrów?
Tak sie składa , że pracuje w budowlance na maszynach i ty chyba nie wiesz ile taka "scania gruszka" do betonu wpierdzieli oleju jak po budowie troche pojezdzi i kilka razy sie zakopie i dostanie w palnik w cięzkim terenie. Bo ja gruszki w konfiguracji 8x6 czy 8x8 nie widziałem,a 8x4 jest przy tej masie tak mobilna jak twoja 4 kołowa taczka na Saharze.
5 minut zabawy wdobrym błotku i "5" litrow oliwy pojdzie kominem HAHAHA, o spalaniu już nie mówie.
Więc jeśli po 5 tys jak dolał 5 litrów to czym on sieprzejmuje?? Od tygodnia te scanie użytkuje , że taki zszokowany jest? Czy ty jestes w szoku, bo jestes tak kompletnie odciety od rzeczywistisci ze nie maszpojecia o warunkach w jakich taki eauta pracuja a sie k..a "mondrujesz"
Nie mówiac o tym , że te gruszki cały dzien chodza odpalone nawet jak stoja w miejscu i pompuja beton. Zejdz na ziemie. A poza tym to forum ALFA ROMEO a nie SCANIA. wiec przestań pisać nie na temat

Wracajac do tematu.
Mam wrazenie ze działasz w spolce z tym handlarzykiem i przekaz mu , zeby te wykresy wkleił w końcu co to je obiecywał.

masz racje pracują w ciężkich warunkach i powinny dostawać porządne smarowanie a nie badziew typu totala, i jest bardzo wk**** bo na statoilu babrały się w większym błotku i pobór był minimalny;). Temat jest o olejach a nie o alfach.

- - - Updated - - -

Raczej żaden producent Ci na to nie odpowie...

dokładnie nikt się nie przyzna że ma coś gorszego od kogoś innego, takie prawa rynku.
moim zdaniem lepiej skończyć dywagacje który lepszy który gorszy a zaleście konsensus który lać najlepiej, przez wklejanie ciekawostek z prób testów itp.

dokładnie nikt się nie przyzna że ma coś gorszego od kogoś innego, takie prawa rynku.
moim zdaniem lepiej skończyć dywagacje który lepszy który gorszy a zaleście konsensus który lać najlepiej, przez wklejanie ciekawostek z prób testów itp.

To było pytanie retoryczne. Odpowiedź wydaje się oczywista :)
Podobne maile można wysyłać do innych producentów olejów droższych niż złoto.

W tym temacie był poruszany motyw ceramizerów. Ja u siebie po zmianie oleju dolałem taki specyfik marki liqui molly. Jeśli chodzi o spostrzeżenia to jak na razie po przejechaniu około 1000 km silnik pracuje ciszej. Innych efektów nie widać na razie, może trochę spalanie mniejsze (ok. 0,5l), ale to jeszcze nie jest tak do końca potwierdzone bo trasa 150 km nie jest chyba aż tak miarodajna. A oprócz tego nic więcej się nie dzieje. Chociaż nie zapominajmy że ceramizer ma głównie za zadanie zabezpieczyć silnik i zakonserwować go. Ogólnie koszt niewielki bo około 70zł na 50.000,00 km, tak więc warto wspomóc autko takim dodatkiem. POLECAM.

W tym temacie był poruszany motyw ceramizerów. Ja u siebie po zmianie oleju dolałem taki specyfik marki liqui molly. Jeśli chodzi o spostrzeżenia to jak na razie po przejechaniu około 1000 km silnik pracuje ciszej. Innych efektów nie widać na razie, może trochę spalanie mniejsze (ok. 0,5l), ale to jeszcze nie jest tak do końca potwierdzone bo trasa 150 km nie jest chyba aż tak miarodajna. A oprócz tego nic więcej się nie dzieje. Chociaż nie zapominajmy że ceramizer ma głównie za zadanie zabezpieczyć silnik i zakonserwować go. Ogólnie koszt niewielki bo około 70zł na 50.000,00 km, tak więc warto wspomóc autko takim dodatkiem. POLECAM.
Polecaj jak zrobisz z 50 tys i jakieś efekty będą(a nie będzie).0,5 L na 100 km mniej zużywa?Tylko Andersen by to wymyślił.

Witam,

Chciałbym poruszyć kwestię barwy oleju :

*Jeżeli po zdjęciu pokrywy zaworów mamy kolor taki ''złotawy'' to znaczy,że silnik był jeżdżony na dobrym syntetyku np tak ?

*Jeżeli mamy szarawy kolor np.w Dieslu to nic złego bo w końcu olej też wyłapuje sadzę tak ?

*Jeżeli mamy nagar na wałku rozrządu i zjawisko zwane w szerokim stopniu oil sludge to wynika to z jazdy na krótkich odcinkach i bagatelizowanie wymiany oleju?

Moje pytania nie dotyczą konkretnie żadnego silnika.. :)

Pozdrawiam Serdecznie :)

tak, tak, nie do konca ponieważ nigdy nie wypłucze wszystkiego

Witam,

Chciałbym poruszyć kwestię barwy oleju :

*Jeżeli po zdjęciu pokrywy zaworów mamy kolor taki ''złotawy'' to znaczy,że silnik był jeżdżony na dobrym syntetyku np tak ?

*Jeżeli mamy szarawy kolor np.w Dieslu to nic złego bo w końcu olej też wyłapuje sadzę tak ?

*Jeżeli mamy nagar na wałku rozrządu i zjawisko zwane w szerokim stopniu oil sludge to wynika to z jazdy na krótkich odcinkach i bagatelizowanie wymiany oleju?

Moje pytania nie dotyczą konkretnie żadnego silnika.. :)

Pozdrawiam Serdecznie :)

Oleje są przezroczyste, tak samo jak płyn chłodnicze, producenci je barwią aby produkt był ciekawszy, każdy barwi taj chce. Jeśli chodzi o płyny chłodnicze można je mieszać zielony z czerwonym różowym itp, podstawa produktu jest ta sama, glikol kolor nie ma nic do rzeczy, jesli chodzi o oleje...

* jeśli silnik jest zabarwiony to miał zalany kiczowaty olej, mało dodatków czyszczących a barwnik dodany do oleju barwi silnik, czyli lipa np. po seleni sinik nabiera właśnie koloru oleju.
*jak jest szary bez nagaru jest wszystko ok.
*tak+ oleje tanie które tracą szybko parametry i odkłada się po nich tzw. nagar , parametry trzymają przez około 2/3 tys przebiegu a maja trzymać min. 10 tyś. czyli część przebiegu jeździmy na oleju nie trzymającym żadnych wartości z którego odkłada się
nagar.

A co to za tajemna wiedza ?

Pisze co wie każdy (domorosły nawet) mechanik ...
Czep się jego awatara a nie tego co napisał bo napisał dobrze.

Czep się jego awatara a nie tego co napisał
:4_002:psieplasiam. artih ja dziękuje, żeby domorośli mechanicy mówili mi jaki mam olej lac:D Lejta se nawet hydrol - on ma ładny kolorek. Tylko nie róbcie wody z mózgu tym biednym ludziom , którzy tu szukaja porad.

Nie twierdze ze on zle pisze tylko licze na jakies poparcie tej wiedzy dowodami(może być link z jakiejś strony o olejach gdzie to wyczytał itp:)), czy doswiadczeniem czy czym tam chce(najlepiej niech odrazu napsize ze pracuje u pablo) bo to ze ten pan powie ze denaturat to to samo co finlandia- tylko jest zabarwiony- bo być moze nt tych smarowideł sie zna- nie przekonuje mnie jakoś wybitnie :D
To jest forum- ja przeciez nikogo tu nie obrażam tylko skoro ten pan, z drugim panem sie madruja i udaja , że zjedli wszystkie rozumy mało tego- zarabiaja na tym,to NIECH PODADZA DOWODY
Ja jestem poprostu ciekawy. Ot co:D

Widzę, że z Tobą nie ma co dyskutować skoro nie opanowałeś podstawowej umiejętności wymaganej na forum - czytania ze zrozumieniem. Albo udajesz &$^% ?
Napisałem, że "wie o tym każdy mechanik (nawet domorosły) mechanik". Skoro Ty tych rzeczy nie wiedziałeś to nawet pod domorosłego nie można Cię podciągnąć ... a sam przed chwilą takich wyśmiewałeś - więc oceń sam swoją wiedzę.

Ja raczej niczym się nie stresuję - nic nie sprzedaję, wiedzę jakąś tam mam - jedni mogą ją trochę cenić, inni nie (i lata mi to koło ....).

Co do ravenola

W każdym inter carsie go kupisz. To , że na alegro go nie ma nie znaczy , że jest niedostępny:)
I tu też czytanie ze zrozumieniem się kłania - napisałem, że Ravenol jest trudno dostępny, a nie że go nie ma.
W IC w Toruniu i w Bydgoszczy nie mają go na miejscu - nie wiedzą też czy każdy model mogą ściąnąć w tym samym tygodniu.

Dodając do tego brak na Allegro i w innych hurtowniach olejowych - dla mnie to definicja trudniejszej dostępności ...

Rozbawiony jestem zlekka tym stwierdzeniem , o kolorach oleju. Nie bedee znowu porównywał i brnął. Ale czy nie wydaje Ci sie , że na kolor oliwy wpływają jakieś tam dodatki któe w tym oleju sie znajdują?

Co powiesz nt koloru oliwy LM mos2? Jest ciemnoszara! Wyglada jak przepracowany olej. Dlaczego LM i jego inżynierowie nei zabarwili go na.. yyyy yyyyy yyyyy zielono? Czyżby to był wynik "jakiegoś" dodatku?
BArwić to sobie można lizaki w cukierni:D albo oranżade - no takie moje zdanie :D
Jeżeli olej będzie przezroczysty/bezbarwny to co? Ja go nie kupie? czy jak? PRzeicez to nie jest lizak. Ma byc dobry i tyle.
Czy ja ide do sklepu z olejami (specjalnie pisze per "ja" żeby nikogo w te dyskusje nie wkręcać) to nówie- poprosze mobil bo ma łądny bursztynowy kolor. Castrola prosze nie dawać bo za zółty jest i "mi sie nie podoba".

Amortyzatory
Powrót